Emekli sembolik zamma tepki gösterdi: Geçim yoksa seçim var

Yayın tarihi: 28 Temmuz 2024 Pazar 2:14 pm - Güncelleme: 28 Temmuz 2024 Pazar 2:22 pm

Haber: Gönül KASAP

AKP’nin emekliyi mahkum ettiği sefalet maaşına gelen tepkilerin ardından en düşük emekli maaşına 2 bin 500 liralık zam yapıldı. DİSK-Emekli Sen Genel Sekreteri Fikri Kalender yeni zamma “AKP iktidarının emeklilere reva görülen sadakayı ve sadaka kültürünü yerleştirmeye çalışması emeklilere ihanetin en büyüğüdür” sözleriyle tepki gösterdi.

Milyonlarca emekliye uygun görülen sıfır zammın büyük tepkiyle karşılanmasının ardından AKP, En düşük emekli aylığının 12 bin 500 lira olmasını da içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni Meclis’e sundu. Teklif TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Böylece 10 bin TL alan emeklilerin maaşlarına zam gelmiş oldu.

Yüksek enflasyon düşük alım gücü ve geçim kıskacına sıkışan milyonlarca emeklinin gözü kulağı maaşlara gelecek zamma çevriliydi. En düşük emekli maaşı olan 10 bin TL ile geçinmek imkansız bir hal alırken, milyonlarca emekli insanca bir yaşam için defalarca AKP iktidarına seslendi. Emeklinin geçim çığlığına kulağını tıkayan ekonomi yönetimi tepkiler üzerine, tartışmalara konu olan vergi paketine 29. madde olarak en düşük emekli maaşının düzenlenmesine ilişkin kanun teklifini ekledi.

Meclis Genel Kurulu’nda onaylanan madde ile birlikte 10 bin TL olan en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL’ye yükseltildi. Ancak yüksek enflasyon emeklinin sofrasından ekmeğini, cebinden parasını her geçen gün çalarken emeklilere yapılan sembolik zam tepkilere neden oldu.

“EMEKLİLERE İHANETİN EN BÜYÜĞÜ”

DİSK-Emekli Sen Genel Sekreteri Fikri Kalender; AKP iktidarı politikalarının sermayeyi korumaya yönelik olduğunu söyleyerek yapılan zamma tepki gösterdi. Kalender; “Emekli aylıklarının alt sınırları kaplumbağa hızıyla doğru orantılı artarken hazineden tamamlanacak olan en düşük emekli maaşı artışı için AKP iktidarı ayak direse de tepkiler karşısında 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye yükseltmek zorunda kaldı. Tavşana kaç tazıya tut mantığıyla hareket eden AKP iktidarının, açlık sınırının 20 bin liraya yaklaştığı yoksulluk sınırının 60 bin TL bulduğu bu dönemde emeklilere reva görülen sadakayı ve sadaka kültürünü yerleştirmeye çalışması emeklilere ihanetin en büyüğüdür.” ifadelerini kullandı.

“GEÇİM YOKSA SEÇİM VAR”

Emeklinin maaşı kirasını dahi karşılamaya yetmiyor. Emekliler ucuz et, ekmek ve pazar kuyruklarında gıda alabilmek için sıra bekliyor, meyve sebzeyi ise taneyle alıyor. Açlık sınırının altında kalan maaşlarla adeta ölüme terk edilen emekliler sadece 2 kilo kırmızı et fiyatı kadar yapılan zammı da sadaka olarak değerlendiriyor.  Disk-Emekli Sen Genel Sekreteri Fikri Kalender, emeklilerin “geçim yoksa seçim var” dediğini kaydetti. “Emeklileri bu yoksulluk ve açlıkta eşitleyecek sefalet ücretleriyle emeklileri ölüme götürmekten başka hiçbir şey değildir. Burada hesap kitap yapacak durumda değiliz. Biz gerçekleri görüyor, gerçekleri yaşıyor, gerçekleri duyuyoruz. Emekliler geçinemiyor, emekliler; geçim yoksa seçim var diyor.”

Fikri Kalender- DİSK-Emekli Sen Genel Sekreteri

 

Meclis’te kabul edildi! En düşük emekli aylığı 12 bin 500 lira oldu

Kaynak: TELE1