Elektrikli araçlarda ÖTV düzenlemesi hangi modelleri kapsıyor?

Yayın tarihi: 14 Temmuz 2022 Perşembe 10:00 am - Güncelleme: 13 Temmuz 2022 Çarşamba 10:37 pm

Tüm dünyanın yavaş yavaş elektrikli otomobil sektörüne yöneldiği şu günlerde, aslında ülkemizin de pek geride kaldığı söylenemez.

Her şeyden önce, ülkemizin yerli ve milli otomobil markası TOGG tarafından üretilecek olan modellerin %100 elektrik enerjisiyle çalışması bile, ülkemizin elektrik enerjisine verdiği önemin bir göstergesi. Bunun yanında şu an ülkemizde 10’dan fazla marka ve 25’den fazla model %100 elektrik enerjisi seçeneği ile karşımıza çıkmakta ki bu sayıların da hiç fena olmadığını söyleyelim.

elektrikli otomobil

Öte yandan ürün çeşitliliği ve teknoloji seviyesi bakımından elektrikli otomobil konusunda kötü durumda olmasak da, söz konusu bu sektörün teşvik edilmesi olduğunda kesinlikle sınıfta kalıyoruz. Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere dünyanın hemen her yanında elektrikli otomobillere yönelik oldukça cazip teşvikler söz konusuyken, ülkemizde ise bu sınıf üzerine yüklenmiş ekstra yüksek özel tüketim vergileri, vatandaşın elektrikli otomobilleri tercih etmesinin önünü kapıyor. Bu duruma kesin çare olarak gösterilen TOGG bile anlaşılan derdimize derman olamayacak.

Geçtiğimiz günlerde TOGG’un daha rekabetçi bir fiyat ile çıkış yapabilmesi için getirilen ÖTV düzenlemesi, aslında sektörde sadece birkaç markayı ilgilendirdi. Tabi düzenlemenin asıl amacı da zaten, elektrikli araç piyasasında genel bir fiyat indirimi sağlamak değil, tam tersine yalnızca TOGG’a böyle bir imtiyaz tanımak olunca, ortaya çıkan sonuçlar da pek şaşırtmadı.

Bununla birlikte TOGG’dan nasiplenen markalar da yok değil. Buna göre düzenleme öncesi 1.201.952-TL’den satılan Mini Cooper SE Resolute Edition modeli, düzenleme sonrası 828.069-TL’ye geriledi. Bu fiyat aslında şu an için oldukça cazip çünkü sektörün en ucuz elektrikli arabası olan Renault ZOE’nin bile liste fiyatı 739.900-TL seviyelerinde. Tabi bu modele ÖTV piyangosunun vurmadığını da hatırlatalım.

Haberinizin başında söylediğimiz gibi aslında bu ÖTV düzenlemesinden olumlu etkilenen araçların sayısı son derece az olsa da, hiç yok da diyemeyiz. Örneğin Seres 3, Volvo XC 40, Skywell ET5 gibi araçlar da yine Mini Cooper modeline ilave olarak ÖTV düzenlemesi sonrası fiyatı düşen araçlar olarak dikkat çektiler.

POCO F4 GT akıllı telefon incelemesi