Ekvador Devlet Başkanı’ndan ‘açız’ diyen kadına skandal yanıt

Yayın tarihi: 9 Nisan 2021 Cuma 12:36 pm - Güncelleme: 9 Nisan 2021 Cuma 12:37 pm

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, aç olduğunu söyleyen bir kadına “Yeterince şişmansın” şeklinde yanıt verdi. Sözleri tepki toplayan Moreno’dan özür gecikmedi. Moreno’nun söz konusu sözleri “Millet aç, herkesin midesine bir şey giriyor, kuru ekmek giriyor” diyen CHP’li Engin Altay’a “O zaman aç değil demek” diye karşılık veren AKP’li Şahin Tin’i getirdi.

Ekvador Devlet Başkanı televizyonda yayımlanan De frente con el presidente (Devlet Başkanı’yla İleri) programına katıldı.

Independent Türkçe’nin haberine göre Moreno, ‘epey iri’ bir kadının kendisine “Biz açız” dediğini, kendisininse ona “Hanımefendi, siz yeterince şişman görünüyorsunuz” yanıtını verdiğini söyledi. Moreno’nun söz konusu ifadeleri kısa sürede tepki topladı.

Sosyal medyadaki tepkilerin ardından Moreno, birkaç saat içinde Twitter’da özür açıklaması yayımladı. Moreno mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Kadınlara her zaman saygı duydum ve haklarını tümüyle uyguladım. Bu zor zamanlarda desteklediğimiz açlıkla mücadele politikasıyla ilgili konuşmam sırasında bir kadına yönelik kasıtlı olmayan sözlerim nedeniyle en içten özürlerimi sunuyorum”

Ekvador Ombudsman Ofisi de, Devlet Başkanı’nın ayrımcı ifadeleri nedeniyle özür diledi.

İLK DEĞİL!

Merkez soldan iktidara gelen ancak ekonomideki kötüye gidiş nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Moreno, daha önce de gaflarıyla gündeme gelmişti. Ekvador lideri, geçen yıl kadınların sadece çirkin buldukları erkeklerin cinsel tacizinden şikayet ettiklerini söylediği için tepki toplamıştı.

Moreno, bu hafta sonu ikinci turu yapılacak başkanlık seçimlerinin ardından görevi devredecek.

“O ZAMAN AÇ DEĞİL DEMEK”

Moreno’nun söz konusu skandal ifadeleri akıllara AKP Denizli Milletvekili Şahin Tin’in geçtiğimiz aylarda tepki toplayan sözlerini getirdi. Tin de “Millet aç, millet perişan. Evet herkesin midesine bir şey giriyor, kuru ekmek giriyor.” diyen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’a “O zaman aç değil demek” ifadeleriyle yanıt vermişti. Tin’in ifadelerine sosyal medyada tepki yağmıştı.