Muğla’da kadınların üretime katılması, kadın emeğinin üretimle buluşması için Büyükşehir Belediyesi kırsalda eğitimlere ve projelere devam ediyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi tarafından Ula ilçesi Esentepe Mahallesi’nde kadınlara balmumu eğitimi verildi.
Kırsalda bulunan kadınların ev ekonomisine katkı sağlayabilmeleri amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen eğitimler büyük ilgi görüyor. Muhtarların talepleri üzerine Büyükşehir Belediyesi tarafından kırsalda verilen eğitimler vatandaşların üretime katılmalarını, el emeği ile üretmesini ve sosyalleşmelerini sağlıyor.
Vatandaşlara verilen eğitimler ve farkındalık kursları kapsamında Ula ilçesi Esentepe mahallesinde kadınlara uygulamalı olarak katılabildikleri balmumundan dekoratif mum, balmumlu bez ve krem atölyesi çalışması gerçekleştirildi.
MUHTAR NİMET SARI: “BAL MUMUNDAN SAKLAMA BEZLERİ VE EL KREMLERİ YAPTIK”
Eğitimi talep eden Esentepe Mahalle Muhtarı Nimet Sarı, “Kadınların bir şeyler öğrenmesi, bir araya gelerek farklı etkinlikler yapmasını, emeği önemsiyorum. Burada balmumundan saklama bezleri ve el kremleri yaptığımız bir etkinlik gerçekleştirdik. Katılım çok güzel. Başkanımız Ahmet Aras’a teşekkür ediyorum. Bunun gibi daha birçok çalışmanın mahallemizde olmasını istiyoruz.” dedi.
NEŞE ÖZKASLI; “ANNELERİMİZİN ÖĞRETTİĞİ GERİ DÖNÜŞÜMÜ TEKRAR YAŞADIK”
Atölyeye katılan Neşe Özkaslı, “Balmumu bölgemizde rastladığımız bir ürün. Kendi çocukluğumuzdan biliyorum, kullan at ürünlerindense bu şekilde ürettiğimiz ve geri dönüştürdüğümüz ürünler çok daha değerliydi. Annelerimiz öyle üretti. O sebeple bu eğitime merakla katıldım ve memnun kaldım.”
Gülçin Bahtiyar, “Balmumuyla bez yapmayı, krem yapmayı öğrendik. Hem öğreniyoruz hem de kaynaşıp sosyalleşiyoruz. Çok güzel bir ortam.”
SEVİNÇ: “KADINLAR İÇİN GELİR KAPISI OLABİLECEK DÜZEYDE”
Eğitimin önemine değinen Ayşe Nesrin Sevinç, “İlk defa aldığımız eğitimle malzemeleri tanıdık. Balmumundan yaptığımız bu ürünler kadınlar için gelir kapısı olabilecek düzeyde. Bu yararlı eğitim için Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
NERELİBÖCEK: “HEM KİŞİSEL YÖNDEN HEM DE TİCARİ YÖNDEN FAYDALI OLABİLİR”
Muğla’da yapılan aktivitelerden memnun olduğunu ifade eden Gülçin Nereliöcek, “Muğla sanatsal ve sosyal aktiviteler yönünden faaliyeti yüksek bir şehir. Muhtarımız olsun, belediyemiz olsun bu tarz aktivitelere önem veriyor. Ben Büyükşehir Belediyesi’nin dikiş kursuna da gidiyorum. Kadınlara yönelik çalışmalar yapmaları çok güzel bir şey. Hem kişisel gelişim yönünden hem de ticari yönden faydasını göreceğimiz eğitimler.” dedi.
YILDIZ: “HERKESİN BU BİLGİLERE İHTİYACI VAR”
Eğitime katılan Gül Yıldız, “Herkesin bu bilgilere ihtiyacı var. Güncel hayatımızda da kullanabileceğimiz şeyler öğrendik. Bu öğrendiğimiz bilgileri geliştirebilirsek ekonomik anlamda da bizlere katkı sunabilir.” ifadelerini kullandı.
MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ PERSONELİ FEREK, “BİZ ÖĞRETİYORUZ, KADINLAR UYGULUYOR”
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görevli Gıda Yüksek Mühendis Övgü Ferek, “Esentepe muhtarımızın talepleri, Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Aras’ın kadın emeğine verdiği önem doğrultusunda kadınlarımıza balmumu eğitimi vermeye geldik. Bu eğitimlerde; dekoratif balmumu, balmumu bezi ve balmumundan krem yaptık. Bu eğitimden sonra yine kadınlar kendileri uygulamalı olarak da gösterdiğimiz ürünlerin aynılarını yaptılar. Burada biz öğretiyoruz kadınlar uyguluyor.” açıklamalarında bulundu.