Ekonomistler, Merkez’in faiz sürprizini nasıl değerlendirdi?

Yayın tarihi: 18 Mart 2021 Perşembe 2:50 pm - Güncelleme: 22 Mart 2021 Pazartesi 1:48 am

Merkez Bankası (TCMB), 2020 Aralık ayından beri yüzde 17 düzeyinde tuttuğu politika faizini sürpriz bir kararla 200 baz puan arttırdı, yüzde 19’a yükseltti. MB karar metninde gerektiğinde yine faiz artırımı yapılabileceği mesajını verdi. Ekonomistler, sürpriz kararla ilgili Merkez Bankası’nın ön görülebilir olması ve piyasaları şaşırtmaması gerektiğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Banka, Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası 1 hafta vadeli repo faizini belirledi. Merkez Bankası yüzde 17 olan faiz oranını 200 baz puan artırarak yüzde 19’a yükseltti. Beklenti 100 baz puan arttırılması yönündeydi.

Sürpriz kararla ilgili ekonomistler ‘Merkez Bankası ön görülebilir olmalı’ uyarısını yaptı. Ekonomist Uğur Gürses, “Bu faizle döviz sakinler ama ekonomi soğur. İşsiz kuyrukları uzar. İş aş derdi tırmanır. Yediğiniz hurmalar, tırmalar” dedi.

Merkez Bankası Erdoğan’ı dinlemedi, faizi artırdı

İşte ekonomistlerin değerlendirmeleri;

MAHFİ EĞİLMEZ: BEDELİ MİLYARLARCA DOLAR REZERV KAYBI OLDU

“TCMB politika faizini yüzde 17’den 19’a çıkardı ve USD/TL kuru 7.30’lara geriledi. Sebep-sonuç meselesinin yerli yerine oturmasının bedeli miyarlarca dolar rezerv kaybı oldu.”

UĞUR GÜRSES: DÖVİZ SAKİNLER AMA EKONOMİ SOĞUR

Artış 1 değil 2 puan oldu. Faiz 19 a çıktı. TCMB, enflasyonu, cari açığı, TR ekonomisindeki kırılganlığı, ABD rüzgarının olumsuzluklarını sakince kabullenmiş. Bu faizle döviz sakinler ama ekonomi soğur. İşsiz kuyrukları uzar. İş aş derdi tırmanır. Yediğiniz hurmalar, tırmalar.

CÜNEYT AKMAN: İŞİ TÜİK’İN ÜSTÜNE ATTI

E, hadi bakalım yüzde 2 faiz artışı geldi. TCMB bağımsızmış (yerseniz). Ülke döviz kuru şokundan kurtuldu öyle mi? Çok yakında görürüz ‘önden yüklemeli’nin gerçek mânâ ve ehemmiyetini…

PPK şöyle demiş: ‘Kalıcı fiyat istikrarı ve yüzde 5 hedefine varıncaya kadar, PP faizi ile gerçekleşen/beklenen enflasyon arasındaki denge, güçlü dezenflasyonist etkiyi koruyacak şekilde kararlılıkla sürdürülecek’ Siz yüzde 5’e anca 2023 sonu ulaşırız diye ilan ettiniz hatırlatırım. TCMB açıklamada diyor ki ‘Ben 2023’ün sonuna kadar gerçekleşen enflasyonun ciddi biçimde üstünde tutacağım kısa vadeli faizi.’ Bence o iş zor. Yapamayacağı sözleri vermek de iyi fikir değil. Böylece işi kendi üstünden TÜİK’in üstüne attı sanki. Artık yeni TÜİK yönetimi düşünsün.

Ülkenin bir sorununu daha Osmanlı zamanında belirleyip söylemişler: İfrattan tefrite, sonra oradan yeniden ifrata savruluş. Aynı durum ekonomi yönetimi için de geçerli. Ne yazık ki psikiyatride olduğu gibi ekonomide de hastalık sebebini bilmek tek başına hastalığı iyileştirmiyor.”

ÖZCAN KADIOĞLU: MERKEZ BANKASI PİYASALARI ŞAŞIRTMAMALI

“Merkez Bankası piyasaları şaşırttı. 200 baz puan artış süpriz oldu. Merkez Bankaları piyasaları şaşırtmamalı ve ön görülebilir olmalı.”

BAKİ DEMİREL: ÇÖZÜM MALİYE POLİTİKASININ DEĞİŞMESİNDE

“Ben 300 olmalı demiştim ancak elbette faiz artışı problemin çözümü değil. Çözüm maliye polititasına bakış açısının değişmesinde.”