Emekli Diplomat yazdı: Abramoviç’in yatları yeni Göben ve Breslau olur mu?

Yayın tarihi: 24 Mart 2022 Perşembe 10:01 am - Güncelleme: 24 Mart 2022 Perşembe 10:01 am

Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında Avrupa ülkelerinden Moskova’ya yakın iş insanlarına yaptırım kararı alınmış, Rus milyarder Roman Abramoviç de iki lüks yatını Türkiye’ye demirlemişti. Emekli büyükelçi Selim Kuneralp, bu yatların Türkiye’nin başını ağrıtabileceğini ifade etti.

Rusya-Ukrayna savaşı ardından Batılı birçok ülke Moskova’ya karşı yaptırım kararları almış ve Putin’e yakın iş insanlarını kara listeye almıştı. Oligarklar olarak nitelendirilen bu isimlerin arasında, Chelsea’nın sahibi olarak bilinen Rus milyarder Roman Abramoviç de vardı.

Abramoviç’in toplam değeri 15 milyar dolara yakın iki dev yatı, Avrupa ülkelerinden kaçtı ve el konmamak için Türkiye limanlarına demirledi. Bu iki yatın gelişi, “Abramoviç ve diğer oligarklar varlıklarını Türkiye’ye taşıyacak, hatta yatırım yapacak” söylentilerine de neden oldu.

Emekli büyükelçi Selim Kuneralp, bu iki yatın 1. dünya Savaşı öncesi Türkiye’ye sığınan iki Alman savaş gemisini, Goeben ve Breslau’yı hatırlattığını söyledi. Kuneralp, bu yatların Türkiye’nin başını ağrıtabileceğini de öngördü.

GÖBEN – BRESLAU BENZETMESİ

Serbestiyet’te yazan emekli büyükelçi Kuneralp, Goeben ve Breslau’ın Türkiye’nin I. Dünya Savaşı’na girmesine neden olduğunu anımsatarak, şunları söyledi:

“Rus oligark Roman Abramoviç’e ait Solaris ile Eclipse adlı süperyatların yaptırımlardan kaçmak için Bodrum ve Marmaris limanlarına sığındıklarını görünce Goeben ve Breslau’un maceraları hatırıma geldi. Neyse ki Solaris ile Eclipse savaş gemisi değil, “sadece” her birinin değeri 1 milyar dolar olan süperyatlar.”

BAŞ AĞRISINA YOL AÇABİLİRLER

Buna rağmen bu yatların hükümet için baş ağrısına yol açabileceğini kaydeden Kuneralp, “Bilindiği üzere Abramoviç AB ülkelerinde yaptırıma tabii tutulan oligarklar arasında. Türkiye’de adı sahibi olduğu Chelsea futbol takımını piyasaya çıkarması ile duyuldu. O nedenle yatlar herhangi bir AB ülkesinin limanına yanaşamaz” dedi.

“Nitekim sayılarının epeyce kabarık olduğunu basından öğrendiğimiz diğer süperyat meraklısı Rus oligarkları teknelerini Hint okyanusunda Seyşel, Maldiv gibi ülkelere göndermeye çalışmaktalar” diyen Kuneralp, “Kendisi de Musevi olan Abramoviç’in yatları İsrail’e göndermeye çalışması beklenebilirdi. Ya yatların ikmal görmeden oraya kadar gitmesi mümkün değildi, ya da İsrail hükümetinin gemileri talep edebilecek bir AB ülkesine veya gemilerin bir İngiliz kolonisi olan Bermuda’da kayıtlı olmasına dayanarak İngiltere’ye teslim etmeyeceğinden emin olamadı” diye yazdı.

“YAPTIRIM UYGULAMAMAKLA YAPTIRIM DELMEK AYNI ŞEY DEĞİL”

Yazısında, “Gemilere el konulmaması veya hak sahibi olduğunu iddia edecek Avrupa ülkesine gönderilmemesi halinde iktidarın tepkilerle karşılaşması olasıdır” diyen Kuneralp, “Özellikle 24 Mart tarihinde Brüksel’de yapılacak NATO zirvesine katılacak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuda bazı sorulara muhatap olması şaşırtıcı olmayacaktır. Yaptırım uygulamamak ile yaptırım delmek aynı şey değildir tabii” ifadelerini kullandı.