Emekliler çareyi oyunculuk ajanslarında buldu: Burası sayesinde torunlarıma harçlık verebiliyorum

Yayın tarihi: 2 Şubat 2024 Cuma 7:22 pm - Güncelleme: 2 Şubat 2024 Cuma 7:33 pm

Asgari ücretin ve açlık sınırının altında kalan emekli maaşları emeklileri ek gelir aramaya itti. Pek çok emekli ek gelir sağlayabilmek için dizi film ve reklam ajanslarına kayıt olarak günlük çekimlere gitmeye başladı. Gıda sektöründen emekli olan 60 yaşındaki Gürkan Erduvan, “Burası sayesinde torunlarıma harçlık verebiliyorum” dedi.

Türkiye’de yüksek enflasyon nedeniyle Türk lirası değer kaybetmeye devam ediyor. 17 bin 2 liralık asgari ücret dahi Türkiye’de açlık ve yokluk sınırının altında kalırken emeklilerin 2024 yılında alacağı en düşük maaş 10 bin lira olacak. 10 bin lira ile nasıl geçineceklerini düşünen emekliler ek gelir elde edebilmek için günü birlik işler aramaya başladı. Emekliler enflasyon karşısında eriyen maaşları nedeniyle dizi ve film sektörlerine günü birlik oyuncu gönderen ajanslara kayıt olmaya başladı.  26 senedir ajans yöneticiliği yapan Mevlüt Dede, 50 yaş ile  95 yaş arasındaki emeklilerin ajansa kayıt yaptırdıklarını belirterek, “Günlük olarak asgari ücretin 30’da birini aldıklarını söyledi.

İlaç firmasından emekli olan Nezahat Oynar, 10 bin lira emekli maaşı aldığını 18 bin lira kira ödediğini söyleyerek, “Ajansa girdiğimde borcum çoktu. Buradan kazandıklarıma ödeyebildim borçlarımı” dedi.

Gıda sektöründen emekli olan 60 yaşındaki Gürkan Erduvan 10 bin 75 lira emekli maaşı aldığını ve bu maaşın geçimini sağlamaya yetmediği için ajansa kayıt olduğunu belirterek, “Bu parayla bir montun 2 bin lira olduğu bir şeyi ben nasıl hanıma alacaktım?” ifadelerini kullandı.

Emekli maaşı zammına yandaş Cem Küçük bile isyan etti: Adalet sağlanmadı

“YETMİYOR AMA İDARE EDİYORUZ”

Tekstil firmasından emekli olan 77 yaşındaki Vahram Agakay,  emekli maaşının 10 bin lira olduğunu söyleyerek, “İdare ediyoruz artık yetmiyor ama idare ediyoruz.” dedi. Agakay, ilk gittiği dizi setinin Karadayı olduğunu söyleyerek dizinin oyuncusu Kenan İmirzalıoğlu ile sohbetini şöyle anlatıyor:

“Kenan İmrazalaoğlu bey bana dedi ki ‘abi sen Hollywood yıldızlarına benziyorsun devam et’ dedi.”

“BURASI SAYESİNDE TORUNLARIMA HARÇLIK VEREBİLİYORUM”

Gıda  sektöründen emekli olan 60 yaşındaki Gürkan Erduvan, 7 yıl önce eşinin desteğiyle ajansa kayıt olduğunu söyleyerek, 7 yılda 200 dizide rol aldığını söyledi. Erduvan ajansa yazılmadan önce emekli maaşının yetmediğini torunlarına ajan sayesinde harçlık verdiğini belirterek, ” Emekli maaşım o yıllarda yetiyordu ama artık maalesef ki bu son 2 yıldır maalesef içler acısı durumdayız. Artık burası bize ekstra ekmek kapısı oldu. Buradan kazandığımız parayla torunlarımıza harçlık verme şansı elde ediyorum.” dedi.

Erduvan, aldığı emekli maaşının 10 bin 75 lira olduğunu ajanstan kazandığı ile ihtiyaçlarını karşıladığını söyleyerek, “Hanımın sırtına belki bir mont ayağına bir ayakkabı alma şansı elde ediyorum çünkü şu anki aldığımız maaşı söylemeye utanıyorum 10 bin 75 lira para. Bu parayla bir montun 2 bin lira olduğu bir şeyi ben nasıl hanıma alacaktım? Mümkün değildi ama sağ olsun ajans sahiplerimiz bize burada tanıdıkları bu olanakla, buradan kazandığımız paralarla yaklaşık olarak ortalama aylık bir emekli maaşı kadar bir para getiriyoruz buradan ekstra burası olmasa zaten bitik vaziyetteyiz” ifadelerini kullandı.

Erduvan, ajansta sigortalarının da yapıldığını  söyleyerek, “Kesinlikle 60’ı devirmişim bana kim iş verecek bu yaştan sonra tek yapacağım dedim mantıklı bir şekilde rahatsızlığım olmadığı müsait olduğum zaman soruyorlar zaten müsait olduğum günlerde sete giderek evimin ihtiyacını karşılıyorum” diye konuştu.

AKP emekliyi açlığa mahkum etti! Yüzde 5 ek zam

“EMEKLİLERİN DRAMATİK OLAYI”

15 bin lira emekli maaşı aldığını söyleyen 66 yaşındaki emekli bankacı Taşer Avcı, emekli aylığının yetmediğini söyleyerek “İsterdik ki 20 bin gibi bir ortalama olsaydı bizim için daha iyi olurdu ama maalesef emeklilerin işte dramatik olayı böyle” dedi. Avcı, ajansın emekliler için bir şans olduğunu belirterek, “Ben tesadüf eseri bu sektöre girdim tesadüfen bu ajanstayım ve daha çok gelir elde etmek için girdim bunu söyleyebilirim sadece” diye konuştu.

