İBB, İstanbul Deprem Seferberlik Planı’nı açıkladı. 5 maddeden oluşan plan kentsel dönüşümden afet sonrası çalışmalara pek çok başlıktan oluşuyor. Etkinliğin açılış ve kapanış konuşmasını gerçekleştiren İBB Başkanı İmamoğlu, beklenen İstanbul depremi için "Deprem ve afetlere karşı bu kadim şehri dirençli bir kent haline getirmek için her şeyi tekrardan, sıfırdan başlatıyoruz" dedi. Güçlendirme çalışmalarına dikkat çeken İmamoğlu, "Maliyetine güçlendirme yapacağız" diye konuştu. İmamoğlu, başvuruların mart ayı itibarıyla başlayacağını söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) olası bir depreme karşı hazırladığı İstanbul Deprem Seferberlik Planı açıklandı.
11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından olası İstanbul depremi Türkiye'nin ana gündem maddelerinden biri haline geldi. İBB ekibi; çözüm ve önlem önerileri ile iş birliği çağrılarını içeren İstanbul Deprem Seferberlik Planı açıklandı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İstanbul için yüksek seviyede bir seferberlik başlatıyoruz" dedi. Depremin bilimsel bir gerçek olduğunu ve İstanbul'un bilim insanlarınca uzun yıllardır uyarıldığını anımsatan İmamoğlu, "Bu topraklarda durmadan deprem oluyor, insanlar ölüyorsa, iktidarı, muhalefeti, bürokrasisi, vatandaşları, hepimiz depremi ülkenin birinci sorunu kabul etmeliyiz" dedi.
Depremin bu coğrafya için bir realite olduğunu kaydeden İmamoğlu, "Deprem ve afetlere karşı bu kadim şehri dirençli bir kent haline getirmek için her şeyi tekrardan, sıfırdan başlatıyoruz" ifadelerini kullandı.
5 madde altında değerlendirilerek hazırlanan İstanbul Deprem Seferberlik Planı, özetle şu başlıklardan oluşuyor
- Afet odaklı kentsel dönüşüm çalışmaları
- Mevcut alt yapı ve ulaşım ağının afetlere dayanıklı hale getirilmesi
- Sismik ve yer bilimleri çalışmaları
- Afet sonrası toplanma / barınma alanları
- Afet odaklı eğitim ve kapasite geliştirme
https://tele1.com.tr/marmara-depremi-icin-tarih-verdi-787334/
Ekrem İmamoğlu'nun açıklamasının satır başları şöyle:
6 Şubat 2023 ne yazık ki hepimiz için hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı sürecin başlangıcı. Bu deprem millet olarak hepimizi harekete geçirdi. Bütün milletimizin başı sağ olsun. İBB olarak tümden harekete geçerek ilk günden afet bölgesine koştuk. Sadece AFAD'ın bizi eşleştirdiği Hatay'da değil bütün bölgeye elimizden ne geliyorsa ulaştırmak için gayret ettik. Gücümüz yettiğince sürdürülebilir biçimde yaraların tümden sarılması anına kadar İstanbul halkı adına Büyükşehir Belediyesi olarak o bölgede olacağımızı belirtmek istiyorum. 2 bine yakın personelimizin halen Hatay'da bulunduğunu belirtmek istiyorum.
https://tele1.com.tr/naci-gorurden-istanbul-depremi-aciklamasi-artik-uzatmalari-oynuyoruz-786835/
"HAYATIMIZA ESKİSİ GİBİ DEVAM EDEMEYİZ"
Artık hayatımıza eskisi gibi devam edemeyeceğimizi hepimiz çok net olarak biliyoruz. On binlerce canımız hala belki göçük altında enkazlardan çıkarılıyorken biz normal yaşamımızı sürdüremeyiz. Hiçbirimizin buna hakkı yok. Hepimizin her şeyi yeni baştan düşünmeye son derece yüksek ihtiyacı vardır. Depremi ülkemizin birincil sorunu kabul etme zorunluluğumuz var. Deprem bu kadim topraklar için bir gerçekliktir.
"GÜÇLÜ BİR İNSİYATİF ALIYORUZ"
İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak güçlü bir inisiyatif alıyoruz, düzen değiştiriyoruz. Düzen değiştirmek zorundayız. Düzen değiştirmek cesaret ister. Cesur olabilmek için önce yanlış giden bir sürecin, düzenin parçası olmaktan net olarak kurtulmak gerekir. İBB yıllardır bu konuyu konuşuyor, 1999 yılından beri. Ancak bu düzene kalıcı ve cesur bir şekilde değişim adına gerekli adımları atamamıştır.
"DEPREM DİRENÇLİ YERLEŞİM ALANLARINI MUTLAKA HIZLICA OLUŞTURMAK ZORUNDAYIZ"
Deprem dirençli İstanbul için yüksek bir seviyeli seferberlik başlatıyoruz. Bu pek ala mümkündür. Var olmak, yaşamak istiyorsak mümkün olmak zorundadır. Deprem İstanbul için kaçınılmaz bir gerçek ve gerçek anlamda beka meselesidir. Tarihini saatini bilmiyoruz. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki deprem bu kentte yaşanacaktır. Eğer millet olarak bu kadim topraklarda neslimizi yaşatmak istiyorsak deprem dirençli yerleşim alanlarını mutlaka hızlıca oluşturmak zorundayız. Tüm halkımızla birlikte çalışmak ve birlikte başarmak istiyoruz.
