Emekli Tümamiral Gürdeniz: ABD hegemonyası bitmiştir

Yayın tarihi: 2 Mart 2022 Çarşamba 11:45 pm - Güncelleme: 3 Mart 2022 Perşembe 12:04 am

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, TELE1’de katıldığı programda Ukrayna-Rusya savaşını jeopolitik açıdan değerlendirdi. Gürdeniz “Bugün Atatürk sağ olsaydı Asya jeopolitiğini savunurdu” dedi.

Gürdeniz, Merdan Yanardağ’ın sunduğu Gündem Özel programında dünyanın gözünü çevirdiği Rusya-Ukrayna savaşını, ABD ve jeopolitiği açıdan değerlendirdi. Gürdeniz, programda şunları söyledi:

“Bugün Atatürk sağ olsaydı Asya jeopolitiğini savunacağına eminim. Atatürk’e bugün Rusçu derlerdi. Sadece orada ağlayan Ukraynalı anneyi gösteriyorlar. Neden Libya’da kaçarken paramparça olan çocukları göstermiyorlar? Irak’ta infaz edilen bir milyona yakın kadını neden göstermiyorlar? Yunanistan’ın botlardan attığı çocukları neden göstermiyorlar?”

“1948 yılında ABD Genel Kurmayından bir adam şu yorumu yapıyor: Büyük bir savaşta, Sovyetler Türklere saldırırsa, Türkler Sovyetlerle savaşır. Türkiye ile ittifak çok önemlidir, ikili ittifak anlaşması imzalamamız şarttır. Bu anlaşmada kendi topraklarına veya kendi topraklarına mücavir bir devlete saldırı olduğu takdirde de savaşa girecekleri taahhüdünü almamız çok önemlidir diyor. Türkler o kadar akıllı ki, Möntro sayesinde ikinci dünya savaşında tarafsız kalmışlar, Türk boğazlarına hiç bir savaşın emrine vermemişler ve Türkiye bu yıkımdan kurtulmuş. ABD bunu gözlemlemiş demiş ki; Boğazlar açık olsaydı, Türkiye bizim yanımızda olsaydı biz daha hızlı ve büyük başarılar elde edebilir, Sovyetleri bile etkimiz altına alabilirdik…”

“ABD’NİN DENİZLERDEKİ HAKİMİYETİ ARTIK BİTTİ”

“Şubat ayında ilk defa kış döneminde Ruslar, kuzey denizini kullanan bir devlet haline geldi. Bunun ve Çin’in paniğini yaşıyorlar. Çünkü Asya pasifikte artık Çin’i durduramıyorlar. İkinci adalar zincirinin bir mil içine kadar ABD giremiyor bir savaş döneminde. Avustralya’ya 6 tane nükleer denizaltı aceleciliğini bu nedenle yaptılar. ABD hegemonyası sona ermiştir. Denizdeki hakimiyeti artık bitti. İkinci dünya savaşı bittiğinde ABD don anmasının 6 bin donanması, soğuk savaş bittiğine 600 gemisi vardı ve şu an savaşa hazır 180 gemisi var ve yetişemiyorlar. Kontrol artık bitti.”