Elon Musk’a tepki yağıyor! Avrupa ülkelerinden peş peşe açıklamalar

Yayın tarihi: 16 Aralık 2022 Cuma 5:03 pm - Güncelleme: 16 Aralık 2022 Cuma 5:03 pm

Elon Musk, Twitter‘ı satın aldığı günden bu yana platformda yaptığı değişiklikler ve işçi kıyımı nedeniyle eleştirilerin hedefinde. Musk’ın son olarak gazetecilerin hesaplarını askıya alma kararı, Avrupa ülkelerinin ve çok sayıda kullanıcının tepkisine neden oldu.

Twitter’ı satın almadan önce sık sık ‘ifade özgürlüğü’ vurgusu yapan Elon Musk’ın son günlerdeki kararları bu beyanının aksini yansıtıyor.

Bu hafta özel jetini izleyen ElonJet hesabını ve profilin yöneticisinin profilini engelleyen Musk, konum paylaşımı yapanlara da yasak geleceğini belirtti.

Yaşanan olayın ardından Twitter’a alternatif olarak kurulan Mastodon isimli sosyal mecranın hesabı da askıya alındı. Bu yasak Musk’ın yeni sansürü olarak değerlendirildi.

Musk, Mastodon’un engellenmesinin ardından bazı gazetecilerin de hesabını askıya alınca, tepkiler peş peşe gelmeye başladı.

Twitter gazetecilerin hesaplarını askıya aldı

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İSTEĞE BAĞLI DEĞİL”

Musk’ın bu hamleleri Avrupa’nın gündeminde. Uygulanan sansür kararları ardından Almanya Dışişleri, @donie, @drewharwell, @Rmac18, @MattBinder, @webster, @micahflee ve @KeithOlbermann kullanıcı isimli gazetecilerin hesaplarının askıya alınmasına tepki gösterdi.

Açıklamada, “Basın özgürlüğü isteğe bağlı olarak açılıp kapatılmamalıdır. Aşağıdaki gazeteciler bugünden itibaren artık bizi takip edemez, yorum yapamaz ve eleştiremez. Bununla ilgili bir sorunumuz var Twitter.” ifadeleri yer aldı.

Elon Musk, özel jetinin uçuş bilgilerini paylaşan Twitter hesabını askıya aldı

AB’DEN DE AÇIKLAMA GELDİ

Almanya Dışişleri Bakanlığından sonra Avrupa Birliği de Twitter’a tepki gösterdi. Açıklamada, yaptırım uyarısında da bulunuldu.

The New York Times, Washington Post, CNN ve Voice of America gibi medya kuruluşlarının muhabirlerinin hesaplarının Twitter yönetimince askıya alınmasına AB Komisyonu tepki gösterdi. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, yine Twitter’dan paylaştığı mesajında, gazetecilerin hesaplarının askıya alınmasını “endişe verici” olarak niteledi.

AB’nin ‘Dijital Hizmetler Yasası’nın medya özgürlüğü ve temel haklara saygı gerektirdiğini vurgulayan Jourova, “Medya Özgürlüğü Yasamızda bu desteklenmiştir. Elon Musk bunun farkında olmalı. Kırmızı çizgiler var. Yakında da yaptırımlar” mesajını paylaştı.

Haluk Levent’ten Elon Musk’a uyarı! “Papaz olacağız seninle bu gidişle”

“ENDİŞE VERİCİ AMA ŞAŞIRTICI DEĞİL”

The New York Times’tan bir sözcü de askıya almaları “şüpheli ve talihsiz” olarak niteledi. CNN ise, “Bir dizi muhabirin düşüncesizce ve haksız yere askıya alınması… Endişe verici ama şaşırtıcı değil” dedi.

AB’nin Dijital Hizmetler Yasası, internet platformlarının kullanıcıların hesaplarını askıya alması gibi durumlarda uyarıda bulunması ve gerekçesini sunmasını zorunlu kılıyor. Twitter, hesapları neden kapattığını, profillerini ve geçmiş paylaşımlarını neden ortadan kaldırdığını gazetecilere henüz açıklamadı.

Twitter’ın sahibi Elon Musk, sosyal medya platformundan yaptığı bir paylaşımda, gazetecileri, kendisinin bulunduğu yer hakkındaki özel bilgileri paylaşmakla suçlamıştı. Musk’ın mesajında, “Herkes için olduğu gibi gazeteciler için de aynı kurallar geçerli. Bütün gün beni eleştirmeniz sorun değil, ancak gerçek zamanlı konumumu ifşa etmeniz ve ailemi tehlikeye atmanız sorun” ifadesini kullanmıştı.