Ekonomistler, TÜİK rakamlarını değerlendirdi: Albayrak gitti, enflasyon geldi

Yayın tarihi: 3 Aralık 2020 Perşembe 11:16 am - Güncelleme: 3 Aralık 2020 Perşembe 11:22 am

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini açıkladı. Enflasyon kasım ayında TÜFE’de yüzde 2.3 artı, yıllık enflasyon yüzde 14.03 ile yılın zirvesini gördü. Ekonomistler, TÜİK rakamlarını yine inandırıcı bulmadıklarını ifade etti. Ekonomist Atilla Yeşilada rakamları, “Albayrak gitti, enflasyon geldi” yorumuyla değerlendirdi.

Enflasyon kasımda yılın zirvesini görerek yüzde 2.3 arttı, yıllık bazda yüzde 14.03 oldu. Ekonomistlerin enflasyon beklentisi aylık yüzde 1.10, yıllık yüzde 12.69 şeklindeydi. Enflasyondaki kötü sürprizle birlikte 7.85 seviyelerindeki dolar/TL, 7.88’in üzerine çıkarken euro/TL de 9.58’e kadar tırmandı.

Ekonomistler TÜİK’in açıkladığı rakamları inandırıcı bulmadıklarını söyledi. Ekonomist Atilla Yeşilada, rakamlara ilişkin, “Albayrak gitti, enflasyon geldi” yorumunu yaparken, Mahfi Eğilmez, piyasa tahminlerine işaret ederek, “Piyasanın böyle düşük tahminde bulunmasının TÜİK’in davranışını tahmin ederek görüş bildirmesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Bu eğilim bize tahminlerimizde bile özgür olmadığımızı gösteriyor” ifadesini kullandı.

TIKLAYINEnflasyon yılın zirvesini gördü; dolar ve euro tırmanışa geçti!

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi tüketici fiyat enflasyonuna alternatif bir seri oluşturmak için yola çıkan Enflasyon Araştırma Grubu, (ENAGRUP) kasım ayı tüketici fiyat endeksinin yüzde 3.43 arttığını açıkladı. Bu rakam TÜİK’in açıkladığı yüzde 2.3’e göre 1,13 puan yukarıda.
İşte ekonomistlerin rakamlara ilişkin değerlendirmeleri:

MAHFİ EĞİLMEZ: PİYASA TÜİK’İN DAVRANIŞINI TAHMİN EDEREK GÖRÜŞ BİLDİRDİ

“TÜFE’de Kasım ayı piyasa tahmini %1.2 idi. Gerçekleşme %2.3 olarak açıklandı. Piyasanın böyle düşük tahminde bulunmasının TÜİK’in davranışını tahmin ederek görüş bildirmesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Bu eğilim bize tahminlerimizde bile özgür olmadığımızı gösteriyor.”

MUSTAFA SÖNMEZ: DOLAR 8’E DOĞRU SEYREDER

“Enflasyon doludizgin!  Kasım fiyatları %2.3 artarken yıllık tüketici enflasyonu yüzde 14’ü geçti.  Kasım’da gıda ve ulaştırma maddelerinin fiyat artışı yüzde 4’ü geçmiş görünüyor. Yıllık tüketici fiyatları %14’ü geçerken gıdada %21 i aştı, ulaştırmada %19’a yakın. Bu da hissedilen enflasyonun %20’ye yaklaşması demek. Sanayici ya da üretici fiyatları Kasım’da %4 ün üstünde arttı ve yıllığı %23’ü geçti. En yüksek artış %5 e yakın olarak ara mallarında gerçekleşti.

Sanayici fiyatlarında yıllık artış %23’ü geçerken ara mallarında %30 un üzerinde.  Sanayicinin zamları, ileride tüketiciye yansıtılabildiği ölçüde tüketici fiyatları hızlanacak.

Enflasyon yüzde 14’ü geçince dolara yöneliş hızlandı ve şimdiden 7.91 TL, 8’e doğru seyreder.”

YALÇIN KARATEPE: İKTİDAR BEKLENTİ YÖNETİMİNDE OLDUKÇA BAŞARILIYMIŞ

“Ben evden çıkıp fakülteye gelene kadar TÜİK verileri normalleşmiş mi? Kasım TÜFE %2,3. Ya da şöyle diyebiliriz; iktidar ‘beklenti yönetiminde’ oldukça başarılıymış.”

ATİLLA YEŞİLADA: ALBAYRAK GİTTİ, ENFLASYON GELDİ

“Albayrak gitti, enflasyon geldi.”