Elektrikli otomobiller için kriz kapıda

Yayın tarihi: 13 Mayıs 2022 Cuma 7:00 am - Güncelleme: 13 Mayıs 2022 Cuma 6:55 am

Otomobil sektörünün geleceği olarak gösterilen elektrikli araçlarla ilgili oldukça önemli bir kriz kapıda, eğer bu soruna çare bulunmazsa her şey için çok geç olabilir.

Geleneksel içten yanmalı motorların miadının her gün biraz daha doluyor ve bu yeni dünyada artık trend elektrikli otomobiller. Her ne kadar şu an için henüz ara form olarak nitelendirilen yarı elektrik yarı akaryakıt yani hibrit araçlar revaçta olsa da, tam elektrikli otomobillerin sayısı da günden güne artıyor.

 

Öte yandan birçok şirket 2025 yılı gibi oldukça yakın bir tarihte mevcut modellerinin büyük kısmını sadece tam elektrikle çalışacak şekilde dizayn etmeyi planlıyor. Ancak sektörün içerisindekilerin farkında olduğu çok önemli bir sorun var o da maden problemi!

elektrikli araç

 

Bilindiği üzere elektrikli araçların en önemli parçalarından biri olan bataryalar için lityum, nikel ve kobalt mineralleri hayati önem taşıyor. Bununla birlikte elektrikli araç piyasasının bayrak taşıyan ismi Tesla tarafından yapılan açıklamaya göre, bilinen rezervlerin tamamı şu an işlenir durumda. Bunun anlamı ileride artacak talepleri karşılayabilecek potansiyel rezerv mevcut değil.

Günden güne elektrikli otomobil sayısının arttığı buna bağlı olarak da daha fazla batarya üretiminin yapılacağı gerçeği göz önüne alındığında, mevcut rezervlerin ne kadar süre yeterli olacağı bir muamma. Tabi böyle bir durum, daha şimdiden bu madenler üzerinde büyük bir rekabetin ve tabi doğal olarak da fiyat artışının olabileceğini gösteriyor.

Eğer elektrikli otomobil sektörü mineral sorununa bir çözüm bulamazsa, gelecek yıllarda “batarya krizi” olarak adlandırılabilecek yeni bir küresel krizin baş göstermesi kaçınılmaz gibi görünüyor.

Netflix reklamlı paketini bu yıl hayata geçirecek