Elektrikli otomobil fiyatları her an zamlanabilir!

Yayın tarihi: 27 Mayıs 2022 Cuma 7:00 am - Güncelleme: 25 Mayıs 2022 Çarşamba 5:36 pm

Bütün dünyanın gözünün üzerinde olduğu elektrikli araç teknolojisi, henüz yolun başında olmasına rağmen şimdiden içimizi karartan haberlerle gündem oluyor.

Elektrikli otomobiller için artık geleceğin teknolojisi demek yersiz. Çünkü bu araçlar günümüzün bir parçası ve her geçen gün sayıları da artıyor. Her ne kadar ülkemizdeki yetersiz teşvik ve tersine vergileme politikaları yüzünden şu an için sayıları az, fiyatları fazla olsa da, dünya genelinde elektrikli araçlara geçiş eşi benzeri görülmemiş bir hızla artıyor.

Tamamen elektrikle çalışan araçlara olan talebin artmasıyla birlikte, bu araçların can noktası olan batarya üretimi de büyüyor, gelişiyor. Her geçen gün daha fazla şirketin daha büyük yatırımlar yapması nedeniyle, rekabet rüzgarını da arkasına alan batarya hücrelerinin fiyatları günden güne düşüyor.

 

Kolorado merkezli bir araştırma şirketi olan E Source tarafından yayımlanan rapora göre, şu an maliyeti kWsa başına 128 dolar civarında olan batarya hücrelerinin fiyatı, 2023 yılında 110 dolar seviyelerine kadar gerileyecek. Ancak sevinmek için erken çünkü şirkete göre asıl sıkıntı 2023’ten sonra başlayacak.

 

Elektrikli otomobil

Geçtiğimiz günlerde dünyanın en zengin insanı Elon Musk tarafından yapılan açıklamalarda da belirtildiği üzere, batarya hücrelerinin kalbi Lityum mineralidir ve bu mineralin bilinen maden yatakları günden güne tükeniyor. İşte E Source’da bu noktayı işaret ederek, 2023 yılından sonra batarya hücrelerinin fiyatlarının kademeli olarak zamlanmaya başlayacağını ve 2026 yılına gelindiğinde %22 dolaylarında artarak kWsa başına 138 dolara dayanacağını iddia etti. Bunun anlamı ise, araç başına ortalama 2.500 dolar gibi bir zam demek.

 

Tabi bu haberi doğrudan ülkemiz için düşündüğümüz ve bugünkü kurla elektrikli araçların 4 sene sonrası için yaklaşık 40.000-TL kadar zamlanacağını söylememiz çok anlamlı olmayacaktır. Kim bilir belki de kur atakları, enflasyon, bayilerin bir ay içerisinde 2-3 defa zam yapması gibi faktörleri düşünerek bu tutarın sonuna bir sıfır daha eklemek daha doğru bir yaklaşım olacaktır, ne dersiniz?

EA şirket bünyesinde bazı değişikliklere gidiyor