Elektrikli otomobiller zamlanıyor

Yayın tarihi: 4 Şubat 2021 Perşembe 8:00 am - Güncelleme: 2 Şubat 2021 Salı 11:04 pm

Son dönemde ülkemizdeki pazar payı gittikçe artan elektrikli otomobiller için ÖTV güncellemesi geldi. Bu güncelleme sonrası ÖTV oranında 4 kata varan artışlar söz konusu.

Şu aralar tüm dünya fosil yakıtlı motorları bırakmaya hazırlanıyor. Pek çok ülke 2050 yılına kadar fosil yakıta sahip olan otomobilleri rafa kaldırma planında. Avrupa’daki bazı ülkeler 2040, bazı ülkeler ise 2050 yılını işaret ediyor.

Paris gibi bazı şehirler ise çok daha öncesinde fosil yakıt kullanan otomobilleri yasaklayacak. Hal böyle olunca elektrikli otomobillere olan ilgi de arttı. Hali hazırda pek çok üretici elektrikli otomobillere geçiş arifesinde.

Fosil yakıtları yavaş yavaş bırakan üreticiler, baz modellerinin elektrikli versiyonlarını çıkarmaya başladılar.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de elektrikli otomobillere olan ilgi artmış durumda. Elektrikli otomobillerin çok tutulmasının sebeplerinden birisi de ÖTV oranının fosil yakıtlı araçlara nazaran çok daha az olması.

elektrikli otomobiller

Elbette elektrikli otomobillerde de fiyat tarafında bazı sıkıntılar mevcut. Yani vergisi az olsa da üretici fiyatı yüksek tuttuğu için ucuza elektrikli otomobil bulmak pek mümkün değil. Hele ki önümüzdeki süreçte hiç mümkün olmayacak. Çünkü elektrikli otomobillerden alınan ÖTV oranı da arttırıldı.

Yayınlanan kararname ile motor gücü 85 kW’a kadar olan elektrikli araçlarda yüzde 3 olan ÖTV oranı yüzde 10’a yükseltilirken, motor gücü 85 kW ile 120 kW arasında olan araçların ÖTV oranı yüzde 7’den yüzde 25’e yükseltilmiş durumda. Motor gücü 120 kW’ın üzerinde olan elektrikli araçların ÖTV oranı ise yüzde 15’ten yüzde 60’a yükseltildi.

Sıfır Fiat Egea fiyatları arttı! Bu para verilir mi?