Türkiye'de elektrikli otomobillere olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Ülke genelinde hızla yaygınlaşan elektrikli araçlar sitelerde kriz çıkardı. Elektrikli araç sahipleri, şarj ünitesi kurulmasını isterken, site yönetimleri de “Masrafı size ait” diyor. Araç sahipleri de bunu kabul etmeyince iki taraf arasında gerilim yaşanıyor.

Türkiye otomobil pazarında elektrikli otomobil satışları, bu yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 862,8 artarak 39 bin 51 adete ulaştı. Türkiye'de elektrikli araçlar son yıllarda giderek daha popüler hale gelirken, aracını sitesinde ya da apartmanının önünde şarj etmek isteyen vatandaşlar, hem izin almamaları hem de binanın kurulu gücünün yeterli olmaması nedeniyle site yönetimleriyle sorun yaşıyorlar.

"KAT MALİKLERİNİN 5'TE 4'ÜNÜN YAZILI RIZASINI ALMANIZ GEREKİYOR"

Konuya ilişkin açıklama yapan Tesis Yöneticileri Konfederasyonu Genel Başkanı Yahya Sağır, şunları söyledi: “Kendi otopark alanınıza elektrikli aracınız için şarj istasyonu kurmak isterseniz, kat maliklerinin 5’te 4’ünün yazılı rızasını almanız gerekiyor."

"ŞARJ İSTASYONU MALİYETİNİ ELEKTRİKLİ ARAÇ SAHİPLERİ ÖDEYECEK"

Kiracıların hakkı olmadığını, sadece kat maliklerince elektrikli şarj istasyonu kurma konusunda karar alınabildiğini dile getiren Sağır, şarj istasyonu maliyetini elektrikli araç sahiplerinin ödeyeceğini anlattı.

"SİTELERDEKİ ELEKTRİK GÜCÜ ŞARJ İÇİN YETERLİ DEĞİL"

Sitelerdeki elektrik gücünün, şarj için yeterli olmadığına işaret eden Sağır, ortak alan elektriğinin izinsiz kullanılması hâlinde komşular ve yönetimin görsellerin de yer aldığı tutanakla, savcılığa suç duyurusunda bulunması gerektiğini kaydetti.

ŞARJ İSTASYONLARININ MALİYETİ NE KADAR?

Elektrikli araç şarj istasyonu kurma maliyeti, birçok faktöre bağlı. Şarj teknolojisi, yer seçimi gibi etkenlere göre değişiklik gösteren fiyatlar 10.000 dolardan başlıyor. Farklı kaynaklardan elde edilen verilere göre, bir adet normal şarj istasyonunun maliyeti 10.000-40.000 dolar arasında değişirken, hızlı şarj istasyonlarının maliyeti 50.000-250.000 dolar arasında değişebiliyor. Ancak yine de net bir maliyet belirlemek için birçok faktörün dikkate alınması gerekiyor. https://tele1.com.tr/ikinci-el-elektrikli-arac-alirken-bunlara-dikkat-edin-913239/
Muhabir: Nilay Göl