Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır ve Mardin’de çıkan yangınla ilgili rapor yayınladı. 15 kişinin ölümüne neden olan yangına ilişkin hazırlanan ön raporda, “Direkteki sigortaların yerinde olmadığı ve iletkenlerle bypass edildiği belirtildi” dedi.

Diyarbakır-Mardin arasında 20 Haziran’da çıkan yangında 15 yurttaş yaşamını yitirdi. Olayla ilgili soruşturma sürerken Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi 15 kişinin ölümüne neden olan yangına ilişkin ön rapor hazırladı.

EMO’nun raporuna göre yangının çıktığı yer ekiliydi ve orada anız yoktu. İletim hatlarında birçok noktada eklerin ve liflenmelerin olduğunun tespit edildiğinin söylendiği raporda, “Direkteki OG (yüksek gerilim hatlarının, transformatörlerin kondansatörlerin ve anahtarlama cihazlarının aşırı akımlardan korunması için kullanılırlar) sigortalarının yerinde olmadığı, bunun yerine iletkenlerle bypass edildiği ve bu bağlantıların gevşeklikten dolayı arka sebebiyet verebileceği tespiti yapılmıştır” denildi.

Diyarbakır ve Mardin’deki yangın faciasında can kaybı 15’e yükseldi

‘KIRIK İZOLATÖRLER’ AÇIKLAMASI

Birçok direkte kırık izolatörlerinin olduğunun belirtildiği raporda, bu durumun atlamalara sebebiyet verebileceği vurgulandı.

OG hatlarda ekili tarım alanlarında ağaç direklerinin varlığının aktarıldığı raporda, “Bu ağaç direklerin kullanılması uygun görülmemektedir” denildi.

EMO’DAN AÇIKLAMA

Diyarbakır ili Çınar ve Mardin ili Mazıdağı ilçelerine bağlı bazı köy yerleşim alanlarında 21 haziran 2024 tarihinde yaşanan yangın ile ilgili olarak yangının çıkış yerindeki Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş ekip müdahaleleri sonrasında EMO Diyarbakır Şubesi tarafından birtakım incelemelerde bulunulmuştur.

İncelemeler sonucunda şubemizce şu tespitler yapılmıştır;

 

1- Yangının çıktığı yerin ekili olduğu anızın olmadığı görülmüştür.

2- İletim hatlarında birçok noktada eklerin ve liflenmelerin olduğu tespit edilmiştir.

3- Direkteki OG sigortalarının yerinde olmadığı, bunun yerine iletkenlerle bypass edildiği ve bu bağlantıların gevşeklikten dolayı arka sebebiyet verebileceği tespiti yapılmıştır.

4- Birçok direkte kırık izolatörlerin olduğu bu durumun atlamalara sebebiyet verebileceği teknik açıdan bir veridir.

5- OG hatlarda ekili tarım alanlarında ağaç direkleri mevcudiyeti görüldü. Bu ağaç direklerin kullanılması uygun görülmemektedir.

6- Hatların geçtiği güzergahlarda direklerin etrafında yangına karşı bir önlem alınmadığı gözlemlenmiştir. (Direk diplerindeki otların mevcudiyeti vs.)

7- Direk diplerinde süs betonu olmadığı, otların direk dibinde biçilmediği tespiti yapılmıştır.

8-OG (orta gerilim) hatlarının dibindeki ağaçların atlamaya sebebiyet verebileceği gözlemlenmiştir.

9- İzolatörlerdeki gevşek ve sıkı bağların tekniğine uygun yapılmadığı gözlemlenmiştir.

10- Şebekelerin bakım onarımı yapılmadığı teknik işletme sorumluluğu hizmetlerden yararlanılmadığı gözlemlenmiştir.

11- Parafudr olmayışı aşırı gerilimlerin oluşmasına dolayısıyla ark oluşumuna sebebiyet vermektedir. (Hat başlarında hat sonlarında ve Trafo girişlerinde mutlaka parafudr kullanılmalıdır.