Elon Musk’a “dolandırıcılık” davası

Yayın tarihi: 13 Nisan 2022 Çarşamba 4:10 pm - Güncelleme: 13 Nisan 2022 Çarşamba 8:07 pm

Twitter hissedarlarından biri, şirket hisselerinin satın alımında yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle Elon Musk’a “menkul kıymet dolandırıcılığı” davası açtı.

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk’a, Twitter’ın hisselerinin alımını geç duyurduğu gerekçesiyle hissedar olan Marc Bain Rasella tarafından dava açıldı.

Hissedarlar,elonMusk’ın Twitter’ın en az yüzde 5’ini aldığını 14 Mart’ta açıklaması gerektiğini, ancak bunu 4 Nisan’a kadar kasti olarak duyurmadığını ifade etti.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), 4 Nisan’da Elon Musk‘ın Twitter’da yüzde 9,2’lik “pasif hisse” aldığını duyurmuş, bu gelişmenin ardından Twitter hisseleri, seans öncesi işlemlerde yüzde 26 yükselerek 50 dolar seviyelerini görmüştü.

Komisyonu’nun düzenlemelerine göre, yatırımcıların, bir şirketin yüzde 5’ini satın alması durumunda 10 gün içinde duyuru yapması gerektiğini söylemişti.

12 YAŞINDA İLK PARASINI KAZANDI

Musk bu iştahanın meyvesini 2 yıl sonra aldı. Kendi kendine yazılım programlayıp kodlamayı öğrenen Musk, 12 yaşındayken kendi yazdığı Blastar isimli oyunu tasarladı ve daha sonra bu oyunu o zamanın parası ile 500 dolara satarak bilişim sektöründeki ilk parasını kazandı. 17 yaşında geldiğinde Musk’ın hayalleri Güney Afrika’ya sığmaz hale gelmişti. Çareyi boşandıktan sonra Kanaya’ta giden annesinin yanına taşınmakta buldu. Musk’ın taşınma isteğinin altında yatan bir başka sebep ise ülkedeki zorunlu askerlik görevini yapmak zorunda kalmamaktı.

1992’de, Kingston, Ontario’daki Queen’s University’de iki yıl eğitim aldıktan sonra ABD’nin önde gelen üniversitelerinden birisi olarak kabul gören University of Pennsylvania’da işletme ve fizik okumak için Kanada’dan ayrıldı. Bu üniversiteden ekonomi alanında lisans diploması alan Musk, fizik alanında da yandal diplomasının sahibi oldu.

Tabiri caizse artık iyice serpilen teknoloji dünyasında oyunun kurallarını değiştirmeye hazırdı. Kardeşi Kimbal Musk ile beraber yeni organizasyonlar için bir çevrimiçi içerik yayınlama yazılımı olan Zip2 projesini hayata geçirdiler. Musk ve kardeşi 1999 yılında bu girişimi 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolar hisse senedi karşılığında AltaVista’ya sattı. Zip2’nin yüzde 7’lik hissesinin sahibi olan Musk’ın cebine 22 milyon dolar girdi. Milenyuma sayılı aylar kala adını duyurmuş ve milyonerler kulübüne adımını atmıştı. Aynı yılın Mart ayında 10 milyon dolar yatırım ile çevrimiçi finans ve ödeme servisi olan X.com’un ortak kuruculuğunu yaptı ve ilerleyen aylarda PayPal’i oluşturdu. 2002 yılında bu girişimini ise 1.5 milyar dolara online alışveriş devi eBay’e sattı.

Elon Musk’ın Twitter macerası kısa sürdü