Emekli Tümgeneral Yavuz: Azerbaycan bir karar verecek ve bu bir savaşa dönüşebilir

Yayın tarihi: 28 Eylül 2020 Pazartesi 7:35 am - Güncelleme: 28 Eylül 2020 Pazartesi 7:35 am

Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, Ermenistan ile Azerbaycan arasında başlayan çatışmalara ilişkin, “Artık bıçak kemiğe dayandığında Azerbaycan bir karar verecek ve bu bir savaşa dönüşebilir” dedi.

Ermenistan-Azerbaycan hattında yükselen gerilimi değerlendiren emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, “Bu uzun süredir devam eden bir sorun. Çözümü kısa vadede yok ve bir savaş potansiyeli taşıyan bir sorun. Öyle zannediyorum ki artık bıçak kemiğe dayandığında Azerbaycan bir karar verecek ve bu, bir savaşa dönüşebilir” ifadesini kullandı.

Ermenistan’ın dün sabah erken saatlerde sivillerin yaşadığı alanlara ateş açtığı iddia edilirken yetkililer, sivil halktan ölen ve yaralanan olduğunu açıkladı.

“PKK, ASALA BÖLGEYE YERLEŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Hazar Zarif İbrahimoğlu’nun, “PKK ve Asala gibi terör örgütleri bölgeye yerleştirilmeye çalışılıyor” sözlerini de değerlendiren Yavuz, “Zaten uzun zamandır Ermenistan’da PKK’lı teröristlerin yaşadığı biliniyor. Bu örgütleri kullanıyorlar. Onlar da zaten gönüllü. Ama bunun Türkiye’de çekeceği tepkiyi herhalde hesap edilemiyor” diye konuştu.

PKK ve benzeri örgütlerin Türkiye’nin ilgisini çekmek için bilerek yerleştirilmiş olabileceğini de belirten Yavuz, “Türkiye işe dahil olduğunda, dışarıdan başkaları da bu işe dahil olsun ve uluslararası bir sorun haline gelsin diye bakıyor olabilirler. Yardım almak için de bunu yapıyor olabilir çünkü Türkiye, Azerbaycan’a gerekli desteği verir” dedi.

“BAŞKA ÇARESİ YOK”

Türkiye’nin Azerbaycan’ı desteklemek durumunda olduğunu söyleyen Yavuz, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bundan kaçınılamaz. Tabii bunun bir genel savaşa dönüşmesi uygun değil ama Azerbaycan uluslararası hukuk açısından Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan’ın işgaline maruz kalmış vaziyette. Bunu, sürdürmenin imkânı yok. Bu sonuçta bir şekilde patlayacak ve patladığı zaman durum savaşa kadar gidecek. Bunu savaşı sevdiğimiz ya da benimsediğimiz için söylemiyoruz ama başka çaresinin olmadığı yavaş yavaş açığa çıkıyor. Azerbaycan öncelikle kendi topraklarını savunmasını bilmeli.”

Azerbaycan’dan Ermenistan’a karşı flaş ‘harekat’ kararı!