Ekonomistlerden ilk faiz yorumları: Hem şiş yandı hem kebap!

Yayın tarihi: 22 Haziran 2023 Perşembe 2:23 pm - Güncelleme: 22 Haziran 2023 Perşembe 2:48 pm

Hafize Gaye Erkan yönetimindeki Merkez Bankası yüzde 8.5 olan politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15’e yükseltti. Ekonomistlerden karara ilk tepkiler geldi.  

Merkez Bankası’nın yeni yönetimi ilk faiz kararını açıkladı. Banka yüzde 8.5 olan politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15’e yükseltti. Faiz artırımı beklentilerin altında kaldı. Faiz kararından sonra euro ve doların hangi yönlü hareket edeceği merak ediliyordu. Çevrim içi sitlerde sabah saatlerinde 23,57 bandında bulunan dolar faiz artımı karından sonra saat 14:14 itibarıyla 23.62 bandında seyretti.

Karara ilişkin Para Politikası Kurulu metninde de “Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır. Bununla birlikte, fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak hedefiyle, TCMB cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir” mesajı verildi.

‘Nas’ rafa kalktı! Merkez Bankası faiz arttırdı

Ekonomistlerden para politikasındaki radikal değişikliğe ilk tepkiler geldi. Sosyal medyadan yayınlanan o tepkiler şöyle:

İris Cibre: Politika Faizi 15% Negatif faizle hızla değersizleştirdikleri TL dolayısıyla üretilen ” Liralaşma” ve enflasyon zirveye giderken, faiz sebep enflasyon sonuç politikalarını uygulayan 4 kurul üyesinin bulunduğu PP Kurulu 650 bps faiz artırdı Yavaş ilerleneceğinin kanıtı fakat zaman yok; seçime 9 ay…
USDTRY 23,68 10 KRŞ artış direkt. Nas şimdilik iptal fakat “izne ihtiyacımız yok” denecek boyutta bir karar da değil, tam tersi imaj oluştu “bu kadarına izin aldık” Heyecan yarım kaldı, beklentilerin en dibi gerçekleşti… USDTRY de kamular çalışıyor, peh…

‘BOŞUNA KÖRFEZ ÜLKELERİNE YOLLANMADI ŞİMŞEK’

Mustafa Sönmez: Dağ fare doğurdu %15 politika faizi! %15 ile yetinen PPK nın durum değerlendirmesi👇👇Bundan ne köy olur ne kasaba. Boşuna Körfez ülkelerine yollanmadı Şimşek:))

‘ARTIŞI YAPISAL REFORMLAR İZLEMEZSE…’

Mahfi Eğilmez: TCMB Politika faizini % 15’e çıkardı. An itibarıyla ikinci senaryodayız. Faiz artışını yapısal reformlar izlemezse ikinci senaryoda kalırız ve ekonomiyi toparlamak mümkün olmaz.

Yalçın Karatepe: Açıklama metnini okuyunca edindiğim izlenim: artırın diyordunuz, biz de biraz artırdık, detaylara takılmayın.

Evren Devrim Zelyut: Merkez faiz artışına ihtiyatlı başladı… Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 8,50’den yüzde 15 seviyesine çıkardı.

Veysel Ulusoy: Faiz oranı %76 artırıldı.

‘KUVVETLİ BİR İŞARET YOK’

Uğur Gürses: Enflasyonu, bunu patlatana temizletmeye kalkarsanız olacağı bu. Yetersiz faiz artışına karşılık, sıkılaşmanın devamı için kuvvetli bir işaret de yok: “belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.

‘HEM ŞİŞ YANDI HEM KEBAP’

Hayri Kozanoğlu: PPK metni öncekilerden farklı olarak çok açık ve net. Ülkede enflasyonun dolu dizgin yükseliş içinde olduğunu itiraf ediyor. Bu nedenle faiz artırımlarının devam edeceği mesajını veriyor. Makroihyati düzenlemelerin basitleştirilmesi gereğini kabul ediyor. Hem şiş yandı hem kebap! %15 piyasaları tatmin etmez, yabancıları cezbetmez! Buna karşı nas filan da tarihe karıştı!

Nas suya düştü faiz arttı dolar fırladı