Ekrem İmamoğlu: Bence bir milletin başına gelebilecek en güzel şey Atatürk!

Yayın tarihi: 29 Ekim 2023 Pazar 8:15 pm - Güncelleme: 29 Ekim 2023 Pazar 9:48 pm

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Cumhuriyet’in 100.üncü yılı kutlamalarında Tele 1 mikrofonlarına yaptığı konuşmada, ”Bence bir milletin başına gelebilecek en güzel şey Atatürk” dedi.

Türkiye’nin dört bir yanında Cumhuriyet’in 100’üncü yılı coşkusu yaşanıyor. Büyük kutlamaların yapıldığı İstanbul’da da Maltepe Meydanı’nda olan  İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu TELE 1 mikrofonlarına Cumhuriyet’in 100. yılı ilgili görüşlerini aktardı.

Ekrem İmamoğlu coşkulu kalabalıktan mutlu olduğunu belirterek, ”Ne mutlu bana İstanbul’da belediye başkanı olmama vesile olan beni Cumhuriyet kurulduğunda hiç okuma yazma bileni olmayan bir hanede, bu cumhuriyetin dördüncü nesli olarak okutan, büyüten ve bu toplumun bir parçası haline getirip eşitleyen ve şimdi de Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli kentine Belediye başkanı yapan bir Cumhuriyet’in evlatlarıyız.

”MUAZZAM BİR LİDERLİK”

Aslında 1923’te Cumhuriyet’in kurulmasına karar veren Atatürk’ün o günün koşullarında o günün Ortadoğu’sunda o günün Anadolu’sunda, Türkiye’de hatta Avrupa’nın belirli yerlerinde Cumhuriyet’i ağzına almanın güç olduğu bir yerde yüzyıllar ötesi bir kararı verip bir cumhuriyet kurulmasını sağlaması muazzam bir liderlik. Bence bir milletin başına gelebilecek en güzel şey Atatürk! Onun için bugün ben Atatürk’le birlikte bütün halkımızın ninelerine dedelerine rahmet okuyorum. Bu milletin Cumhuriyet’e olan arzusunu, Atatürk’e olan sevgisini kanıksamayın. Cumhuriyet’i bu milletin birlik ve beraberliğinin teminatı olarak görüyorum. Evet yapacağımız çok şey var. Yaşasın Cumhuriyet, yüzlerce yıl yaşasın, binlerce yıl yaşasın” dedi.

”TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE KUTLU OLSUN”

TELE 1’e konuşmasının ardından Maltepe Etkinlik Alanı’nda da konuşan Ekrem İmamoğlu şöyle konuştu:

“Cumhuriyetin sevgili evlatları hoş geldiniz. 100. yaşımızı kutluyoruz. 100 yaşında devletimiz, cumhuriyetimiz var. Cumhuriyetimiz sonsuza dek var olsun.

(Atatürk) Kurtuluş savaşını kazanmış, işgalcileri geldikleri gibi göndermiş, TBMM’yi kurmuş, saltanatı kaldırmış, Lozan antlaşmasıyla varlığımızı teminat alınarak bütün dünyaya kabul ettirmiştir. Şimdi artık yapacak tek bir şey kaldı.

Hep birlikte bir söz verdik bu ülkede herkes eşit ve özgür olacak dedik. Hiç kimseye hiçbir gruba ayrıcalık tanınmayacak. Bu ülkede milletin iradesinin üzerinde hiçbir gücü kabul etmeyeceğimizi hep birlikte söz verdik.

Hiçbir farklılığımıza bakmadan eşit ölçüde saygın ve değerli kabul edeceğimize birbirimize söz verdik. Birbirimizin yanında olacağız dedik. Benim güzel hemşerilerim 29 Ekim 1923’te verdiğimiz söze sadık kaldığımız için, omuz verdiğimiz için hala ayakta ve çok güçlü. Cumhuriyet bizi biz yapan en önemli değerlerimizden birisidir. Bunun için Cumhuriyetimizin 100. yılını ilk günkü coşku ve umutla kutluyoruz.

Ne kadar kutlasak gurur duysak az. Cumhuriyet aynı zamanda beraber oluşturduğumuz bir toplum projesidir. İnsanın özgürlüğü ve eşitliği yatmaktadır. Cumhuriyet hiçbir yurttaşın baskı içinde olmadığı rejimin adıdır. Cumhuriyet efendi tahakkümünü reddeden tebaayı bitirmiş, vatandaş başlamıştır.

Cumhuriyetimize sahip çıkmak, dünyaya eşitlik, özgürlük ve barış mesajı vermektir. Sevgili yurttaşlarım ikinci yüzyıla adım atarken Cumhuriyetimizi, birliğimiz tazelemek göreviyle hep birlikte karşı karşıyayız. Bunu toplumdaki tarihi yaraları kapatarak yapacağız.”