Ekonomist Atilla Yeşilada’dan ekonomiyi 3 ayda düzeltecek formül

Yayın tarihi: 7 Nisan 2022 Perşembe 11:52 am - Güncelleme: 7 Nisan 2022 Perşembe 2:47 pm

Ekonomist Atilla Yeşilada, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gerçeklerle bağlantısının koptuğunu belirterek, “Üç haneli enflasyona gidiyoruz” diye uyardı. Yeşilada ekonomiyi 3 ayda düzeltebileceğini söylediği formülü açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) marttaki resmi enflasyonu yüzde 61,14 olarak açıklamıştı.

Bağımsız sosyal bilimcilerin kurduğu Enflasyon Araştırma Grubu’ysa (ENAG) martta tüketici fiyatlarının yüzde 11,93 arttığını, 12 aylık artış oranınsa yüzde 142,68’i bulduğunu kaydediyor.

Ancak iktidara göre ‘işler yolunda’. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, rekor enflasyon oranının ardından “Piyasada işler iyi ve canlı. Yıl sonunda enflasyonun makul bir seviyeye geldiğini hep birlikte göreceğiz” dedi.

Ekonomideki bu tabloyla ilgili Sözcü’den Ruhat Mengi’ye konuşan Atilla Yeşilada, şunları söyledi:

90’lara dönüyoruz, o zaman da enflasyon bir yıl 90, bir yıl 70 olurdu. Halkın durumu fark etmezdi ki enflasyonda herkes tedbirini enflasyon daha yüksek olacakmış gibi alırdı. Ama burada artık ip koptu, buradan üç haneli enflasyona gidiyoruz, bu politikalarla bunun engellenmesi imkansız.

Nebati’den sonra Erdoğan’dan da ‘hayat pahalılığı’ itirafı

‘RADİKAL OPERASYON LAZIM’

AKP’nin kafasındaki şu, “Biz doların artmasına müsaade etmezsek enflasyon da yatışır.” Bu da ekonomik cehaletin derecesini gösteriyor çünkü şu anda Türkiye’de tabii ki dolar kurunun artışı enflasyon için önemlidir ama asıl önemlisi beklentiler değişti. İnsanlar, şirketler, işçiler, doktorlar, herkes enflasyonun yükselmesini beklediği için, ‘enflasyon yükselecekmiş gibi fiyat’ talep ediyor.

Artık bu noktaya geldikten sonra radikal bir operasyon lazım, yani kol kesmek lazım aksi halde enflasyonu durduramazsınız.

‘ERDOĞAN HAYAL ALEMİNDE’

Erdoğan artık bir hayal aleminde yaşıyor, gerçeklerle bağlantısı tamamen koptu, biz buna ‘yankı odası’ diyoruz, yani o konuşuyor, etrafındakiler de aynısını tekrarlıyor. Artık kimse dinlemiyor, ana akım medya Twitter oldu, Youtube oldu, Instagram oldu, buralarda da AKP’nin hiçbir mevcudiyeti yok, halk da aldanmıyor zaten, anketlerden de görüyoruz.

Merkez Bankası’ndan BOTAŞ’a rekor döviz satışı

‘OYUN BİTTİ’

Mevcut durumda bunları bir siyasetçi söylemez. Bu oyun bitti artık, Türkiye, bir kişinin hayallerini daha fazla kaldıramaz, ilk kaldıramayacak olan da AKP, MHP seçmenidir, çünkü en büyük zararı onlar görüyorlar.

AKP ve Sayın Erdoğan ilk seçimde gidecekler, kimse de Orban’la filan karşılaştırmasın. Hayatında Macar ekonomisini okumamış insanlar Orban tartışıyorlar, çok karşıyım.

Artık AKP’liler de Erdoğan’ı desteklemiyor ve Erdoğan değişmeyeceğine göre o zaman iktidar değişecek. O seçim yapılacak ve sonuçlar sayılacak, YSK onaylayacak ve Erdoğan gidecek. Ne yapacak yani, polisi mi çağıracak, SADAT’ı mı çağıracak? Onca yılların Türkiye tecrübesi var, gelirler mi? Türkiye’de bürokrasi havayı çok iyi koklar, Erdoğan seçim günü YSK’ya itiraz etsin YSK itirazı reddedecektir. Çünkü onlar da bu işin sürmeyeceğini biliyorlar, o yüzden bu konuda en ufak bir endişem yok.

YEŞİLADA’DAN EKONOMİ İÇİN 3 FORMÜL

Yeşilada, 3 ayda Türkiye’ye 20 milyar dolar getirecek formülü şöyle açıkladı:
1- Bağımsız Merkez Bankası.
2 – Kamu İhale Kanunu’nu AB standardına çekmek.
3 – HSK’dan Adalet Bakanı ve Adalet Bakanı’nın Müsteşarı’nı göndermek

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN