Ekonomist Remzi Özdemir’den Merkez Bankası iddiası

Yayın tarihi: 15 Temmuz 2024 Pazartesi 3:57 pm - Güncelleme: 15 Temmuz 2024 Pazartesi 3:57 pm

Haber: Haber Merkezi

Ekonomist Remzi Özdemir, Merkez Bankası’nın bu ay sonu açıklayacağı faiz artışını pas geçeceğini iddia etti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Temmuz ayının son günlerinde faiz kararını belirlemek üzere Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında bir kez daha bir araya gelecek. Kurul toplantısı yaklaşırken Temmuz ayı faiz oranının ne olacağı tartışma konusu oldu.

Ekonomi yazarı Remzi Özdemir, Merkez Bankası’nın faiz hamlesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özdemir, Merkez Bankası’nın bu ayı da pas geçeceğini söyleyerek şunları söyledi:

“Merkez Bankası faizlerle oynama lüksüne sahip değil şu ortamda. Tabi ki özellikle sanayi kesiminden saraya büyük bir baskı var, faizleri indirin baskısı var. Ben geçen hafta bir bankanın üst yönetimiyle görüştüm bu konuyu. Türkiye faiz indirimine hazır mı diye sordum. Kesinlikle ve kesinlikle hazır olmadığını söylediler. Evet Türkiye şu anda daha bir parasal sıkılaştırmanın henüz çok başında. Biz daha mesafe alamadık. Hep burada baktığımız tek bir gösterge var. Nedir o? Merkez bankasının rezervleri. Bakın merkez bankasının rezervi şuanda artı 13. Peki biz eksi 60’tan artı 13’e nasıl geldik? İhracat yaparak mı geldik, ne yaptık? Ya da Türkiye doğrudan işte Çinli firmanın yaptığı gibi doğrudan yatırım yaptı da, Türkiye’ye bir dolar girişi mi oldu? Hayır. Türkiye bu rezervi yüksek faizle biraz önce bahsettiğimiz gibi, 1.7 milyar dolara 7.3 faiz vererek rezerv oluşturuyoruz. Bakın buna çok dikkat çekmek istiyorum. Merkez Bankası’nın şuan sağladığı rezerv bizim rezervimiz değil. Bu borç, bu emanet. Tıpkı bir dönem swap yapıyorduk ya, Suudi Arabistan’dan istiyorduk, Katar’dan istiyorduk, Çin’den istiyorduk. Swap’ın farklı bir hali bu. Bakın tamamen borçla oluşturulmuş bir rezerv. Bunun içerisinde çok azı bize ait. Bu nedenle kalıcı bir rezerv değil, bu nedenle Merkez Bankası henüz faiz indirimi aşamasında değil.”

Ekonomist Remzi Özdemir: Mehmet Şimşek’e bakanlık yaramadı Albayrak’ın ruhu kaçmış

“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERİN KONUSU: SÜPER BONO”

Özdemir, bankaların kredi verememe durumuna dikkat çekerek Merkez Bankası’nın süper bono uygulayabileceğini söyledi. Özdemir,
“Merkez Bankasının önümüzdeki günlerde tartışacağı konu bu; süper bono gelebilir. Süper bono halka gelecek mi? Hayır. Süper bonoyu bankalara yapacaklar. Amaç bankaların bilançosunu düzeltip, bankaların yeniden karlı bir hale geçmesi. Çünkü bankalar mevduatı topluyor, ama kredi veremiyor. Bugün en düşük rotatif krediler dediğimiz kredilerde, ki taksitli kredi asla vermiyor bankalar. Kesinlikle yanaşmıyor. Rotatif kredi dediğimiz yani değişken faizle yarın faiz yükseldiği zaman yükseltilecek kredinin faizi yüzde 55 – 60. Sizin bir şirketiniz var, yüzde 60 faizle kredi aldığı an o aslında onu ödemeyecek iflasını kabul ediyor demektir. Zaten banka da bunu bildiği için bu krediyi vermiyor ve bankalar şuanda tamamen ücret ve komisyonlarla ayakta duruyor. Siz bankalarda bu sistemin çökmesini istemiyorsanız, bankalara rüşvet vermek zorundasınız. Bunun da adı süper bono olacaktır. Önümüzdeki günlerde Türkiye’nin tek gündem maddesi, özellikle para piyasaları için ne borsa ne faiz, süper bono olacaktır. Burada bankalara hem rüşvet verecekler. Hem o depo alım ihaleleri benzeri para çekme operasyonunu farklı bir boyuta taşımak için bunu yaparlarsa biz Eylül’de yeniden farklı konuşabiliriz. Ama şu an için Eylül halen Türkiye için belirsizlik.” diye konuştu.

SÜPER BONO NEDİR?

Süper bono, Türkiye’de adı 90’lı yıllardan itibaren duyulmaya başlayan bir yatırım çeşididir. Genellikle önlenemeyen döviz kuru artışlarının yaşandığı dönemlerde devreye girer ve piyasanın bir süreliğine durulmasına yardımcı olur. Bu uygulama çeşidi, olağan dışı ekonomik şartlarda kullanılır.

Bu olağan dışı ekonomik koşullar şöyle sıralanabilir:

-Bütçede ciddi miktarda açık
-Önlenemeyen döviz hareketleri
-Hazine’de karşılanamayan nakit ihtiyaçları
-Yüksek enflasyonda birikim erimesi
-Yerli paraya güvenin kaybolması

Kaynak: HABER MERKEZİ