Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde kılıç çatarak, ''Mustafa Kemal’in askerleriyiz'' sloganı atan teğmenler Teğmenler Ebru Eroğlu, İzzet Talip Akarsu, Serhat Gündar, Deniz Demirtaş ve Batuhan Gazi Kılıç Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraç edildi. Milli Savunma Bakanlığı, ayrıca 3 disiplin amirinin de TSK'den ihraç edildiğini açıkladı.
"BU KARAR ŞEHİTLERİMİZİN KEMİKLERNİ SIZLATMIŞTIR"
İhraç haberinin ardından karara ilk tepki gösterenlerden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu. İmamoğlu, "Tarihe utançla geçecek bir karar daha" diyerek şu paylaşımı yaptı:
“Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” dedikleri için Türk Silahlı Kuvvetlerimizden, Türkiye’nin en başarılı teğmenleri ihraç edildi. Ordumuz bu ülkenin kurucusu, ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün askeridir. Bu karar, Kurtuluş Savaşı’ndan bu yana ülkemizin birliği bütünlüğü için mücadele eden askerlerimizin anısına saygısızlıktır, gazilerimizi incitmiş, şehitlerimizin kemiklerini sızlatmıştır. Teğmenlerimizin yanındayız, yalnız bırakmayacağız."
Tarihe utançla geçecek bir karar daha.
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) January 31, 2025
“Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” dedikleri için Türk Silahlı Kuvvetlerimizden, Türkiye’nin en başarılı teğmenleri ihraç edildi. Ordumuz bu ülkenin kurucusu, ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün askeridir. Bu karar, Kurtuluş…
"SİZ TERCİHİNİZİ YİNE YANLIŞ TARAFTA KULLANDINIZ"
CHP lideri Özgür Özel de "İktidar bugün bir utanç kararının altına daha imza attı" ifadesiyle başladığı paylaşımında “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diyen 5 teğmenimiz ve 3 komutanımız Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edildi. Karar, kışlaya siyaset sokan Atatürk düşmanı zihniyetin dile gelmiş halidir. Atatürk’ün kurduğu orduda, “Mustafa Kemal’in askeriyiz” demek suç değildir. Suç olan Atatürk’ün askerlerini Atatürk’ün ordusundan tasfiye etmektir. Bugün ordudan attığınız teğmenlerin Atatürkçü komutanları darbeye geçit vermedi. Ama 15 Temmuz’da darbeye kalkışanları orduya dolduran da cübbeli amiralinizi disipline sevketmeyip emekliliğini bekleyen de sizlersiniz. Siz tercihinizi yine yanlış tarafta kullandınız. Tören bittikten sonra edilen, içeriği Ata’ya, orduya ve vatana sadakat olan yeminden disiplinsizlik çıkmaz. Ne yaparsanız yapın. Türk ordusunun bünyesi o kadar sağlamdır ki içine girmeye çalışan zehri püskürtür. Dönem birincisi Ebru Teğmenimizin dediği gibi: "İhraç da etseniz o gençlerin göğsündeki Harp Okulu rozetini alamayacaksınız."
Ordumuza karşı bu tarihi hatayı yapmayın dedik dinlemediniz. Söz veriyoruz. İktidara geldiğimizde hiçbir kayıpları olmadan teğmenlerimizi şanlı üniformalarıyla buluşturacağız. Bu yanlışa ortak olan kim varsa da onlardan bu kararın hesabını soracağız." sözlerini kullandı.
İktidar bugün bir utanç kararının altına daha imza attı. “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diyen 5 teğmenimiz ve 3 komutanımız Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edildi.
— Özgür Özel (@eczozgurozel) January 31, 2025
Karar, kışlaya siyaset sokan Atatürk düşmanı zihniyetin dile gelmiş halidir. Atatürk’ün kurduğu orduda,…
"MUSTAFA KEMAL'İN ASKERLERİYİZ"
Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” ifadelerine yar verdi.
“Mustafa Kemal’in Askerleriyiz”
— Mansur Yavaş 2025 (@mansuryavas23) January 31, 2025
"BU DEVRAN MUTLAKA DÖNECEK"
CHP'ye geçeceği iddia edilen Memleket Partisi lideri Muharrem İnce de yaptığı paylaşımda, " Tarih kahramanları da hainleri de unutmaz. “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganı atan teğmenleri ordudan ihraç edip, terörist elebaşı Apo’yu içeriden çıkarmaya çalışmak vatana ihanettir. Mustafa Kemal’in yiğit askerlerine bin selam olsun! Bu devran mutlaka dönecek." sözlerini kullandı.
