Ekonomistlerden ‘Merkez Bankası’ yorumu: Bir tek şey geliyor aklıma; Murat Uysal çıkıntılık mı yaptı?

Yayın tarihi: 7 Kasım 2020 Cumartesi 12:56 pm - Güncelleme: 7 Kasım 2020 Cumartesi 12:59 pm

Merkez Bankası (MB) Başkanı Murat Uysal’ın görevinden alınması ekonomistleri şaşırttı. Ekonomi uzmanları, göreve getirilen Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal için, “Murat Uysal çıkıntılık mı yaptı” yorumunu yaptı.

Merkez Bankası (MB) Başkanı Murat Uysal, Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile görevinden alındı. 6 Temmuz 2019’da Murat Çetinkaya’nın görevden alınması üzerine başkan yardımcısıyken başkanlığa getirilen Uysal’ın yerine ise, eski Maliye Bakanı olan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atandı.

Ekonomi uzmanları MB yönetiminde yaşanan değişikliğe yönelik ilk yorumlarını sosyal medyadan yaptı. Ekonomist Mustafa Sönmez, “Yorumlanması güç bir hamle. Bir tek şey geliyor aklıma; Murat Uysal çıkıntılık mı yaptı?” yorumunu yaptı.

16 ayda iki kez; Merkez Bankası Başkanı yine görevden alındı!

Yorumlardan bazıları şöyle:

MUSTAFA SÖNMEZ: MURAT UYSAL ÇIKINTILIK MI YAPTI?

“Sabah sabah yine şaşırttı bizi Saray. Merkez Bankası başkanı Uysal’ı alıp yerine hiçbir bankacılık deneyimi olmayan Naci Ağbal’ı getirmişler. Yorumlanması güç bir hamle. Bir tek şey geliyor aklıma; Murat Uysal çıkıntılık mı yaptı? Faizi arttıralım, artırmıyorsanız ben yokum! Merkez Bankası’na 16 ayda Murat Çetinkaya olmadı, Murat Uysal olmadı, bari Murat Boz’u getirseydiniz, Naci Ağbal kim. ”

YALÇIN KARATEPE: BAŞKA BİRİNİ DEĞİŞTİRSELER DAHA ANLAMLI OLMAZ MI?

“Tekrar tekrar Merkez Bankası başkanını değiştireceklerine başka birini değiştirseler daha anlamlı olmaz mı?”

UĞUR GÜRSES: NE YAZIK Kİ AĞBAL DA KURTARAMAZ BU POLİTİKAYI

“Ekonomiden sorumlu iradenin, bakanın yanlışlarını bir emir erine yıkmak paha biçilmez. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal ve ekibi ne denildiyse onu yapmadılar mı? Bu yüzden kötü yönetim sergilediler. Ne yazık ki Ağbal da kurtaramaz bu yanlış politikayı.”

EĞİLMEZ: NE DESEK BOŞ

Ekonomist Mahfi Eğilmez de, kararın açıklanması ardından “Ne desek boş” paylaşımı yaptı. Eğilmez, bir takipçisinin, “Hocam TCMB kararı faiz mevzusundan mı sadece?” sorusuna, “Şeffaflığın olmadığı yerde ne siz bilebilirsiniz nedenini ne de ben” yanıtını verdi.