Mersin'in Tarsus ilçesinde yaşayan 79 yaşındaki emekli hakim Zehni Aksu, 12 Ağustos'ta konuşma bozukluğu, şuur bulanıklığı ve yüksek tansiyon şikayetiyle Tarsus Devlet Hastanesi'nin acil servisine kaldırıldı.
Acil serviste kan ve radyoloji tetkikleri yapılan emekli hakimi, acil hekimi, karnındaki gazın indirildiğini söyleyerek acil bir durum olmadığı ve hastanede de yer olmaması gerekçesiyle eve gönderdi. Eve gönderilen emekli hakimin şikayetleri devam etti ve 14 Ağustos'ta sabaha karşı evinde hayatını kaybetti.
D-DİMER ORANI ÜST SINIRIN 14 KATI ÇIKMIŞ
Aksu'nun oğlu Salim Berkay Aksu konuya ilişkin TELE1'e açıklamalarda bulundu. Aksu, babasının öldüğü gün eve gelen sağlık ekiplerine Tarsus Devlet Hastanesi'ndeki tetkikleri gösterdiğini ve sağlık çalışanının "Amcanın akciğeri tıkalı gözüküyor biz bilmiyoruz ama bir hekime sorun" dediğini aktardı.
Uzman doktorlar tarafından hastanede yapılan tetkikler incelendiğinde Aksu'nun, her iki akciğerinde de nefes darlığı yaratacak biçimde su toplanmış olduğu, kandaki enfeksiyon oranının neredeyse septik şok yaratacak düzeye yaklaştığı, kanda hayati organlara pıhtı attığını veya atma riskini gösteren ve normal üst sınırı 550 olan D-DİMER oranının 7750 gibi normal üst sınırın 14 katından fazla çıktığı, kalpten akciğere giden damarlarında darlık, yüksek tansiyon ve kalbinde aritmi olduğu ortaya çıktı.
AİLE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Bu sonuçların üzerine ailenin avukatları ihmal iddiasıyla Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusuna ilişkin de konuşan Salim Berkay Aksu, "Yeni yapılmış bir hastane Tarsus Devlet Hastanesi. Bir ihmal olduğu açık. Biz suç duyurusunda bulunduk ama ülkede maalesef bir kamuoyu oluşmadan karar alınmıyor." ifadelerini kullandı.
"İNSAN HAYATI BU KADAR DEĞERSİZ DEĞİLDİR"
Hastanın klinik bulgularında bir düzelme olmaksızın, koma hali ve belirtiler devam ederken ‘’hastanın bir şeyi olmadığı ve hastanede de yatış verilecek yer olmadığı’’ gerekçesiyle evine gönderildiğini beyan eden Aksu konuşmasının devamında şunları söyledi:
‘’Babam bu ülkenin her yerinde 30 yıl boyunca hakimlik, 20 yıl boyunca avukat olarak halka ve devlete hizmet etmiş, hayatını adaletin tecellisine adamış birisidir. Ancak hastanede kendisine 1 gece tedavi alacağı, gözlem altında tutulacağı yer bulamamıştır. Üstelik o halde eve getirildiği nakil ambulansında ‘’taşıyacak birini bulun biz taşımakla görevli değiliz’’ denmesi sebebiyle ailem babamı ambulanstan eve taşıtmak için gece yarısı taşımacı bulmak zorunda kalmıştır. Babam bu şekilde onur kırıcı bir muamele ve ihmalle vefat etmeyi hak etmedi. Ben sorumluların yargı karşısında hesap vermesi için elimden geleni yapacağım. Yetkilileri göreve davet ediyorum. İnsan hayatı bu kadar değersiz değildir’’
CİMER üzerinden bir şikayette de bulunulduğunu aktaran Aksu, bir disiplin soruşturmasına ilişkin bir inceleme yapıldığı yanıtı aldıklarını da söyledi.