Ekonomist Onur Çanakçı’dan Mehmet Şimşek’e ‘asgari ücret’ eleştirisi

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2024 Çarşamba 4:13 pm - Güncelleme: 3 Temmuz 2024 Çarşamba 4:13 pm

Ekonominin gidişatını ‘Her gün daha kötüye gidecek’ diyerek değerlendiren ekonomist Onur Çanakçı, “Allah hiçbir Maliye Bakanını açlık sınırının altında olan asgari ücreti savunacak kadar koltuğuna bağlamasın” dedi.

Ekonomist Onur Çanakçı, TELE1’in Sabah Pusulası programına konuk oldu. Çanakçı, programda ekonominin gidişatı ve durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

”Türkiye’de asgari ücret düşük değildir. Diğer gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek asgari ücret Türkiye’nindir.” diyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e tepki gösteren Çanakçı, ”Önemli olan asgari ücrette ne verdiğiniz değil, verdiğiniz asgari ücretle ne satın alabileceğiniz.” ifadelerini kullandı.

Çanakçı şöyle konuştu:

”Bir kere asgari ücrette Mehmet Şimşek’in dediği ve karşılaştırdığı ülkeler gelişmekte olan ülkeler bile değil. Ama buna rağmen hepsinin enflasyon oranı bizimkinden kat be kat düşük. Maksimum yüzde 3, yüzde 4 -5 enflasyona sahipler. Bakın, Allah, hiçbir maliye bakanını açlık sınırının altında olan bir asgari ücreti savunacak ve ‘Dünyanın en iyi asgari ücretini veriyoruz’ diyecek kadar koltuğuna bağlı koymasın. Bugün AKP Türkiye’de milletin sorunlarına gözünü kapatmış durumda. Kulaklarını kapatmış durumda. Görmüyorlar, duymuyorlar, duymak da istemiyorlar. Türkiye’ye daha önce, bunu defalarca söyledik. Şuanda Türk milletinin kendine yapacağı en büyük iyilik bir sonraki seçimde sandıkta oylarına sahip çıkmaktır.”

”KÖTÜ GÜNLER İFADESİNİ İYİMSER OLARAK GÖRÜYORUM”

Çanakçı, Türkiye’nin geleceği için ”Kötü günler bizi bekliyor” ifadesini iyimser olarak görürken AKP’nin politikalarını eleştirdi. Çanakçı, enflasyonun sebebinin AKP hükumetinin ”Nas” diyerek düşürdüğü faizlerin sonucu olduğunu söylerken Maliye Bakanı Şimşek’in geçtiğimiz günlerde bahsettiği ‘vergi paketi’ ile ilgili ”Hiç kimse vatandaşa bir bedel ödetmeye çalışmasın.” dedi.

Çanakçı, sözlerine şöyle devam etti:

”Siz bu kadar artışa devam ederken, bu kadar para basarken, bu kadar kıymet ihraç ederken, siz bu enflasyonu düşüremezsiniz. Üretimden vazgeçmişsiniz. Tarımda çiftçiye, köylüye 90 milyar dolar destek olacağınız yerde, 90 milyar dolarlık ithalat yapmışsınız. Gıda ithalatı yapmışsınız. Siz bugün insanlara balık tutmayı değil balık yemeyi öğretiyorsunuz. Ama şuanda insanlara balık da vermiyorsunuz. Onun için de Türkiye’nin şuandaki mevcut gidişatı her gün bir önceki günü aratacak niteliktedir. Vatandaşa ödeteceğiniz bedel ne olursa olsun sizin yanlışlarınızı kapatmayacak. Yapmış olduğunuz hatalar bu kadar büyük bedeller ödenmesi gereken hatalar. Bakın, sizin sadece borçların faizine ödeyeceğiniz para, 1 trilyon 254 milyar lira. Yani siz bugün vatandaşın gırtlağına basarak ne yaparsanız yapın, derdinize derman olmayacak. Onun için daha farklı bir yöntemle daha farklı bir şekilde, daha farklı bir grubun üzerine giderek vergi toplamanız lazım. Bunlar da kimler, yıllardır bu ülkede yüz milyarlarca dolar ihale alan, yüz milyarlarca dolar para kazanan şirketler, inşaat şirketleri. Asıl işaret edilmesi gereken, asıl üzerine gidilmesi gereken, sadece bir sene içerisinde 2,2 trilyon vergi sisinden, işte bu şirketlerin üstünden gidilmesi lazım.”

