İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu CNN International’a verdiği Batı’yı Filistin meselesi üzerinden eleştirdi.

İstanbul’daki ikinci yerel seçim zaferi sonrası Avrupa ve ABD medyasının dikkatini çeken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Başkanı Ekrem İmamoğlu bu kez ABD merkezli CNN International’a röportaj verdi. İsrail-Filistin gerilimine değinen İmamoğlu “Filistinlilerin zulme mâruz kalmalarının bitmesini talep ediyorum. Bu konuda Batı iyi sınav vermiyor” dedi.

Gazeteci Scott McLean’e konuşan İmamoğlu, yerel seçim galibiyetini yorumladı. AKP’nin seçimlerde aldığı mağlubiyetin en büyük iki nedeninin ‘kibir ve otoriterleşme’ olduğunu vurgulayan İmamoğlu, ekonomik sıkıntıların da yurttaşlar için etkili olduğunu söyledi.

‘BAŞIMA GELENLERİN SEBEBİ OTORİTERLEŞEN REJİM’

Ekrem İmamoğlu’na 2028’de yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimleri de soruldu. Kendisinin adaylık durumuyla ilgili açıklama yapmayan İmamoğlu, Erdoğan’ın muhtemel adaylığı için ise “Ben Erdoğan’ın aday olup olmayacağıyla ilgili bir şey diyemem ama yasal olarak engelleri var. Zaman gösterecek” dedi.

Kendisi hakkında siyasi yasak istenen davayı da değerlendiren Ekrem İmamoğlu, söz konusu davanın siyasi olduğunu dile getirdi. İmamoğlu, “Eğer siyasi ise bunu kim organize etti? Erdoğan mı?” sorusuna “Son 2 yılda başıma gelenlerin sebebi otoriterleşen rejim. Evet, Erdoğan rejimin başı tabii ki” dedi.

Emekli diplomat Engin Solakoğlu anlattı: Erdoğan’ın ABD ziyareti neden ertelendi?

‘HAMAS TERÖR ÖRGÜTÜDÜR’

İmamoğlu son olarak İsrail’in yaklaşık 8 aydır Gazze’de devam ettirdiği katliamlarından da bahsetti. Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısı için ‘terör saldırısı’ diyen İmamoğlu, bugün Filistinlilerin maruz kaldığı zulme de karşı olduklarını ifade etti.

Batı’yı meseleye ‘tek taraflı’ bakmakla eleştiren İmamoğlu, şöyle konuştu: “Hamas tabii bizim çok üzüldüğümüz bir saldırıyı İsrail’de yaptı. Ve bu terör uygulamalarını yapan, insanları topluca öldüren her türlü yapı bizim nezdimizde terör örgütüdür. Bugün aynı şey ne yazık ki İsrail’de Filistinli masum insanlara uygulanıyor. Ben her iki konunun da bir an önce bu bağlamda değerlendirilmesini ve Filistinlilerin de böylesi bir zulme maruz kalmalarının engellenmesini talep ediyorum. Genel anlamda Batı bu konuda büyük resmi görmüyor, bu konuya sadece ya bir tarafın veya diğer tarafın gözünden bakıyor. Bence biz daha gerçekçi bakıyoruz. Hamas’ın saldırısını kötü bir saldırı ve çok kötü bir durum ve terör saldırısı olarak yorumluyoruz. Ama bugün orada öldürülen Filistinli kadınların ve çocukların maruz kaldığı zulme de karşı duran bir anlayışı temsil ediyoruz.”

İMAMOĞLU’NA ‘MUHALEFETİN EN İYİ UMUDU’ TANIMI

Öte yandan röportajda İmamoğlu’nun ‘Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 yıllık iktidarını bitirmek için muhalefetin en iyi umudu’ olarak tanıtılması dikkat çekti.

Antalya’da ‘Milliyet farkı ücreti’ alan otele inceleme