Ekonomistler TÜİK enflasyonuna ‘Yok artık’ dedi: Nas’a geri dönüş…

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2024 Çarşamba 12:02 pm - Güncelleme: 3 Temmuz 2024 Çarşamba 12:21 pm

Ekonomistler TÜİK’in beklentilerin altında kalan ve memur-emekli zammını belirleyen haziran enflasyonunu değerlendirdi, faiz indirimine işaret etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarını açıkladı. Buna göre TÜFE’deki değişim 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,64, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 24,73, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,60 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,07 olarak gerçekleşti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek verileri “Dezenflasyon sürecine girildi” diyerek enflasyonun yıl sonu hedefleriyle uyumlu olduğunu savundu.

AA’nın anketine katılan ekonomistler haziran ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 2.28 olarak açıklamıştı. Ekonomistleri haziran ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 1.90, en yüksek yüzde 3.00 aralığında yer almıştı. Ankette enflasyonun yıllık olarak yüzde 72.68’e ineceği öngörülmüştü.

Beklenti bir hayli altında kalan TÜİK rakamlarına göre SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 24,73 oranında; memur emeklisi ise yüzde 19,31 oranında zam alacak.

Ancak yurttaş gibi ekonomistler de TÜİK verisini inandırıcı bulmadı. Ekonomist İris Cibre ile Şenol Babuşcu faiz indirimine işaret etti. Babuşcu “Para Politikası Kurulu 20 Ağustos‘taki toplantısında faiz indirimi planlıyor olabilir… NAS ekonomisine geri dönüş” ifadesini kullandı.

Değerlendirmeler şu şekilde:

‘FAİZ İNDİRİMİNE HAZIRLIK, TEMMUZDA TÜİK DAHİ BAŞARAMAYACAK’

İris Cibre: Merkez Bankasının yüzde 38 yıl sonu beklentisine ulaşmak için aylık ortalama yüzde 1.66 enflasyon gelmesi gerek. Haziran enflasyonunda geçen ayki ÜFE datası göstergesi, indirimler gibi nedenlerle gerileme bekliyorduk. Bu data beklentimizin üzerinde bir gerileme. Fakat, Temmuzda, petrol fiyatlarının, ÖTV’nin, elektrik ve beklenen doğalgaz zamlarının etkisi yüksek olacaktır, ÜFE bu ay da yüzde 1.38 gelerek temmuza pozitif etki edecek olsa da. Şimdi gelelim yoruma; Aylık gıda artışının yüzde 1.68 olduğuna beni kimse inandıramaz Beklentileri yönetmek için, düşük data açıklamanın artık tersine neden olduğunun görülmesi gerek. Bu datanın faiz indirimine hazırlık olduğuna inanıyorum Temmuz datasını ise düşük açıklamayı TÜİK dahi başaramayacak.

‘YALAN RÜZGARI’ GÖNDERMESİ

Tunç Şatıroğlu: (Enflasyonun baz etkisiyle düştüğünü söyleyen Tunç Şatıroğlu devamında ise TRT’nin ‘Yalan Rüzgarı’ isimli eski bir dizisine işaret etti) Biz bu diziyi görmüştük. Yeniden yayınlanmasın.

‘1 KİLO SİVRİ BİBER 60 LİRA, ENFLASYON 1.64 ARTTI

Ekonomist Remzi Özdemir: 1 kilogram sivri biberin 60 liraya satıldığı Türkiye’de enflasyon 1.64 arttı.

‘NAS EKONOMİSİNE GERİ DÖNÜŞ’

Şenol Babuşcu: Enflasyon hesaplamaları arasındaki fark yıllıkta %41,48’e ulaştı… YOK ARTIK… Para Politikası Kurulu 20 Ağustos‘taki toplantısında faiz indirimi planlıyor olabilir… NAS ekonomisine geri dönüş. Faiz düştü, enflasyon düşüyor söylemi yine…

AKP’nin TÜİK oyunu! Memur ve emekliye sürünün zammı

TÜİK’ten memur ve emekliye enflasyon tezgahı

ENAG enflasyon verilerini açıkladı

Oran netleşti! Akaryakıt, sigara ve alkole ÖTV zammı

İşte meslek meslek zamlı maaşlar

Kaynak: HABER MERKEZİ