Haber

Ekonominin başına geçeceği söylenen Bilge Yılmaz'dan IMF açıklaması

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimi kazanması halinde ekonominin başına geçeceği söylenen Prof. Dr. Bilge Yılmaz, IMF'ye ihtiyaç duyulmayacağını ve portföy yatırımlarıyla Türkiye'nin "rahat bir nefes" alabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Bilge Yılmaz, Gazete Oksijen'den Güzem Yılmaz Ertem ve Hakan Bürümcekçi'ye röportaj verdi. Yılmaz, enflasyona dair, "Şimdi, görevi devralırsak, hedefimiz Haziran 2024'te, aylık enflasyonun yüzde 1,5’a çekilmesi, o anki hız açısından yıllık yüzde 20’ye indirme hedefimiz var" diye konuştu. Yılmaz, "birinci sınıf" insanlarla enflasyon hedeflemesine döneceklerini ve üç aylık projeksiyonlar yapılacağını söyledi. https://tele1.com.tr/imf-tartismasinda-yeni-perde-bilge-yilmaz-bakan-nebatiyi-ekrana-davet-etti-676932/ Yılmaz, Türkiye'de bütçe disiplininin kalmadığını ve bu durumun birkaç ay içerisinde çok yüksek enflasyon olarak geri döneceğini belirtti. "Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim vaatlerini nasıl gerçekleştireceksiniz" sorusunu Yılmaz, şöyle yanıtladı:

"DAR GELİRLİĞİ KORUMAK İÇİN HARCAMA YAPMAK GEREKECEK"

Türkiye’de ciddi bir servet dağılımı ve gelir dağılımı bozukluğu yaratıldı, özellikle enflasyon yüzünden. Enflasyondan önce de vardı, enflasyonla ciddi olarak belli bir kesimdeki insanlar zengin edildi. Dar gelirliyi korumak için bizim bazı harcamalar yapmamız gerekecek. Onların hangi kalemler olduğuna oturup karar verilir. Tarımda zaten verilmesi gerekenden az veriliyor ama sanayi kısmında çok yanlış şekilde bu paralar israf ediyor. KKM’den çıkışın da maliyeti olacak."

KKM'DEN ÇIKIŞ

Büyüklüğü 100 milyar doları aşan kur korumalı mevduatın (KKM) sonlandırılacağını yineleyen Yılmaz, "Burada verilen sözler tutulur ama biz bunu sonlandıracağız. Bunun tabii ki Hazine’ye bir maliyeti olacak. Türkiye’nin borçlarını belki 3-4 puan artıracak. Yani gayrisafi milli hasılamızın yüzde 3-4’üyle biz neler yapardık bu ülke için. Tarımda, çocuklarımız için eğitimde, gıdada… Ama o parayı çarçur etti devlet. Bunu borcumuza ekleyeceğiz ama Türkiye’nin iç borcu halledilemeyecek bir seviyede değil" dedi. https://tele1.com.tr/imf-dunya-ekonomisi-ayrisma-riskiyle-karsi-karsiya-772884/

DÖVİZ VE KUR POLİTİKASI

Döviz kuru politikasına da değinen Yılmaz, değişik senaryolar üzerinde çalıştıklarını söyleyerek, "Kurun seviyesine göre yapacağımız politikalar farklı. Tabii ki aklımızda bir optimal patika var, o yönde gideceğiz. Kurun fazla korunmamasını, aşırı değerlenmemesini, aşırı değersizleşmemesini, kurun Türkiye’de sıkıcı bir konu haline gelmesini istiyoruz artık" diye konuştu.

FAİZ POLİTİKASI

Yılmaz, Türkiye'nin enflasyonun üzerinde faiz vermesinin şu anda gerekli olmadığını belirterek, "Bu sadece reel faiz meselesi değil. Bunu da pozitif reel faizle beklentiler üzerinden konuşmak lazım. Türkiye’nin enflasyon üzerine bir faiz vermesi şu aşamada gerekli değil. Bence çok zarar da verir ülkeye" ifadesini kullandı.

"IMF'YE İHTİYAÇ YOK"

Türkiye'nin IMF'ye ihtiyacı olmadığı görüşünü savunan Yılmaz, şunları söyledi:

"Özellikle IMF’ye ihtiyacımız olmadığını ve bu işi IMF’siz yapacağımızı daha önce ilan ettim. Fikrimi değiştirmiş değilim. Başka kurumlar da var Türkiye’ye borç verebilecek, köprü finansmanı yapabilecek. Ben gerekirse uluslararası ilişkilerimizi kullanarak bunları rahatlıkla sağlayacağımızı biliyorum. Ama ona gerek kalmayacak büyük bir ihtimalle. Portföy yatırımlarıyla nefes alacağımız bir ortam oluşacaktır." https://tele1.com.tr/kilicdaroglu-kendisini-hedef-alan-erdogana-baris-manco-sarkisiyla-yanit-verdi-837988/