Ekim ayı ile birlikte otomobil fiyatları arttı

Yayın tarihi: 13 Ekim 2021 Çarşamba 8:00 am - Güncelleme: 12 Ekim 2021 Salı 4:05 pm

Son dönemde yaşanan çip krizi otomobil fiyatlarının artmasına zemin hazırladı. Peki bu durum daha ne kadar devam edecek? İşte konunun detayları.

Kısa süre önce ÖTV matrahlarında düzenlemeye gidilmiş ve pek çok otomobilin giriş seviyesi donanıma sahip modelinin fiyatı düşmüştü. Fakat bu durum çok da uzun sürmedi. Dolar kurunda yaşanan artış sonrası otomobil fiyatları yükseldi ve tekrarda bir üst ÖTV dilimine geçiş yaptı.

Bu geçişle birlikte geçtiğimiz dönemde fiyatı düşen otomobiller tekrardan zamlanmış oldu. Fakat yaşanan fiyat artışı ÖTV oranlarıyla sınırlı kalmadı.

Çip tarafında yaşanan sıkıntı yüzünden otomobil fiyatlarında döviz bazlı bir artış da oldu. Bu artış direkt olarak ülkemizdeki fiyatlara da yansıdı.

 

otomobil fiyatları

Sıfır otomobil fiyatlarının artmasıyla birlikte ikinci el otomobillerin fiyatı da yükseldi. Yani sıfır otomobil fiyatları direkt olarak 2. el otomobil fiyatlarını da tetiklemiş oldu.

Zaten son 2 yılda otomobil fiyatları önemli ölçüde yükselmişti. Son zamlarla birlikte sıfır otomobil almanın maliyeti de önemli ölçüde arttı. Hali hazırda Türkiye’deki en ucuz sıfır otomobil 150.000 TL seviyesine satılmakta. Eğer biraz eli yüzü düzgün bir otomobil istiyorsanız, o zaman 250.000 TL ve üzeri rakamları gözden çıkarmanız gerekiyor. Tabi ki burada temel ölçütün kullanıcı ihtiyaçları olduğunu da belirtmemiz gerekiyor.

Elon Musk, büyük üretim için talimatını verdi