Emekli zammı sonrası Trabzon halkı sokağa döküldü! “Bu Köleliğe uyum programıdır”

Yayın tarihi: 17 Temmuz 2024 Çarşamba 2:54 pm - Güncelleme: 17 Temmuz 2024 Çarşamba 2:55 pm

Trabzon halkı hayat pahalılığı ve maaşlara zam yapılmaması sonrasında “Yoksulluğa, sefalete teslim olmayacağız” diyerek sokağa çıktı.

Duvar Gazetesi’nde yer alan habere göre, Trabzon Emek ve Demokrasi Platformu hayat pahalılığı ve maaşlara zam yapılmamasıyla ilgili “Geçinemiyoruz” eylemi yaptı. Kent merkezindeki Maraş Caddesi’ndeki yürüyüşle başlayan eyleme CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, CHP Ortahisar İlçe Başkanı Haluk Batmaz, SOL Parti temsilcileri, TİP Trabzon İl Başkanı Süleyman Hacıbektaşoğlu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Trabzon Şube Başkanı Metin Serdar, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri, Trabzon Halkevi üyeleri ve kent halkı katıldı.

Yeni emekli maaşı 12 bin 500 TL’ye bir de böyle bakın

SLOGANLAR ATILDI

Yürüyüş boyunca “İnsanca yaşam insanca düzen”, “Hükümet zamları al başına çal”, “Zam zulüm işkence işte AKP”, “Sermayeye değil emekçiye bütçe”, “Halk düşmanı TÜİK kapatılsın”, “TÜİK’ten hesabı emekçiler soracak” sloganları atan eylemciler caddede bulunan halk da alkışlarla destek verdi.

Platform üyeleri yürüyüşün sonunda enflasyon sepetindeki fiyat listesi gündem olan TÜİK önüne geldi. Burada platform adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Muhammet İkinci, olduğundan düşük gösterilen TÜİK enflasyonu ile halkın ve emekçilerin cebinden alınan paranın patronlara ve yandaşlara aktarıldığını söyledi.

Emekliye sadaka gibi zam! AKP emekliyi yine açlığa mahkum etti

“KÖLELİĞE UYUM PROGRAMIDIR”

“Yıllardır bu ülkeyi yönetenlerin emeği ile geçinenlere ve halka uyguladığı program kısa vadede de orta vadede de uzun vadede de köleliğe ve yoksulluğa uyum programıdır” diyen İkinci, gelinen noktada faizden, ranttan, emek sömürüsünden beslenen bir avuç mutlu azınlığın ve her geçen gün daha fazla yoksullaştırılan, güvencesiz hale getirilen milyonların tablosunun ortaya çıktığını dile getirdi.

YOKSULLUK TÜM TOPLUMU SARMIŞ DURUMDA’

Türkiye’de her dört kişiden birinin işsiz, her iki kişiden birinin ise açlık sınırının altında kalan asgari ücretle ayakta kalmaya çalıştığını belirten İkinci, “Yoksulluk tüm toplumu sarmış durumda. Her iki kişiden birinin geliri açlık sınırının altında kalıyor. Milyonlarca kamu emekçisine yoksulluk sınırının yarısını bulmayan bir maaş reva görülüyor. Milyonlarca kamu emekçisi çalışırken aldığı maaş emekliliğinde en az yarı yarıya düşeceği için emekli olamıyor. Avrupa ülkelerinin en düşük emekli maaşı ortalaması bin 294 euro ile Türkiye’nin 5 katını aşıyor. Türkiye’nin emeklileri barınma, gıda, sağlık gibi temel ihtiyaçlarını bile karşılamazken Avrupa’nın emeklileri ise aldıkları maaşlarla dünya turuna çıkıyor” dedi.

Selçuk Geçer’den emekliye yapılan ‘sefalet’ zammına tepki: Harca harca bitmez…

” FİYATLAR PİYASANIN YARISI”

TÜİK’in ortaya çıkan enflasyon sepetinde ev kirasının 5 bin 845 TL, doktor muayene ücretinin 33 lira 69 kuruş, yurt ücretinin 457 TL olduğunu hatırlatan İkinci, “Kısacası TÜİK’te büyük indirim var, fiyatlar piyasadakinin hemen hemen yarısı. Hatta yurt ücreti, uzman doktor muayene ücreti TÜİK rakamlarına göre neredeyse bedava. Tüm bunlar yetmezmiş gibi iktidar kendi yarattığı ekonomik krizin yükünü yine bizlere yıkan yeni ‘paketler’ açmaya devam ediyor. Istakoz yedikleri masalardan, Meclis bahçesinde düzenledikleri kebap partilerinden fotoğraf paylaşanlar yoksullaştırdıkları milyonlara ‘kemer sıkın’ diyorlar” sözlerini kullandı.

Kaynak: Duvar