Elektrik ustası anlattı: Faturalar birkaç ay içinde iki katına çıktı!

Yayın tarihi: 25 Ocak 2022 Salı 12:46 pm - Güncelleme: 25 Ocak 2022 Salı 12:58 pm

Ankara’da elektrik ustalığı yapan Şekip Baloğlu, birkaç ay içinde faturaların iki katına yükseldiğini söyledi. Baloğlu, arıza için gittiği evlerde yurttaşların faturalar karşısındaki şaşkınlığını “Bu faturanın elektrik arızasından mı yoksa yeni gelen zamlardan mı olduğunu algılayamadılar” ifadeleriyle dile getirdi.

Ankara’nın Çubuk ilçesinde elektrik tamiri yapan esnaf Şekip Baloğlu, tamire gittiği müşterilerinin elektrik faturalarının çok yüksek olduğunu aktardı. Dükkanının açık kalabilmesini sağlayacak kira, stopaj, vergiler, malzeme masrafları ve özellikle elektrik faturasının sonucunda ayakta durmakta zorlandığını aktardı.

Geçim kaygısı sebebiyle binaların iç tesisatlarının tamir işlerini de yapmaya başladığını söyleyen Baloğlu, benzin zamlarından da yakındı. Baloğlu şöyle konuştu:

“2011 yılından beri esnafım. Farklı alanlarda iş yaptım. Bu daralan piyasada elektrik iç tesisatına da yönelmeye başladım. Geçmiş dönemlerde iş seçiyordum ama günümüz daralan piyasasında gün geçtikçe artık her işe saldırmaya başladım. Çünkü bir geçim kaygısına düşmeye başladık. Ben diyafon sistemlerinde, binalarda iç tesisatta fiyat dahi vermezken şu anda yapmak için işi almak için fiyat vermeye başladım. Çünkü giderlerimiz o kadar arttı ki artık yetişemiyoruz. 2021 ortalarında haziran ayında benim aracım LPG’li yaklaşık 115 liraya deposu doluyordu. Şu an aracım 280-300 arası deposu doluyor. Çünkü ben iş yerinde sabit satış yapan bir firma değilim.”

“ESNAF ARKADAŞIMA 5 BİN 800 LİRA FATURA GELDİ”

Aracın yakıtı benim için çok önemli. Gittiğim yerlerde aracın yakıtına göre servis ücreti belirliyoruz. Belirlediğimiz ücretin karşılığını alamıyoruz. En basit bugün gün içerisinde beni yaklaşık dört müşterim beni aradı. Bunlar besi çiftliklerinin sahipleri. Birkaç ay öncesine kadar yaklaşık 2000-2500 lira elektrik faturası gelen insanların şu an 4500-5000 lira elektrik faturası gelmeye başlamış. Bu faturanın elektrik arızasından mı yoksa yeni gelen zamlardan mı olduğunu algılayamadılar. Çünkü bir seferde bu kadar zammın gelebileceğini düşünememişler. Sadece besici çiftliklerinde değil Ankara merkezinde yaptığım kafe restoranlar var. Bu müşterilerim de beni öyle bir üzüntü ile arıyorlar ki, yeni açmış 2-3 aylık bir esnaf arkadaşımız var 5800 lira fatura geldiğini bildirdi. Bunlar ağır rakamlar. Bundan üç ay dört ay öncesinde aldığım ürünlerin hiçbirini aynı fiyata almayı bırakın yüzde elli zamla almayı bırakın yüzde yüzün üzerinde zamlarla alıyoruz.

“BUGÜN DÜKKANI AÇMASAM DAHA KARLIYIM”

Yazın ortalarında bir top, bir buçukluk kablo 130 lira iken şu an 260 lira üzerinde bir fiyattan satılıyor. Bu bizim sektörün tamamen hasar görmesi demektir. Ben de bugün, ‘Dükkanı açmasam daha kardayım’ diye düşünüyorum. Benim bu dükkanı ayakta tutmam için yaklaşık bir ton kömür yakmam gerekiyor. Kira, stopaj bunları kaleme aldığımızda işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor. İçinde bulunduğum durumu daha nasıl tarif edebilirim bilmiyorum ama bugün afaki olarak söylüyorum yaklaşık 100 kilometrelik bir yola gittiğimi varsayarsak gidiş dönüş aracım 220-240 lira civarında mal oluyor.”

Yurttaşlar elektrik faturalarını paylaştı AKP’den geri adım sinyali geldi