‘Müdahalelerle kuru tutmak artık mümkün değil’

Yayın tarihi: 16 Aralık 2021 Perşembe 2:24 pm - Güncelleme: 16 Aralık 2021 Perşembe 3:08 pm

Merkez Bankası beklendiği gibi politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 14’e indirdi. Ekonomistlerden karara ilk tepkiler geldi.

Merkez Bankası, politika faizini beklentiler doğrultusunda 1 puan indirerek, yüzde 14’e çekti. Dolar çok büyük bir hızla 15,20’li seviyelerden 15,66 liraya yükseldi.

TELE1’de Begümhan Aydoğan’a konuk olan ekonomist Yalçın Karatepe, Merkez Bankası müdahalelerinin artık döviz kurlarını durduramayacağını söyledi. Karatepe, “128 milyar doları harcadığımız dönemde bile kurlar ancak 2 ay gibi bir sürede belli bir seviyede tutabildi. Müdahalelerle kuru tutabilmek mümkün değil” dedi.

Faiz düştü Kapalıçarşı’da işlemler durdu

“DÖVİZ BÜROLARI SPEKÜLATÖRE DÖNÜŞTÜ”

Döviz bürolarının piyasa yapıcı kurumlar olmaktan çıktığını söyleyen Karatepe, “Bunlar alım satım arasındaki farktan para kazanırlar. Bunları kurları speküle etmezler. Ama görüyorlar ki dolar satmak isteyen kimse yok, herkes dolar alıyor. Ancak görüyoruz ki döviz büroları spekülatöre dönüşmüş. Çünkü kurun nereye gideceği konusunda tahminde bulunamıyorlar” dedi.

“BÖYLE GİDERSE DOLARI 20 TL’YE GÖTÜRÜRLER”

Programın diğer konuğu eski Ekonomi Bakanı Ufuk Söylemez ise, “Biat kültüründen gelen bir takım ehliyetsiz bürokratlarla Türkiye ekonomisi için bir plan hazırlanamaz. Böyle giderse doları 20 TL’ye de götürür bu iktidar. Devletler gemiler batmazlar. Nasıl batar, Yunanistan’da gördük. 10 yıl süren bir sefalet çekerler” diye konuştu.

Karara bazı ekonomistler de sosyal medya hesaplarından değerlendirdi. O değerlendirmelerden bazıları şöyle:

Ekonomist Uğur Gürses: Bu artık bilerek yapılan bir kötülük… Ülkeye çok yazık.

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu: Helal olsun! Memleket batacak diye Reis hiç döner mi sözünden.

(Merkez Bankası’nın kara metnini paylaşan Kozanoğlu’nun ikinci mesajı) İtiraf! Fiyat istikrarıyla ülke risk priminde düşüş,ters para ikamesinin ve döviz rezervlerinde artışın sürmesi, finansman maliyetlerinin düşmesi sağlanacakmış. Hepsi söylenenin tersi yönde gelişiyor. Demek ki fiyat istikrarı yok ve faizleri artırmak gerekiyor…

Ekonomi yazarı Emin Çapa: Bakan Nebati’nin kardeşinden tam isabet. (Nereden bildi acaba?)

Ekonomist Nesrin Nas: Paramız artık hiçbir işlevini yerine getiremez hale getirildi. Bir Merkez Bankamız da yok artık.

Ekonomist Emre Alkin: Merkez Bankası bildiği yolda devam ediyor.

Prof. Dr. Veysel Ulusoy: Faizi düğmeye basarak düşürdük. Mevduat sahibinin kazancını da… Şimdi yatırımcının faize duyarlılığını test edeceğiz. Elimizdeki yüksek enflasyon ile. Rastgele.

BDDK’dan banka kredileri için talimat!