El insaf! Petrol fiyatları dibi gördü, Türkiye’de motorine zam…

Yayın tarihi: 30 Mart 2020 Pazartesi 5:26 pm - Güncelleme: 30 Mart 2020 Pazartesi 5:26 pm

Koronavirüs pandemisi sebebiyle petrol varili fiyatı dünya genelinde 2002 yılı seviyesine gerilerken, Türkiye’de petrol ürünlerine zam gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde gelen indirimin ardından üst üste iki zamla indirim egale edilmişti. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’ndan (EPGİS), bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorinin litre fiyatına 6 kuruş zam, benzinin litre fiyatına 8 kuruş indirim yapıldığını duyurdu.

EPGİS tarafından yapılan açıklamada dünyada petrol fiyatları düşmesine rağmen Türkiye’de motorin fiyatına zam geleceği duyuruldu. Geçtiğimiz hafta  22 kuruşluk indirimin ardından üst üste iki zam yapılan benzine ise 8 kuruşluk indirim yapıldı.

EPGİS’in açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“Akaryakıt Fiyatlarında Değişiklik 31/03/2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; Motorinde 6 KRŞ/LT’de ZAM, Benzinde 8 KRŞ/LT’de İNDİRİM Pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde gerçekleşmiştir.”

PETROL FİYATLARI DİP SEVİYEYE GELMİŞTİ

Brent türü ham petrolün varil fiyatı bugün saat 11.25’te 23,32 dolara kadar düştü. Böylece Brent türü ham petrolün varil fiyatı, Kasım 2002’den bu yana en düşük seviyesini gördü. Aynı dakikalarda, ABD’nin Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varili de 18,60 dolardan alıcı buldu

Koronavirüs salgını etkisiyle küresel ölçekte emtia fiyatları dalgalanmaya devam ediyor. Brent petrol, 23 dolar düzeyinde seyrediyor. Petrolün, 1 Nisan’da üretim kısıtlarının kaldırılmasının ardından daha da düşmesi bekleniyor. Brent petrolün, 20 doların altını görmesi sürpriz olarak değerlendirilmiyor.

Uluslar arası piyasalarda benzin ve motorin fiyatları da günlük olarak sert iniş ve çıkışlara sahne oluyor. Benzinin tonu, 202 dolara kadar geriledi. Motorinde bir miktar oynama söz konusu. Motorinin tonu 300 dolar düzeyinde seyrediyor. Dolar kurunda da yukarı yönlü bir hareket söz konusu.

Petrol fiyatları son 4 yılın en düşük seviyesinde