“AKP’NİN POLİTİKASI: ÖLÜMÜ GÖSTERİP HASTALIĞA RAZI ETMEK”

Onur Çanakçı, AKP iktidarının politikasının bir kaynak aktarımı olduğunu ve fakirden zengine bir akışı yapıldığını söyleyerek, AKP’nin seçmeninden güç alarak 20 yıldır bu adımları izlediğinin altını çizdi. Çanakçı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ”EYT Kılıçdaroğlu ve CHP’nin popülist yaklaşımı neticesinde çıktı” söylemi hakkında şunları söyledi:

”Siz CHP’yi ne zaman dinlemişsiniz? Adamlar yıllardır konuşuyor hangi sözlerini kaale almışsınız? Kavala’ya özgürlük de dediler, onu da çıkarsaydınız o zaman. EYT’nin çıkması tamamen bir seçim yatırımıdır. Yoksa sayın Cumhurbaşkanı ”Ben seçim bile kaybedecek olsam EYT’yi çıkartmayacağım.” dedi. Bu durumda bile kalkıp CHP’yi dinleyerek yemedi sözünü. Seçimde gerçekten işler yolunda gitmiyordu. Onun için de kalkıp şuanda bunu Kemal Kılıçdaroğlu’nun üstüne çıkmak, CHP tarafları üstüne yıkmak doğruları yansıtmamaktadır. Siz bugün yurt dışına çıkış harcı koyuyorsunuz 3 bin TL. Adam bilet almış 2 bin 500 TL’ye, 3 bin lira yurt dışına çıkış harcı. Şimdi 1500 liraya düşürecek, millet sevinecek. Ölümü gösterip hastalığa razı ediyorlar. Klasik AKP politikası bu.

ERDOĞAN’A: SİZ BELEDİYEDEYKEN NE YAPIYORDUNUZ?

Çanakçı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhalefeti eleştirerek ”Her şeye zam yapıyorlar” söylemi ile ilgili şöyle konuştu:

”Örnek veriyorum, CHP’li belediye de buğdayı bir yerden alıyor. Halk ekmekte ekmeği yapabilmek için. Veya elektriği bir yerden alıyor. Burası da bir kurum. Burası ayrı fiyatlardan devam etmiyor, aynı şekilde artışlara mecbur kalıyor. Önemli olan siz o belediyeler sizdeyken ne yapıyordunuz, neyle karşılıyordunuz? Yani siz bugün kalkıp da bunları söylerken, içinde bir gramlık bir samimiyet görmüyorum. CHP’li belediyeler işte zam yapıyor. Ülke olarak çok mu refah durumundayız? Zamsız, enflasyonsuz bir hayat mı yaşıyoruz ki CHP’li belediyelerin yaptığı zamlar dikkatimizi çeksin? Hayır, tepeden tırnağa her gün her şey zamlanıyor. Bu kadar zamların geldiği, insanların enflasyon altında bu kadar ezildiği bir dönemde CHP’li belediyelerin de belli oranda fiyatlara bir takım mal ve hizmetleri yansıtması gayet doğal. Bundan doğal ne var? Sen musluğun başında eğer suyu pahalılandırırsan ona bağlı olarak her şey zamlanacak.”

”EYLÜL AYINDA GERÇEKLER KARŞIMIZA GELECEK”

Ekonomist Çanakçı, enflasyonun değil, fiyatların artış hızının düştüğünü vurgulayıp, Eylül ayında AKP’nin faizleri indirmeye çalışacağını söyledi. Bu çalışmanın da tefeci ve faiz lobisinin ülkemize getirdiği paraların geri gitmesine sebep olacağını söyleyen Çanakçı, ”Eylül-Ekim aylarında halının altına süpürdüğümüz her şey bir bir önümüze gelecek. AKP’nin şuanda yapmış olduğu şeyler felçli çözümlerdir. Sürdürülebilir politikalar değildir. Ve yapmış oldukları her hamle hane halkının cebine borç yansımasından başka hiçbir işe yaramamaktadır.” diyerek sözlerini tamamladı.

TÜİK aldatmacası sadece Mehmet Şimşek’i mutlu etti

Kaynak: TELE1