Eğitim Sen’den uyarı: Sağlık riski oluşturacak alanlara girmeyin

Yayın tarihi: 24 Ağustos 2020 Pazartesi 6:19 pm - Güncelleme: 24 Ağustos 2020 Pazartesi 6:19 pm

Eğitim Sen ‘Öğretmenin mesleki çalışma programı’ için öğretmenlere yazdığı mektupta ‘sağlık riski oluşturacak’ alanlara girmemesi uyarısında da bulundu.

Eğitim Sen ‘Öğretmenin mesleki çalışma programı’ için öğretmenlere mektup yazdı. Öğretmenlerin mesleki çalışmalarını yüz yüze değil, çevrim içi yapılması için çaba gösterdiklerini aktaran Eğitim Sen, ancak siyasi iktidar ve MEB’in bu çalışmaları yüz yüze yapma kararı aldığını vurguladı. Eğitim Sen öğretmenlere ‘Sağlık riski oluşturacak’ alanlara girmemesi uyarısında da bulundu.

“Biz öğretmenler, okulların bir an önce açılmasını ve yeniden öğrencilerimizle bir araya gelmeyi, onların gözlerinin içine bakarak sınıfta olmayı istiyoruz” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Biliyoruz ki hiçbir uzaktan eğitim deneyimi öğrencinin gözündeki ışıltıyı, öğretmenin yüzündeki gülümsemeyi içermez. Ancak, salgınla mücadelede belirli hedeflere ulaşmadan; okullarda yeterli önlemler alınmadan; yeterli sayıda okul, derslik, öğretmen, ek personel atamadan; her okulda bir sağlık görevlisi bulundurmadan okulların açılmasına “evet” diyemeyeceğimiz bilinmelidir. Bu nedenle de yaptığımız uyarıların, ortaya koyduğumuz önerilerin ve yönelttiğimiz eleştirilerin toplumsal sorumluluğumuzun gereği olduğunu vurgulamak isteriz.”

‘TUTANAK ALTINA ALIN’

Öğretmenlerin okuluna gittiğinde öncelikle, okulu ve mesleki çalışma yapılacak alanların sağlık açısından uygun olup olmadığını gözlemlemesi gerektiğini belirten Eğitim Sen, “Çalışma yapılacak alanın sağlıklı olmadığını düşünüyorsan bu durumu tutanak altına almanı ve kurum yöneticisine bildirmeni öneririz. Çalışma alanı değişikliği yapılmıyorsa veya çalışma ortamının sağlık açısından güvenli hale getirilmesine dönük önlemler alınmıyorsa, yine bu durumu da tutanak altına alman ve sağlık açısından risk oluşturan alana girmemen yapman gereken en doğru davranış olacaktır” ifadelerini kullanıldı.

Eğitim Sen, öğretmenlere yönelik mektubunda son olarak şu ifadeleri kullandı:

“Kurul toplantısında çalıştığın okulun yüz yüze eğitime hazır olup olmadığını tartışmak istediğini biliyoruz. Kendi sağlığın ve geleceğinle ilgili kararların sana sorulmadan alınmasının sende yarattığı rahatsızlığın da farkındayız. Yaşamımızla ilgili kararların bizlere sorulmadan alınmasına sessiz kalmayacağız. Eğitim Sen, sana bu tartışmalarda yararlanabileceğin sorular hazırladı. Bu soruları kullanarak okulunun durumunu değerlendirebilir ve bunun sonuçlarını kurul tutanaklarına işletebilir ve ayrıca Eğitim Sen şubelerine ulaştırabilirsin. Yapacağımız bu çalışma sadece kendi sağlığımız için değil toplumun genelinin sağlığı açısından da anlamlı ve önemli olacaktır.”