Elektrikte ‘yeni’ tarife yürürlüğe girdi

Yayın tarihi: 1 Mart 2022 Salı 1:34 am - Güncelleme: 1 Mart 2022 Salı 1:34 am

Elektrikte fahiş faturaların gelmesinin ardından alınan kararla, düşük kademe elektrik tüketim limitinin günlük 8 kilovatsaate çıkarılması uygulaması bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrikte yapılan yüzde 10’luk KDV indirimiyle birlikte mesken abonelerinin günlük 8 kilovatsaate kadar tüketim miktarı için nihai fiyatın 1 Mart itibarıyla kilovatsaat başına 1 lira 26 kuruş olarak uygulanacağını duyurdu. Bu limitin üstündeki tüketim için ise kilovatsaat başı fiyat 1 lira 89 kuruş olacak.

EPDK’nin açıklamasına göre, düşük kademe elektrik tüketim limitinin günlük 8 kilovatsaate çıkarılmasıyla 32 milyon mesken abonesi yani mesken abonelerinin yüzde 81’i bu dilimde yer alacak.

Söz konusu fiyatlar ve oranlar, 1 Mart itibarıyla geçerli olacak.

EPDK’nin örnek hesaplamasına göre, 30 günlük fatura döneminde 240 kilovatsaat tüketimi olan bir mesken abonesi şubatta ödediği 350 lira elektrik faturası yerine martta 302 lira ödeyecek.

Yapılan diğer bir düzenlemeyle, ticarethane statüsündeki abonelikler için de kademe uygulamasına geçilecek.

Bu kademedeki ticarethane abonelerinin günlük 30 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için kilovatsaat başına nihai fiyat 2 lira 5 kuruş olacak.

Ayrıca EPDK tarafından Dağıtım Lisansı Sahibi Tüzel Kişiler ve Görevli Tedarik Şirketlerinin Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslarda da değişiklik yapılarak mesken abone grubunun kapsamı genişletilmesiyle, 1 Mart’tan itibaren geçerli olmak üzere iktisadi işletmeleri hariç olmak üzere dernek ve vakıf merkezleriyle bunların şubeleri, cemevleri, köylerde içme suyu temini ve dağıtımı amaçlı kullanılan tesisler, mesken abone grubu kapsamına alındı.

Tepkiler üzerine elektrikte yeni düzenlemeye gidildi