Ekonomistler asgari ücreti değerlendirdi! “Adil bir ücret değil yazıklar olsun”

Yayın tarihi: 22 Aralık 2022 Perşembe 7:00 pm - Güncelleme: 22 Aralık 2022 Perşembe 7:03 pm

Türkiye’de milyonlarca çalışanı doğrudan etkileyen asgari ücretin miktarı bugün belli oldu. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yılda asgari ücretin net 8 bin 500 lira olacağını duyurdu. Yeni asgari ücreti değerlendiren ekonomistler, “Adil bir ücret değil yazıklar olsun” yorumunu yaptı.

Türkiye’de milyonlarca çalışanı etkileyen asgari ücret görüşmeleri sona erdi. İşçi sendikalarının oturmayı reddettiği masada işveren temsilcileri ile AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yer aldı. Erdoğan, 2023 yılında uygulanacak olan asgari ücret miktarının net 8 bin 500 lira olacağını duyurdu.

Ekonomistler Mustafa Sönmez, Selçuk Geçer, Evren Devrim Zelyut ve Güldem Atabay yüzde 54,66 oranında zam yapılan asgari ücretle ilgili sosyal medya hesaplarında değerlendirmelerini paylaştı.

Toplantıya katılmayan Türk-İş’ten asgari ücret hakkında ilk açıklama

“8 BİN 506 LİRA NET ADİL BİR ÜCRET DEĞİL”

Miktarın adil olmadığını belirten Mustafa Sönmez, şunları söyledi: “8 bin 500 TL net, adil bir ücret değildir; 4 kişilik hanelerin yüzde 43’ünde tek kişi üçte birinde ancak 2 kişi çalışıyor. Mutfak gideri (açlık sınırı) 7 bin 800 TL, yoksulluk sınırı 25 bin TL ise 2 kişinin geliri bile aileyi geçindirmeye yetmez. Aylık artışı yüzde 3-4’lük enflasyona bu ücret dayanmaz. Asgari ücretteki artış oranı, asgari olmayan öteki mavi ve beyaz yakalı ücretlerine de yansımalı, memur, emekli maaşları bu artış oranından geride olmamalı. Bu artış yükünde İşkur’dan katkı olacak mı, Erdoğan, onu açıklamadı.  Önceki gibi İşkur’dan ayda 100 TL mi daha fazlası mı?”

“ENFLASYON NEREDE, YÜZDE 54 NEREDE?”

Ekonomist Selçuk Geçer de yeni asgari ücretin enflasyon rakamlarından uzak olduğunu söyleyerek, “Asgari ücret zam oranı yüzde 54,66 olarak açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılında uygulanacak asgari ücretin 8 bin 506 TL olduğunu açıkladı. Enflasyon nerede, yüzde 54,66 nerede? Fakirden al zengine ver kafasına devam. Yazıklar olsun!” dedi.

Asgari ücret için işverene 250 TL destek

“ENFLASYON NEDENİYLE 3 AY İÇİNDE HÜKÜMSÜZ KALACAK”

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, “8 bin 500 TL asgari ücret enflasyon nedeniyle 3 ay içinde hükümsüz kalacak, bozdurun bozdurun harcayın!” ifadelerini kullandı.

“YARATILAN İSTİHDAM KÖLELİK DÜZENİNE DÖNÜŞÜYOR”

Seçimleri anımsatan Ekonomist Güldem Atabay da, “Açlık sınırı arttıkça asgari ücret kovalıyor. Az üstü gelir, Türkiye’nin ortalama geliri haline dönüşürken, yaratılan istihdam kölelik düzenine dönüşüyor. Önümüz seçim. Bu düzene, sahip olduğunuz tek hayat için, kendinizden sakınıp artırdığınız çocuklarınız için razı mısınız?” şeklinde konuştu.

“HÜKÜMET İSTİHDAMI KAYBETME KORKUSUYLA BEDELİ ÇALIŞANLARA YIKIYOR”

Ekonomist Uğur Gürses ise şunları söyledi: “TÜİK ölçümüyle son 1 yılda gıda yüzde 102, ulaştırma yüzde 100, elektrik yüzde 101, gaz yüzde 132, asgari ücret yüzde 100. Sadece nakit akışı diye bakılsa finansman-borçlanma maliyetiyle işçiler alacaklı kalıyor. Hükümet istihdamı kaybetme korkusuyla bedeli çalışanlara yıkıyor.”

Kılıçdaroğlu’ndan asgari ücret açıklaması! “Saray, 33 milyon vatandaşını soydu”