AKP’nin sebep olduğu ekonomik kriz, yoksulluğu ve işsizliği derinleştiriyor. İç ve dış talepteki düşüş, istihdamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, ağustos-ekim ayları arasındaki süreçte, hazır giyim ve tekstil sektörlerindeki toplam kayıtlı istihdamda 15 binin üzerinde düşüş yaşandı.
AKP iktidarının hatalı ekonomi politikaları sonucunda yaşanan ekonomik kriz birçok sektörde derinden hissediliyor. Yurttaş geçim derdiyle mücadele ederken, bir de işsiz kalma kaygısıyla hayatını sürdürmeye çalışıyor. Ekonomim.com’un haberine göre, emek yoğun sektörlerin başında gelen tekstil ve hazır giyimde işsizlik her geçen gün artıyor. 2022 yılının ağustos ile ekim ayları arasını kapsayan süreçte, bu iki sektörde de toplam istihdamda düşüş yaşandı. TÜİK verilerine göre kayıp 15 binin üzerine çıktı. Sektör temsilcileri, talebin azalmasına bağlı olarak istihdam kaybının yüzde 10 ila 15’e ulaşabileceğine dikkat çekiyor.“SEKTÖR İLK DEFA DIŞ TİCARET AÇIĞI VERMEYE BAŞLADI”
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri ihracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, teksil sektöründe yaşanan krize ilişkin yaptığı açıklamada, “Ancak özellikle son dönemde artan ithalat baskısı sadece fabrikalarımızın âtıl kalmasına sebebiyet vermiyor; aynı zamanda istihdam ve yatırım kararlarımızı doğrudan etkiliyor. Sektörümüz uzun yıllar sonra ilk defa dış ticaret açığı vermeye başladı. İlave koruma mekanizmaları hayata geçirilmezse istihdamda gerileme olacak; yatırım kararları ise beklemeye alınacak” ifadelerini kullandı. https://tele1.com.tr/turkiyenin-3-3-milyon-kayip-genci-ne-egitimde-ne-istihdamda-yer-aliyor-739976/HAZIR GİYİMDE 6 BİNDEN FAZLA KAYIP
Hazırgiyim sektörünün ise tekstil sektörüne göre daha iyi bir görünüm sergilediği öğrenildi. 2021’i 20 milyar 350 milyon ihracat, 39 bin 973 şirket ve 677 bin 395 istihdamla kapatan sektör, yıla kısmen iyi başladı. 23 milyar dolar ihracat hedefi ile yıla başlayan sektör, daralan talep ve parite kaybı gibi sebeplerle 2022 yılını beklentilerin gerisinde 21 milyar doların biraz üstünde ihracat ile kapatmaya hazırlanıyor. Öte yandan iç piyasada da düşen talep ve üretim maliyetlerinde yaşanan artış, birçok markanın yurtdışı tedarike yönelmesine yol açtı. Bu da ağustos-ekim döneminde istihdam kaybının 6 bin 290’a çıkmasına yol açtı.“İSTİHDAM KAYIPLARI ARTARAK DEVAM EDECEK”
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, iş piyasasındaki düşüş nedeniyle kapasitelerin de daraldığını, bunun da giyim sanayinde istihdam kaybına yol açtığını söyledi. Kaya, “Aralıkta istihdam kayıpları artarak devam edecek. Çünkü müşterilerden gelen sinyaller hem ihracat hem de iç piyasa anlamında çok parlak değil. Yüzde 20-30’a varan daralmaları göreceğiz. Hareketlerimizi de buna gör ayarlıyoruz. Zira işçilik, diğer maliyetler ve kurdaki baskı nedeniyle fiyat tutturamıyoruz. Bu da iş ve müşteri kaçırmamıza yol açıyor. Daralma bu kez 9 ay bir yıl gibi sürecek. Önlemimizi ona göre almak, çevik ve kuvvetli olmak durumundayız. 2023, sıkışan ve rekabetin daha fazla olduğu bir dönem olacak. Zaten krediye, sermayeye erişim de eskisi kadar kolay değil. Yatırım iştahı olmadığı gibi mevcut yatırımları da koruyamıyoruz. Hazır giyim sektörü istihdamında yüzde 10-15 kaybımız olabilir” diye konuştu. https://tele1.com.tr/nebati-2020den-beri-bes-milyon-istihdam-sagladik-yandik-bittik-diyenlere-kapaktir-653927/SENDİKALI SAYISI 100 BİNE ULAŞTI
DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, işten çıkarmaların artarak sürdüğünü belirterek şunları söyledi: “Büyük bir küçülmeye gidiliyor. Ana fabrikalarda küçülme için işlerini fasona devrediyor. Ordu'da 700 kişilik bir fabrikanın çalışan sayısını 540’a düşürdüğünü, başka bir fabrikanın gelecek yılın hakkedilmemiş iznini kullandırdığını gördüm. Öte yandan asgari ücreti yatırıp sonra bir kısmını geri alma uygulaması da yaygın. Ana firmalar marka denetimleri nedeni ile bunu yapamayacakları için işleri fasona devretme yoluna gidiyorlar.” Hali hazırda sektörde toplam sendikalı sayısı 100 bin civarında seyrediyor.
Muhabir: Egehan Erkün