Elon Musk, kendi “sansürsüz” yapay zeka programını geliştirmek için harekete geçti

Yayın tarihi: 2 Mart 2023 Perşembe 8:00 am - Güncelleme: 1 Mart 2023 Çarşamba 11:16 am

Bildiğiniz gibi son dönemde teknoloji dünyasının gündeminde etkileyici bir yapay zeka programı var. OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT adlı yapay zeka uygulaması, kısa sürede milyonlarca kullanıcıya ulaşarak büyük bir başarıya imza atarken, benzer yapay zeka uygulamalarına olan ilgiyi de bir anda arttırdı.

Bugün Microsoft’tan Google’a, Meta’dan Apple’a kadar pek çok teknoloji şirketi bu tür yapay zeka programlarını hizmet ve ürünlerine entegre etmenin yollarını arıyor.

Tüm bu yapay zeka çılgınlığını başlatan girişim olan OpenAI bugün daha çok adı Microsoft ile anılan bir yapay zeka şirketi olarak gündeme geliyor olsa da aslında ilk kurulduğunda çok daha farklı bir amaçla yola çıkan, kâr amacı gütmeyen bir girişimde. 2015 yılında OpenAI’ı kuran ekibin başlıca amaçlarından biri, yapay zeka konusunda daha duyarlı ve tedbirli bir yol çizebilmekti. Bu ekibin önemli bir üyesi de Elon Musk. Ancak Musk, kurucularından olduğu OpenAI’dan daha sonra ayrıldı ve bu girişimin saptığı yoldan pek memnun olmadığını zaman zaman dile getirdi.

Elon Musk

Kurucularından olduğu OpenAI’ın ChatGPT ile başlattığı bu yapay zeka trendini tehlikeli bulduğunu daha önce de ifade eden Elon Musk, bu kez de bu chat botunun sansüre maruz kalmasına tepki gösteriyor. Dahası sadece tepki göstermekle de yetinmeyecek gibi görünüyor. Çünkü Musk, kendi “sansürsüz” ChatGPT’sini geliştirmeyi düşünüyor.

Sony Xperia 10 V görselleri sızdırıldı

 

The Information’ın haberine göre Elon Musk, ChatGPT benzeri bir yapay zeka programı geliştirmek için yapay zeka alanında çalışan dikkat çekici isimlerle görüşmeye başladı. Musk’ın amacı, herhangi bir politik görüşü yüceltecek ya da hedef alacak şekilde programlanmamış, sansürsüz bir alternatif geliştirmek. Çünkü bildiğiniz gibi OpenAI’ın yapay zekası, daha çok Amerika’daki Demokrat Parti’nin görüşleriyle uyuşacak sonuçları kullanıcılara veriyor ve bu görüşlere ters düşen bilgileri kötülemekten geri kalmıyor. Bu da yapay zekanın politik bir araç olarak kullanılmasına dair ciddi endişeler yaratıyor. Zira bu yapay zekaların zamanla Google gibi arama motorlarının yerini alarak bir numaralı bilgi kaynağı haline geleceği düşünülüyor.