Emekli Büyükelçi Demiralp’ten ‘Moskova’ yorumu: Ben böyle sahne görmedim

Yayın tarihi: 9 Mart 2020 Pazartesi 4:48 pm - Güncelleme: 9 Mart 2020 Pazartesi 5:53 pm

Emekli Büyükelçi Oğuz Demiralp, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin tarafından karşılanma şekli ile iki ülke arasında imzalanan üç maddelik anlaşmayı, Zeynel Lüle’nin “Gün Ortası” programında değerlendirdi. Demiralp, Erdoğan’ın 2 dakika süreyle bekletilmesi ve bunun Rus TV’sinde yayınlanmasını ‘Ben böyle sahne görmedim. Son derece küçük düşürücü olay” olarak nitelendirdi.

Yıllarca Dışişleri Bakanlığı danışmanlığı, AB Genel Sekreterliği ve Müsteşar Yardımcılığı gibi görevlerde bulunan ve dünyanın en önemli merkezlerinde Türkiye’yi temsil eden Demiralp, “Zaten yapılmaması gereken yapılmış, daha önce toplantı Moskova’da olmasına rağmen, bu kez Türkiye’de yapılması gerekirken yine Moskova’ya gidilmiş. Eşitler arası böyle şeyler olmaması gerekir, ziyaret sırasını bozarsanız, devletler arası egemenlik değil, ast, üst ilişkisi olur.

Yılların Moskova muhabiri Cenk Başlamış’tan ‘Türk heyetini bekletme’ yorumu

“Son derece küçük düşürücü bir durum”

Normalde Putin’in kapıya çıkıp karşılaması gerekirdi. Bu yapılmadı, sanki dişçi sırasındaymış gibi iki dakika boyunca da bekletildi, protokol müdürü gelip de ilgilenmedi hatta. İçeri girildikten sonra da Putin kapıya gelmedi ve ayağına gelmesini bekledi. Bir de üstüne üstlüt Rus TV’sine bu konu program yaptırıldı. Kremlin’in bilgisi olmadan bu yapılamaz. Son derece küçük düşürücü bir durum” dedi.

Oğuz Demiralp, “Ruslar bunu hep yapıyorlar” diyerek bazı örnekler verdi. Putin’in Türkiye’ye gelmeden önce Şam’daki camiye gitmesini, uçak düşürme hadisesinden sonra boğazdan Rus savaş gemisi geçerken de Rus askerlerinin güvertede bazuka ile tehdit eder vari duruşunu örnek gösterdi.

“Bu ölü tutkusu çok tatsız”

Oğuz Demiralp, masada yapılan anlaşmanın da hiç bir şekilde Türkiye açısından kazanım olmadığı, ancak memnuniyet verici tarafının yeni şehitlerin önüne geçilmesi olduğunu söyledi. Demiralp, “Ancak şehit tepelerine meraklı olanlar duruma ne kadar insani bakar onu bilemiyorum” dedi. Demiralp şöyle konuştu: “Oraya gidildi, ancak gidilmeden önce büyük sözler söyledi. Kelleleri alırız, Şam’a gideriz dendi, ama Suriye hükumeti, aldığı ya da geri aldığı topraklarda kaldı.

Geri bir adım bile atmadılar. Şam-Halep yolunu kontrollerine aldılar. Suriye’nin aleyhine hiç bir durum yok. Ruslar Esad’ın cebine bir çok şey koydular. Esad da çok memnun. Ama bizim açımızdan insani durum tabii memnuniyet verici. Şehit tepelerinden bahsedildi. Biri dolarsa ikincisi, üçüncüsü lazım, bu durum şehit dağlarına kadar gider. Bu ölü tutkusu çok tatsız bir şey. Hiç olmazsa yeni şehadetlerin önüne geçilmiş oldu. İnsani açıdan bakıyorum. Ama şehit tepelerine meraklı olanlar ne kadar insani bakar bu duruma onu bilemiyorum”

Rusların ‘Putin Erdoğan’ı bekletti’ haberinin tam metni yayınlandı