Emekli sefalet ücretine tepkili! “Kaderimize terk edildik”

Yayın tarihi: 18 Ağustos 2024 Pazar 3:52 pm - Güncelleme: 18 Ağustos 2024 Pazar 3:53 pm

Geçtiğimiz günlerde sefalet maaşına bir kez daha mahkum edilen emekliler, yapılan 2 bin 500 TL’lik zamma tepki göstererek maaşlara iyileştirme istedi. Türkiye Emekliler Derneği Elazığ Şube Başkanı Vedat Gür,  “Emeklinin alım gücü kalmadı. Marketlere giremez, tenceresi kaynamaz oldu. Bakın kış kapıya dayandı.” dedi.

Emeklilerin geçinemiyoruz çığlığına kulağını tıkayan AKP iktidarı, emeklileri 2 bin 500 TL’lik zam ile bir kez daha sefalet ücretine mahkum etti. En düşük emekli maaşı on bin liradan 12 bin 500 TL’ye çıktı. Ancak hala bir emekli maaşı bir evin kirasını bile karşılamaya yetmiyor. Kış ayları yaklaşırken emekliler yeniden maaşlarına iyileştirme istedi.

Türkiye Emekliler Derneği Elazığ Şube Başkanı Vedat Gür, emeklinin kaderine terkedildiğini ve temmuz zamlarının kök maaşlara yapıldığını söyleyerek hükümete maaşlarda iyileştirme yapılması çağrısında bulundu. Gür, “Emeklinin alım gücü kalmadı. Marketlere giremez, tenceresi kaynamaz oldu. Bakın kış kapıya dayandı. Artık bu saatten sonra vatandaşın ve her kesimdeki insanların kış hazırlıkları başlayacak. Bu konunun ivedilikle düzeltilmesi istiyoruz” dedi.

Gür, emeklilerin refah seviyelerinin yükseltilmesi gerektiğini belirterek, ”Öncelikle 1 Temmuz’da yapılan yüzde 24.73’lük zam alt taban maaşlara kesinlikle yansıtılmadı. Bu insanları mağdur eden bir sistem oluştu. Önce 1 Ocaktan sonra 7- 8 bin lira maaş alan insanların maaşlarını cumhurbaşkanımız 10 bin liraya tamamladı. Bu insanlarımız bugüne kadar 10 bin lira maaşla yaşadılar. Ama 1 Temmuz’daki yüzde 24,73’lük zam, 1 Ocaktan sonra gerçek kök maaşı 7 -8 bin liraysa, bu yüzde 24’lük zam onun üzerinden yapılarak 10- 10 bin 250 liraya yükseltildi. Ama bu insanların beklentisi o değildi. En azından kök maaş 10 bin lira olarak hesaplansaydı, bugün 10 bin lira maaş alan vatandaşlarımız, dar gelirlimiz, BAĞ-KUR’lumuz, düşük maaş alan emeklimiz en azından 12 bin 500-13 bin lira maaş alırlardı. Ama devletimiz nedense bu insanları tamamen bırakın yoksulluğu, açlıkla baş başa bırakmıştır.” şeklinde konuştu.

“EMEKLİNİN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI”

Artık emeklinin dayanacak gücü kalmadığını belirten Gür;  “Devlet her zaman babadır. Devlet milletsiz, millet devletsiz olamaz. Ama bir baba da evlatlar arasında ayrım yapmaz. Biz bu konunun ivedilikle düzeltilmesini istiyoruz. Bu alt taban maaşı düşük olan insanların refah seviyelerinin yükseltilmesini, yaşam şartlarının yükseltilmesini istiyoruz. Bu insanlar artık kira ödeyemiyor. Elazığ’daki en kötü ev kiraları bile 10- 15 bin lira arası. Oysa emekli 10 ila 15 bin lira arasında maaş alıyor. Bu insanların maaşının tamamı kiraya gidiyor. Elektriğe yüzde 38, doğal gaza yüzde 38 zam geliyor. Zamlar peş peşe yağmur gibi gelmeye başladı. Emeklinin, dar gelirlinin, BAĞ-KUR’lunun alım gücü hiçe sayıldı. Emeklinin alım gücü kalmadı. Marketlere giremez oldu. Tenceresi kaynamaz oldu. Bakın kış kapıya dayandı. Artık bu saatten sonra vatandaşın ve her kesimdeki insanların kış hazırlıkları başlayacak. Ama bu insanlar ney yapacak? Bu konunun ivedilikle düzeltilmesi istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sarayın harcamaları yüzde 5 bin arttı! Yaklaşık 1 milyon emekli maaşı ediyor

Kaynak: ANKA