“10 BİN LİRA MAAŞ 18 BİN LİRA KİRA”

İlaç firması emeklisi Nezahat Oynar, oturduğu evin kirasının 18 bin lira olduğunu 10 bin lira emekli maaşını aldığını söyleyerek, “Şimdi değil ama ilk girdiğim zamanlar çok borçlarım o kadar kalabalık yoktu bayağı çok borçlar ödedim kredi kartları ödedim” ifadelerini kullandı.

“ROL ALMA SIKLIĞIMIZA GÖRE MAAŞLARIMIZ ARTIYOR”

Özel sektör emeklisi Bahar Bayrı, 15 bin lira emekli aylığı alıyor. Ek gelir kazanmak amacıyla ajansa kayıt olduğunu söyleyen Bayrı, “Buraya da ek gelir kazanmak için geliyorum aynı zamanda sosyalleşiyorum aynı zamanda görmediğim mekanları ve yerleri görme fırsatı buluyorum o yüzden de gelmeyi tercih ediyorum 14 yıldır” dedi. Dizi ve filmlerde rol ama sıklıklarına göre aldıkları ücretin değiştiğini söyleyen Bayrı ortala 10 bin lira kazandığını söyledi.

“5 BİN EMEKLİ VAR”

Ajans yöneticisi Mevlüt Dede 26 senedir bu işi yapıyor. 5 bin emeklinin ajansa kayıtlı olduğunu söyleyen Dede, “Şu anda kaba taslak olarak 50’den başlayalım ve 95 yaşında oyuncumuz bile var” dedi.

Emeklilerin günlük ortalama asgari ücretin 30’da 1’ini kazandığını söyleyen Dede, “Şu anda ortalama asgari ücretin 30’da 1’ini her gün elde ediyorlar. Bunun yanı sıra reklam filmlerinin ön planlarında oynadıklarında, televizyon dizilerinde konuşmalı roller oynadıklarında bu rakam 2 katına hatta 3 katına kadar da çıkıyor ve aslında baktığınız zaman. Emekli maaşının yanı sıra ciddi bir gelir elde etmek için bize geliyorlar yani eskiden dedelerimiz, ninelerimiz buraya geldiklerinde, emeklilerimiz buraya geldiklerinde emeklilerimiz biraz daha merak için geliyorlardı evet bugün merak için geliyorlar ama aslında baktığımız zaman gelir için buraya geliyorlar” ifadelerini kullandı.

“12 GÜNDE 10 BİN LİRAYI BULUYOR”

Oynadıkları role göre emeklilerin aldığı ücretin değiştiğini söyleyen Dede, “Düşündüğünüz zaman şu anda bir emekli düşünün ayda 10 gün ortalama böyle bir sete gittiğinde her gün bir televizyon dizisinde bir hakimi oynadığında ertesi gün başka bir televizyon dizisinde doktoru oynadığında ertesi gün bir kahvedeki müşteriyi oynadığında bir öğretmeni oynadığında bir profesör oynadığında veya dedeyi, amcayı gibi oynadığında günlük elde ettiği rakam 570 ile 900 lira arasında bir rakam ve bu rakamı da çarptığınızda ayda bir 10 gün 12 gün sete geldiğinde düşündüğünüzde 10 bin lirayı falan bulabiliyor.” dedi.

Dede’nin açıklamaları şöyle:

“Emeklimiz buraya gelir kaydını gerçekleştirir aslında geldiği zaman bu emeklimizin bize söylediği birkaç tane cümle var evladım bende evde boş oturacağıma… kadın emeklimiz, erkek emeklimiz, amcamız, dedemiz, nenemiz evde boş oturacağıma ya da kahvede oturacağıma ben bir işe yaramak istiyorum diye gelir. Hem işe yaramak istiyorum hem de bir sosyal aktivite elde etmek istiyorum. Malum televizyon dizilerini seyrettiğiniz zaman bir gün davet sahnesi vardır bir gün mahkeme sahnesi vardır bir gün karakol sahnesi vs. orada hem çevre edinmek için bize geliyorlar bunun yanı sırada elde ettikleri gelirlerin yanı sıra servislerimizle setlerine gidiyorlar set yerinde 3 öğün yemekleri karşılanıyor ve set bittikten sonra tekrar aynı servislerle tekrar ajansımıza getiriliyorlar. Bir emeklimizi alıyoruz sabahleyin servislerimizle setlere götürüyoruz setimiz bittikten sonra tekrar aynı servisle ajansımıza getiriyoruz 3 öğün yemeklerini karşılıyoruz ve orada o emekliler aslında baktığınız zaman iyi bir çevreye sahip oluyorlar ve bir nevi işe yardıklarını hissediyorlar. Emeklilerimiz ajansımıza geldiği zaman hiçbir şekilde bize bir kayıt ödemesi yapmıyorlar.

Günümüzde şu anda en az günlük bize 30 ile 50 arasında emekli geliyor bunu aylığa vurduğunuz zaman bine yakın insan yapıyor ve bin emekliden bahsediyoruz aylık geliyor ve bu insanlar hem ek gelir elde ediyorlar ve set yerinde sosyalleşiyorlar, kendilerinin bir işe yaradıklarını da hissediyorlar. Başvuru sayısı özellikle ekonomik durumlardan kaynaklı son bir, bir buçuk yıldır yüzde 50 arttı diyebilirim size.”

 

 

 

Kaynak: TELE1