İşte Emekli maaşına yapılacak zam oranı

Yayın tarihi: 29 Aralık 2023 Cuma 9:54 am - Güncelleme: 29 Aralık 2023 Cuma 9:54 am

Asgari ücretin 17 bin 2 lira olarak belirlenmesinin ardından gözler emekli maaşındaki zam oranına çevrildi. Uzmanlara göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 38, memur ve memur emeklileri ise yüzde 50’ye yakın bir maaş artışı yaşayacak. Refah payı verilse bile milyonlarca emeklinin maaşı asgari ücretin altında kalacak.

2024 yılında belirlenen asgari ücretin brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak açıklanmasıyla birlikte, gözler emekli ve memur maaşlarına çevrildi. Hayat pahalılığının yüz yıllık Türkiye Cumhuriyeti döneminde hiç bu kadar artmadığı bir dönemde emekli ve memur maaşlarına yönelik artış oranları merakla bekleniyor.

3 Ocak Çarşamba günü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranını açıklayacak. Yıllık TÜFE’nin yanı sıra, maaş artışlarını belirleyen Temmuz-Aralık dönemi TÜFE oranı da ortaya çıkacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 11.500 – 12.000

Memur ve memur emeklilerinin maaş artışları genellikle toplu sözleşmelere göre belirleniyor. 7. dönem toplu sözleşmesi ağustos ayında gerçekleşmişti. Bu çerçevede, enflasyon farkı da dahil olmak üzere memur ve memur emeklilerinin alacakları artış oranı yüzde 45 olarak belirlenmişti. Aralık ayı TÜFE oranı da bu artışa eklenerek maaşları etkileyecek. Ankara kulislerinde, en düşük emekli maaşının ise 11.500 ile 12.000 lira arasında olacağı konuşuluyor.

Uzmanlara göre, özellikle yüzde 65’lik yıllık enflasyon hedeflemesinin gerçekleşmesi durumunda, Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emeklileri için öngörülen aylık artışlar yüzde 38 seviyelerinde olacak. 3 Ocak’ta net artışların tam olarak belirlenmesi ve hükümetin vereceği refah payıyla birlikte, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin durumu daha net bir şekilde ortaya çıkacak.

Şu andaki öngörülere göre, yüzde 65’lik enflasyonun gerçekleşmesi durumunda, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 38, memur ve memur emeklileri ise yüzde 50’ye yakın bir maaş artışı yaşayacak. Hükümet geçen dönem SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 5 civarı refah payı vermişti. Refah payıyla birlikte yüzde 50’ye yakın bir zam verilse bile milyonlarca

Emekli maaşı ne kadar? Bağ-kur, sgk emekli maaşı

Memur, SGK ve Bağ- Kur emekli maaşı ne kadar olacak sorusunun yanıtı merakla bekleniyor. Asgari ücrete yapılan yüzde 49 oranında zam yapılsa bile milyonlarca SGK ve Bağ – Kur emeklisinin maaşı, 17 bin 2 liraya yükseltilen asgari ücretin altında kalacak korkusu yaşanıyor.

Kaynak: TELE1