Tarih kahramanları da hainleri de unutmaz. “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganı atan teğmenleri ordudan ihraç edip, terörist elebaşı Apo’yu içeriden çıkarmaya çalışmak vatana ihanettir.
— Muharrem İNCE (@vekilince) January 31, 2025
Mustafa Kemal’in yiğit askerlerine bin selam olsun! Bu devran mutlaka dönecek. pic.twitter.com/7Tzu0LJhUV
"HİÇBİR VİCDANA SIĞMIYOR"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada beş teğmenin Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) ihraç edilmesine tepki gösterdi. Tugay’ın paylaşımı şöyle:
“Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ demenin Türk Silahlı Kuvvetleri çatısı altında suç sayılması, pırıl pırıl evlatlarımızın ordudan ihraç edilmesi hiçbir vicdana sığmamaktadır. Teğmenlerimiz bugün alınlarının teriyle giymeye hak kazandıkları o şanlı üniformadan uzak bırakılsa da milletimiz onları her zaman bağrına basacaktır. Bizler Mustafa Kemal’in askerleriyiz! Bu kararın sonuna kadar karşısındayız, teğmenlerimizin yanında olacağız.”
“Mustafa Kemal’in askerleriyiz” demenin Türk Silahlı Kuvvetleri çatısı altında suç sayılması, pırıl pırıl evlatlarımızın ordudan ihraç edilmesi hiçbir vicdana sığmamaktadır.
— Dr. Cemil Tugay (@drcemiltugay) January 31, 2025
Teğmenlerimiz bugün alınlarının teriyle giymeye hak kazandıkları o şanlı üniformadan uzak bırakılsa da… pic.twitter.com/xeB8ybsjN5
"ORANTISIZ BİR CEZA"
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla beş teğmenin Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) ihraç edilmesine tepki gösterdi. Babacan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Evet, disiplin askerliğin olmazsa olmaz şartıdır. Ancak, beş genç teğmenin resmi tören bittikten sonra yaptıkları ayrı bir yemin nedeniyle ihraç edilmeleri orantısız bir cezadır. Gurur duyulacak bir başarı, adaletsiz bir cezayla yok edilmiştir. İktidarın her adli ve idari soruşturma sürecini bir istismar, siyasi kutuplaştırma veya gözdağı aracı olarak kullanma alışkanlığı bir kez daha ortaya çıkmıştır."
"TAHAMMÜL EDEMEDİKLERİ DEĞERLER NE YAPARLARSA YAPSINLAR YAŞAYACAKTIR"
Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, beş teğmenin ihraç edilmesine tepki gösterdi. Uysal, konuya ilişkin sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:
"Mezuniyet törenlerinde subay yeminini okudukları, Atatürk'e, Cumhuriyet değer ve ilkelerine bağlılıklarını haykırdıkları için, bu değerlere savaş açmış, bu değerlerle hesaplaşma derdine düşmüş AKP iktidarı, yargısı ve güdümündeki askeri bürokratlar tarafından hedef haline getirilen teğmenlerimiz 'disiplini bozdukları' suçlaması ile ihraç edildiler. Geçmişte ortağı olduğu FETÖ ile TSK'da operasyonlar yapan ve yaptıkları ile ülkemizi bir darbe teşebbüsüne maruz bırakan AKP, neye ve neden düşman olduğunu bu ihraç kararları ile ikrar etmiştir. Unutmasınlar ki hatırlamaya, duymaya dahi tahammül edemedikleri ilkeler ve değerler ne yaparlarsa yapsınlar yaşayacaktır.
Biz de teğmenlerimizin yeminini, AKP'nin yıkamayacağı, değiştirmeyeceği gerçekleri bir kez daha tekrar ediyoruz; 'Ant içeriz ki laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, yüce Türk ulusunun namus ve şerefine, aziz vatanın bir karış toprağına uzanacak eller karşısında bizi bulacak ve kılıçlarımız daima keskin ve hazır olacaktır. Bizler Türk istikbalinin evlatlarıyız. Şerefimizle doğduk, şerefimizle yaşayacağız. Ne mutlu Türküm diyene!"