Ekrem İmamoğlu’nun ‘siyasi yasak’ davasının itirazına bakacak istinaf üyeleri değiştirildi

Yayın tarihi: 25 Ağustos 2023 Cuma 12:45 pm - Güncelleme: 25 Ağustos 2023 Cuma 12:46 pm

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu‘na ‘siyasi yasak’ ve hapis cezası verilen davanın kararı öncesi hakimi değiştiren HSK, bu defa davanın istinaf aşamasına bakacak olan heyetin başkanını ve bir üyesini görevden aldı. Heyet toplamda üç üyeden oluşuyor.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre; Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Mart ayında yapılacak olan yerel seçimlerden yeniden İBB Başkanı adaylığına hazırlanan Ekrem İmamoğlu’na verilen 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası ve “siyasi yasak” kararının istinaf aşamasına bakacak olan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 24. Ceza Dairesi’nin başkanı ve bir üyesini görevden aldı.

Ekrem İmamoğlu kararını açıkladı!

YETKİSİNİ KALDIRDILAR

HSK Birinci Daire, Temmuz ayındaki iller arası atama kararnamesinin ardından bu kez “müstemir yetki” kararnamesini tamamladı. Kurul, Ekrem İmamoğlu davasının istinaf aşamasına bakacak olan İstanbul BAM 24. Ceza Dairesi Başkanının yetkisini kaldırdı, Eski başkanı 2. Ceza Dairesi Başkanlığı’na gönderdi. Yine aynı dairenin üyesi R.Y.’de 1. Ceza Dairesi Üyeliği’ne atandı. Dairenin bir üyesi daha değiştirildi. Böylece 3 kişilik üye grubunun 2’si değişmiş oldu.  Dairede salt çoğunlukla karar alınıyor.

İSTİNAF’TAN SONRA YARGITAY’A GİDECEK

24. Ceza Dairesi’nin henüz istinaf incelemesini tamamlamadığı bildirildi. Görev değişikliğinin ardından Ekrem İmamoğlu davasının öne çekilmesi bekleniyor. İstinafın vereceği karardan sonra dosya, son hüküm için Yargıtay 4. Ceza Dairesi’ne gidecek. Yargıtay’ın vereceği karar da İmamoğlu’nun siyasi geleceğini direkt olarak etkileyecek.

CEZA ONANIRSA YENİDEN ADAY OLAMAZ

Olası bir onama kararında İmamoğlu, Mart 2024’teki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yeniden aday olamayacak ve olası bir CHP Genel Başkanlığı adaylığı iddiası da tümden ortadan kalkmış olacak.

İmamoğlu’ndan Erdoğan’a ‘aşkım’lı İstanbul göndermesi