Ekonomistler değerlendirdi: Enflasyon hasta değil, vaka oldu

Yayın tarihi: 5 Ekim 2020 Pazartesi 11:22 am - Güncelleme: 5 Ekim 2020 Pazartesi 4:27 pm

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayı enflasyon verisini yıllık yüzde 11.75 olarak açıkladı. Ekonomist Atilla Yeşilada, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın koronavirüsle ilgili açıklamalarına da gönderme yaparak, “TÜFE yine konsensusun altında kaldı. Niye hiç şaşırmadım? Enflasyon hasta değil vaka oldu” yorumunu yaptı.

Ekonomistler Mustafa Sönmez, Veysel Ulusoy ve Atilla Yeşilada ile ekonomi profesörü Steve Hanke, TÜİK’in yüzde 11.75 olarak açıkladığı enflasyona ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

SÖNMEZ: ÇARŞI PAZARA YANSIMASI ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA DAHA ÇOK GÖZLENECEK

“Sanayiciler otomotiv fiyatlarını yıllık yüzde 25’e kadar artırdılar, dayanıklı mallarda yıllık artışlar yüzde 20’ye yaklaşıyor. Ortalama YÜFE artışı yüzde 14,3. Bunun çarşı pazara tüketici fiyatlarına yansıması önümüzdeki aylarda daha çok gözlenecek.

ULUSOY: AÇIKLANAN RAKAM GERÇEKLERDEN UZAK

“Eylül enflasyon oranını açıkladılar. Oran %0.97 dediler. Türkiye’de saklanan enflasyon gerçeğini göz ardı etmeyelim. Akaryakıt zammı, ÖTV artışı ve bilgisayar zammının oldukça yüksek olduğu bir ayın enflasyonunun yüzde 0.97 gerçekleşmesi gerçeklerden uzak bir orandır.”

ATİLLA YEŞİLADA: ENFLASYON HASTA DEĞİL, VAKA OLDU

“TÜFE yine konsensusun altında kaldı. Niye hiç şaşırmadım? Enflasyon hasta değil vaka oldu.”

Bakan Koca altı ay sonra gerçeği açıkladı: Pozitif vaka sayısını açıklamıyoruz

HANKE: GERÇEK ENFLASYON ORANININ ÜÇTE BİRİ BİLE DEĞİL

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyonu yıllık yüzde 11,77 olarak bildiriyor. Ancak benim baz aldığım yüksek frekanslı veriler ve PPP prensiplerine (satın alma gücü paritesi) göre resmi olarak açıklanan bu oran, gerçek enflasyon oranının üçte biri bile değil.”

TÜİK açıkladı: Enflasyon 11 aydır çift hanede