Elazığ’daki depremzedeler: Muhtarlar yardımları kendi adamlarına dağıtıyor

Yayın tarihi: 21 Şubat 2020 Cuma 5:34 pm - Güncelleme: 21 Şubat 2020 Cuma 5:34 pm

Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin yarattığı mağduriyetin giderilmemesine yönelik tepkiler arttı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı hasar tespit çalışmalarına yapılan itirazlarda, binalardaki hasarların az gösterildiği belirtildi.

Elazığ’da 24 Ocak’ta meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde 41 kişi yaşamını yitirdi, binden fazla kişi yaralandı. Yüzlerce yapının hasar gördüğü depremin yarattığı mağduriyet giderilmiş değil. Depremin vurduğu kentte hasar tespit çalışmasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevlilerinin yürüttüğü çalışmaya çok sayıda itiraz yazıldı. Birçok depremzede binalardaki hasarın az gösterildiğini belirterek bakanlığa dilekçe ile başvuruda bulundu. Depremzedelerin tepkisi üzerine itiraz süreci başlatıldı. Elazığ’da birçok okulda verilen raporlara itiraz masaları oluşturuldu. Depremzedeler, binalarındaki hasarın az gösterildiğini belirterek, yeniden inceleme yapılmasını istedi.

YARDIMLAR ULAŞMADI

Depremin vurduğu kentte hasar tespit çalışmaları ve itirazlar sürerken, evleri ağır hasarlı olan aileler çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor. Depremin ardından Elazığ’a yapılan yardım oranı oldukça yüksekti. Türkiye’nin dört bir yanından yardım kampanyanları düzenlendi, Elâzığ’a yardımlar aktı. Ancak çadırlarda yaşam mücadelesi veren aileler bu yardımların kendilerine ulaşmamasından şikayetçi.

‘MUHTARLAR, YARDIMLARI ADAMLARINA DAĞITIYOR’

Artı Gerçek’ten Remzi Budancir’e konuşan depremde evini kaybeden 60 yaşındaki Bircan Karaali, 4 kişilik ailesi ile birlikte çadırda yaşadığı söyledi. Gidecek yeri olmayan Karaali, çadırlarına 3 öğün yemek geldiğini anlatırken yardımların kendilerine ulaşmadığını ifade etti. Elazığ için gelen yardımların nerede olduğunu soran Karaali, “Ben bel fıtığından rahatsızım, beynim küçülmüş. Tedavi görüyorum. Gelen yardımlarda vardı. Katlanan yataklardan istedim. Yarın hastaneye gideceğim ilaçlarım bitmiş, titriyorum. Bir yatak versinler bari üstünde yatayım onu da vermediler ya. Alıyorlar muhtarlar içeri koyuyorlar. Adamlarına veriyorlar. Ama masumlara vermiyorlar” dedi.

Gelen yardımların kendilerine ulaşamadığını anlatan Karaali, özellikle mahalle muhtarlarının adamcılık yaptığını söyledi. Depremzedelere ulaşan yardımların ise kullanılamayacak durumda olduğunu anlatan Karaali, şunları söyledi:

“Bize yardım eski geldi. Kıyafetler eski, yorgan çişli, battaniye örtülecek durumda değil. Odun da inşaattan binalar yıkılıyor getiriyorum. Vermiyorlar… Yok odununuz var azcık diyorlar. Aha burada ne tuvalet ne banyo yeri var. Tuvalet ve banyo ihtiyacını sağ olsun komşularımızda karşılıyoruz. Gelen yorgan ve yatakları başka yere götürüyorlar. Muhtarlar vermiyorlar… İnanın aldığımız erzak günlük ihtiyacımızı karşılamaz. Sadece bir kartondur. Namaz da kılıyorum bak yalan da söylemiyorum. Ama çocuğum gidiyor inşaatta çalışıyor inşaatın parası ne olacak. Bak bugün mesela süt aldım para bitti, gene çok şükür, ölmüşlerimiz düzde yatsın ne yapalım.”

İTİRAZLARIN SAYISI 10 BİNE ULAŞTI

Öte yandan evlerinin yanlış derecelendirildiğini belirten depremzedeler okullarda kurulan itiraz masalarına akın etti. İtiraz sürecin dördüncü gününde kent merkezinde bulunan 16 noktada yapılan itiraz sayısı 10 bine ulaştı. İtirazda bulunan depremzedeler, evlerinin tekrar incelenmesini istedi.

14 OKUL AĞIR HASAR GÖRDÜ

Elazığ depreminde il genelinde bulunan 200 okuldan 14 tanesi ağır hasar gördü. Okulların hasar görmesinden dolayı Elazığ’da tatil süresi 24 Ocak’a uzatılmıştı. Ağır hasarlı okullarda eğitim gören 11 bin öğrencinin kaydı ise başka okullara kaydırıldı. Ara tatilde depremde ağır hasar gördüğü tespit edilen okulların yıkımına başlanırken, depremin ardından kapalı olan okullar Pazartesi günü açılacak.