Ekonomist Murat Kubilay’dan Merkez Bankası’na kritik SDR uyarısı

Yayın tarihi: 26 Ağustos 2021 Perşembe 12:57 pm - Güncelleme: 26 Ağustos 2021 Perşembe 12:58 pm

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) gelişmekte olan ülkelere dağıttığı 650 milyar dolarlık özel çekme hakkından (SDR) Türkiye’nin payına düşen 6.4 milyar dolar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervlerindeki yerini aldı.

Ekonomist Dr. Murat Kubilay ise Türkiye’nin bu parayı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) hesabında tutmasının döviz rezervlerinin daha dolgun görünmesini sağlayacağını ve Berat Albayrak döneminde olduğu gibi örtülü rezerv satışının yapılmayacağı anlamına geleceğini söyledi. Kubilay, ‘TCMB, kredibilitesi için SDR’yi kullanmamalı’ ifadelerini kullandı.

Kubilay, “Türkiye bu kaynağı kullanmak isteyebilir. Ancak şu esnada ekonomi yönetiminin bu kredibiliteye ihtiyacı büyük. Haliyle pasif şekilde tutulmasında ulusal anlamda büyük fayda var” dedi.

Sözcü’den Nuray Tarhan’ın haberine göre SDR’nin havadan yaratılan bir para olduğuna dikkat çeken Kubilay, “Kullanılmadığında bir getiri veya maliyet yaratmıyor. Ancak gelişmiş ülkeler bunu diğer ülkelere kullandırmak isterse faiz kazanacaklar, tabii diğer ülkeler de bu faizi ödeyecekler” diye konuştu.

“KÜRESEL MERKEZ BANKALARI’NIN FAİZ ARTIRIMINA GİTMESİYLE MALİYET MUTLAKA ARTAR”

Dolar, yen, euro, yuan ve sterlin gibi para birimlerinden oluşan SDR’nin faiz oranının bu sepetin ağırlık ortalaması ile elde edildiğine dikkat çeken Kubilay, şunları söyledi:

En büyük ağırlıklar dolar ve Euro’da; bu iki para birimindeki borçlanma faizleri neredeyse 0. Bu nedenle SDR maliyeti de yüzde 0.05 gibi çok düşük bir oranda. Ancak ilerleyen yıllarda küresel merkez bankalarının faiz artırım sürecine girmesiyle maliyet mutlaka artar. Yine de yüzde 3’ü gelecek 3 yılda görme olasılığı yok.”