Dünyada gıda fiyatlarında düşüş gözlenirken, Türkiye’de durum tam tersi. BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün raporuna göre, küresel gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 2,1 geriledi ancak Türkiye'de bu oran tam yüzde 68,2 oranında arttı.

Uzun bir süredir ekonomik kriz yaşanan Türkiye’de yurttaşın geçim derdi gün geçtikçe derinleşiyor. İktidarın ekonomide pozitif mesajlar vermeye devam ederken küresel ölçekteki raporlar, acı tabloyu gözler önüne seriyor.

Türkiye'nin gıda enflasyonu verileri, dünyadaki verilere kıyasla ciddi oranda arttı. Dünyada gıda fiyatları düşüyor ancak Türkiye'de durum tam tersi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, küresel gıda fiyatları aylık bazda değişim göstermezken yıllık bazda yüzde 2,1 düşüşe geçti. Buna karşın Türkiye'de gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 68'i aşarak korkunç bir artışa imza attı.

Dünya gıda fiyatları Haziran ayında bitkisel yağ, şeker ve süt ürünleri endekslerindeki artışların tahıl fiyatlarındaki düşüşle dengelenmesiyle aylık bazda değişim göstermedi.

Ekonomim’in, Bloomberg'teki verilere dayandırdığı haberine göre, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi Mayıs ayındaki revize 120,6 seviyesinden değişim göstermeyerek Haziran ayında 120,6 oldu. Mayıs gıda fiyatları endeksi daha önce 120,4 olarak açıklanmıştı.

Haziran ayındaki dünya gıda fiyatları endeksi bir yıl önceki seviyenin yüzde 2,5 altında, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle Mart 2022'de kaydettiği tarihi zirvenin ise yüzde 24,8 altında bulunuyor.

Özgür Özel'den kreş kapatmak isteyen MEB'e hodri meydan! Özgür Özel'den kreş kapatmak isteyen MEB'e hodri meydan!

PEKİ BU KADAR BÜYÜK BİR FARK NASIL OLUŞUYOR?

Döviz kuru: Döviz kurundaki dalgalanmalar, ithal gıdaların fiyatını doğrudan etkiliyor. Son yıllardaki dalgalanmalar, Türkiye'de gıda fiyatlarının artmasında önemli bir rol oynuyor.

Tarımsal üretimdeki problemler: Kuraklık, sel gibi iklimsel faktörler ve tarımsal üretimdeki diğer problemler de gıda arzını düşürerek fiyatların artmasına neden oluyor.

Artan maliyetler: Gübre, mazot gibi tarımsal girdi fiyatlarındaki artışlar da maliyetleri yükselterek gıda fiyatlarına yansıyor.

Arz ve talep dengesizliği: Bazı ürünlerde arz ve talep dengesizliği de fiyat artışlarına yol açabiliyor.

DÜNYADA DURUM

Küresel gıda fiyatları, tahıl fiyatlarındaki düşüşle dengelenen bitkisel yağ, şeker ve süt ürünleri endekslerindeki artışlarla aylık bazda değişmedi.

FAO Gıda Fiyatları Endeksi Haziran ayında 120,6 seviyesinde kaldı. Bu rakam, bir yıl önceki seviyenin yüzde 2,5 altında ve Mart 2022'deki tarihi zirvenin ise yüzde 24,8 altında. Türkiye'de gıda enflasyonu küresel ortalamaya göre oldukça yüksek ve bu durum halkı oldukça zor durumda bırakıyor.

https://tele1.com.tr/tuikten-memur-ve-emekliye-enflasyon-tezgahi-1094692/

Dünyada gıda fiyatlarında düşüş gözlenirken, Türkiye’de durum tam tersi. BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün raporuna göre, küresel gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 2,1 geriledi ancak Türkiye'de bu oran tam yüzde 68,2 oranında arttı.
Kaynak: alinti