Elon Musk, Mars roketini yakalayacak kuleyi paylaştı

Yayın tarihi: 12 Ocak 2022 Çarşamba 9:55 am - Güncelleme: 12 Ocak 2022 Çarşamba 9:58 am

Elon Musk, Mars’a gidecek Starship roketini fırlatmak ve yakalamak için kullanılacak kuleyi paylaştı.

SpaceX CEO’su Elon Musk, Twitter hesabından Mars’a gidecek Starship roketini fırlatmak ve yakalamak için kullanılacak kuleyi kamuoyuyla paylaştı. Indepent Türkçe’de yer alan habere göre, uzay firmasının Teksas’taki Starbase tesisinde inşaat halinde olan yapı, ikinci kademeyi yörüngeye ulaştıran roket iticisini tekrar yerine yerleştirmek için kullanılacak yemek çubuğu benzeri kollara sahip.

Robotik araştırmacısı Lex Fridman, fırlatma kulesini “Şimdiye kadarki en çılgın mühendislik tasarımlarından biri” diye niteledi. Bir Starship roketinin ilk yörünge fırlatması gelecek 10 hafta içinde gerçekleşecek. Denemede uzay aracı, Starbase’ten kalktıktan sonra 90 dakikalık bir yolculuğu tamamlayıp Hawaii açıklarına inecek.

Geliştirmeler ve denemeler tamamlandıktan sonra SpaceX’in nihai hedefi, Starship roketlerini seri üretime geçirip yeni nesil roketlerden oluşan bir filo kullanarak Mars’ta kalıcı bir insan kolonisi kurmak.

Elon Musk’ın firması aynı zamanda, başka bir amaca uygun hale getirerek açık deniz fırlatma tesislerinden oluşan küresel bir ağ kurmak için kullanılmayan petrol sondaj kulelerini satın alıyor.

Milyarder daha önce 2024’e kadar Ay’a ve 2030’a kadar Mars’a Starship gönderme hedefinden bahsetmişti fakat uzay araçlarının geliştirilmesi, Jeff Bezos’un Blue Origin’ini ve NASA’yı içeren bir dava nedeniyle ertelendi.

Dava, ABD uzay ajansı için aya iniş aracı geliştirme ihalesinde sözleşmenin haksız şekilde SpaceX’e verildiği şikayetinden kaynaklanıyordu ama bu şikayet sonunda reddedildi.

Blue Origin, henüz New Shepard roketiyle bir yörünge görevi tamamlamamışken SpaceX uzaya yük taşımakta kanıtlanmış bir geçmişe sahip. 2021’de SpaceX tek bir takvim yılında 30’dan fazla roketi yörüngeye fırlatarak kendi rekorunu kırdı.

Şirket yeniden kullanılabilir Falcon 9 roketlerinin kullanıldığı iki ayrı görevi birbirinden 15 saat arayla gerçekleştirerek kendine ait art arda fırlatma rekorunu da kırdı.

Roketlerin yeniden kullanılabilirliği Musk’ın Starship için amaçlarına ulaşmasının anahtarı olacak. Son fırlatma kulesi tasarımı aynı roket iticiyi kullanarak potansiyel olarak aynı günde birden fazla görev gerçekleştirilmesine olanak tanıyor.

Yakalama kolları da itici üzerinde bacaklara olan ihtiyacı ortadan kaldırarak her fırlatma için ağırlığı, gereken yakıtı ve maliyeti azaltıyor. Tüm mekanizmalarını yeterince test etmek için zaman olmadığından, martta gerçekleşmesi beklenen ilk Starship yörünge uçuşu denemesinde kolların kullanılması beklenmiyor.