"HER KESİM HAREKETE GEÇMELİ"
Gerçekçi stratejilere mutlaka ihtiyacımız vardır. Kaynağa ihtiyacımız vardır. Sorunun devasa büyüklükte olduğunu hepimiz biliyoruz. İşbirliğine ihtiyacımız vardır. Her kesimin harekete geçmesi ve geçirilmesi gerekiyor. Her kesimin harekete geçmesi ve geçirilmesi gerekmektedir.
Bilime ihtiyacımız var. Bilim yegane ışığımızdır. Dün olduğu gibi bilimin söylediklerini görmezden gelerek yolumuza devam ettiğimizde canımızı yakan, sayısını söylemekte ve sayısını beyan etmekte bile zorlandığımız on binlerce insanımızı kaybettiğimizde yaşadığımız acıyı defalarca yaşarız. Görmezden gelerek yolumuza devam etmemiz mümkün değildir.
"SIFIRDAN BAŞLIYORUZ"
Bu kadim şehri depreme dirençli hale getirebilmek için her şeyi sıfırdan başlatıyoruz. Ekiplerimiz ve bilim insanlarımız çalışmalarına aralıksız devam edecek. Yapılması gereken devasa işler var. İşin mali boyutuyla mevzuatıyla İBB'nin ötesinde çok daha büyük bir durum olduğunu hepinizin gözlerinin önüne sereceğiz. Bugün yeni bir güçlü başlangıç yapıyoruz. Seferberliğimizin üçüncü aşamasındayız. Yol haritamızı maddeler halinde sunacağız."
"YA HEP BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ"
Ekrem İmamoğlu deprem çalışmasının önemine vurgu yaparak, "Ya hep birlikte hareket edeceğiz ya da işbirliğine yanaşmayanlar koltuklarını bırakıp evine dönecek" dedi.
"MALİYETİNE GÜÇLENDİRME YAPACAĞIZ"
İmamoğlu ayrıca, "Maliyetine güçlendirme yapacağız. Mart ayının ortasından itibaren başvuru almaya başlayacaktır. Bunu da vatandaşlarımıza buradan duyurmak istiyorum" açıklamasında bulundu.
Megakente ilişkin tespit ve eylem planında öne çıkan noktalar şu şekilde:
İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Emrah Şahan:
"İstanbul, inşaata ve betona gömülen bir anlayışın esiri oldu. İstanbul yetki karmaşasının yaşandığı bir şehir olamaz. 2019'dan bu yana deprem konusunda ortak aklı, kentin gelecek planını gören tüm paydaşlarla çıkarmaya çalışıyoruz."
EMRAH ŞAHAN: İSTANBUL, İNŞAATA VE BETONA GÖMÜLEN BİR ANLAYIŞIN ESİRİ OLDU
İmamoğlu'nun ardından söz alan İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Emrah Şahan, "İstanbul, inşaata ve betona gömülen bir anlayışın esiri oldu. İstanbul yetki karmaşasının yaşandığı bir şehir olamaz. 2019'dan bu yana deprem konusunda ortak aklı, kentin gelecek planını gören tüm paydaşlarla çıkarmaya çalışıyoruz" dedi.
BUĞRA GÖKCE: RİSKLİ YAPILARIN TESPİT VE UYGULANMASI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Şahan'ın ardından söz alan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, şu ifadeleri kullandı: "Son yaşadıklarımız bize gösterdi ki afetlere ilişkin mevzuatımızın birçok kırılanlığı var. Mevzuatımızın eksik ve suistimallerinin sonuçlarını son depremde gördük. Bizce bu çerçevede İstanbul için ayrı bir yasa düzenlemesine ihtiyaç var. İmar planlarının hazırlanması ve onaylanmasına ilişkin süreçlerin kamu yararı gözetilerek tekrar ele alınması gerekiyor. 99 öncesi imzalanan imar planları tekrar gözden geçirilmeli. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verilen yetkilerin bir kısmının İBB'ye verilmesi de önem taşıyor. Toplanma alanlarının imar planlarına işlenmesi ve değiştirilemeyecek hususlar olduğunun kayıt altına alınmalı. Sayıştay'ın önümüzdeki dönemde imar rantlarına ilişkin özel bir çalışma yapması birçok şeyi değiştirebilir. Bizce tüm yapıların kimlik kartları deprem güvenlik sertifikası olarak hazırlanmalı. Zemin katında ticari işletme bulunan tüm yapılar ayrı bir denetime tabi tutulmalı. İnşaatlarda görev alacak tüm ara elemanlara mesleki bir yeterlilik eğitimi verilmesi zorunlu. Riskli yapıların tespit ve uygulanması gözden geçirilmeli."
ALİ KURT: GÜÇLENDİRME KONUSUNDA AKTİF ROL ALACAĞIZ
Kiptaş Genel Müdürü Ali Kurt: "Sabit taksitle sosyal konut üretilebildiğini gösterdik. Riskli yapıların yenilenmesi sürecinde vatandaşlarımıza güven veren, sürdürülebilir yöntemler sunmak zorundayız. Güçlendirme konusunda da aktif rol alacağız.
"BAKANLIĞIN BELİRLEDİĞİ LİMİTİN 3 KATI KİRA YARDIMI"
İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar:
"İstanbul'da dar gelirli vatandaşlarımızın evlerinin yenilenmesi ve riskli konutların dönüştürülmesi için kredi imkanı sunulacak. İstanbul genelinde hızlı tarama testlerinde deprem güvenliği sıfıra yakın, kendiliğinden çökme riski taşıdığını tespit ettiğimiz 318 binada oturan vatandaşlarımıza bakanlığın belirlediği limitin 3 katı kira yardımı taahhüt ediyoruz."