Ekonomistler TCMB’nin tarihi zararını değerlendirdi: Dünyanın en pahalı iktisadi deneyinin ilk taksiti

Yayın tarihi: 15 Nisan 2024 Pazartesi 12:59 pm - Güncelleme: 15 Nisan 2024 Pazartesi 1:00 pm

Merkez Bankası 2023 yılı zararını 818.2 milyar TL olarak açıkladı. Ekonomistlerden tarihi rakama ilk değerlendirmeler geldi.

Merkez Bankası 2023 yılı zararını 818,2 milyar TL olarak açıkladı. Henüz realize edilmemiş “diğer” kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak sabitlendi. Bu iki kalem, taşınan açık döviz pozisyonları ve KKM kur farkı ödemelerinden kaynaklandı.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, 12 Ocak 2024’te yaptığı paylaşımla rakamın bu minvalde geleceğini hesaplamıştı. Eğilmez “Yanlış ekonomi politikasının sonucu” ifadelerini kullandı.

Eski Merkez Bankası Başekonomisti Hakan Kara ise KKM’nin verdiği zararı, “Dünyanın en pahalı iktisadi deneyinin faturasının ilk taksiti” dedi.

İris Cibre, “Bu zarar, önümüzdeki senelerin de Hazine kar payını etkileyeceğinden uzun vadede KKM zararı sterilize edilmiş olacak Ama, gelir adaletini bozduğu boyutla da tarihe geçecek…” dedi.

Stratejist Tunç Şatıroğlu zarara neden olanların istifa etmesi gerektiğini belirterek, “Zarar yanlış karar sonucu olduysa kararda imzası bulunanlar istifa etmeli veya görevden alınmalı. Zarar dış etkenler nedeniyle oluştuysa, bu kadar zarar oluşuncaya kadar tedbir almayan yöneticilerden hesap sorulmalı” ifadelerini kullanarak Merkez Bankası’nın bilançosunu değerlendirdi.

KKM kangrene döndü! Merkez Bankası’nda 818 milyar lira zarar

Kaynak: HABER MERKEZİ