Eğitim Sen’den Arel Üniversitesi’ne çağrı: Derhal özür dileyin

Yayın tarihi: 4 Ekim 2020 Pazar 4:12 pm - Güncelleme: 4 Ekim 2020 Pazar 4:12 pm

Arel Üniversite Mütevelli Heyeti Başkanı Özgür Gözükara’nın mail üzerinden bir akademisyene ‘Ahlaksız’ diye cevap vermesine Eğitim Sen’den tepki geldi.

Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Mehmet Emin, Arel Üniversitesi’nde çalışan bir akademisyenin yeni dönem sözleşmesine ilişkin Rektör Ali Argun Karacabey’e yönelttiği soruya Mütevelli Heyeti Başkanı Özgür Gözükara’nın ‘Ahlaksız’ diyerek cevap vermesine tepki gösterdi.

artı gerçek’ten Ayşegül Başar’ın haberine göre Emin, verilen cevabın saygısızca olduğunu ve tüm akademisyenlere yapıldığını belirterek Arel Üniversitesi’ni derhal özür dilemeye çağırdı. Bir yöneticinin çalışana hakaret etmesinin suç olduğunu da belirten Emin, Eğitim Sen olarak akademisyenlerin vereceği hukuki mücadelenin de yanında olacaklarını belirtti.

Pandeminin başından itibaren güvencesiz çalışma koşullarının kendilerine dayatıldığını ifade eden Arel Üniversitesi çalışanları, son olarak Mütevelli Heyeti Başkanı Özgür Gözükara’nın hakaretine maruz kaldılar.

‘REKTÖR MUĞLAK CEVAPLAR VERDİ’

Akademisyenlerin aktardıklarına göre, YÖK’ün getirdiği maaş düzenlemesine yönelik pek çok üniversite gibi Arel Üniversitesi de herhangi bir adım atmadı. Eylül ayı itibariyle yeni sözleşme dönemi başlamasına rağmen, konuyla ilgili yaklaşık iki ay kadar önce rektörün ‘düzenliyoruz’ minvalinde muğlak açıklamasının dışında okul yönetiminden herhangi bir açıklama da olmadı.

‘AKADEMİSYENLERE HAKARET’

1 Ekim itibariyle yeni maaşların da yatırılması üzerine bir akademisyen tüm okulun akademik ve idari personelinin bulunduğu adreslere rektöre yönelik olarak ‘bizi bilgilendirir misiniz’ konulu bir mail atarak gelişmeleri öğrenmek istedi. Bunun üzerine, 40 dakika sonra rektörden bilgilendirme maili geldi. Sonrasında ise bu maile cevaben 3 akademisyen daha toplu gruba destek maili attı. Fakat Mütevelli Heyet Başkanı Özgür Gözükara, tüm bu maillere cevaben ”Evet. Ahlaksız. Notunu aldım ve ileriye dönük gerekeni yapacağız” şeklinde cevap verdi.

MAİLLER SİLİNDİ, ÖZÜR DİLENMEDİ

Akademisyenler gelen hakaret üzerine şaşkınlık içinde cevap beklerken, yaklaşık üç saat sonra mailler silindi. Cevaba ilişkin ise üniversiteden herhangi bir açıklama yapılmadı.

AKADEMİSYENLER: HEPİMİZE YAPILMIŞ HAKARET

Söz konusu maili, Arel’de çalışan bir akademisyen vesilesi ile tüm çalışanlara yapılmış bir hakaret ve tehdit olarak değerlendiren Arel çalışanları, başkan tarafından herhangi bir açıklama yapılmamasına ve özür dilenmemesine tepkili.

‘İŞTEN ÇIKARMALAR OLDU’

Çalışanların aktardığına göre Arel’de pandeminin başlangıcından itibaren temizlik işçileri de ücretsiz izne çıkarıldı. İşten çıkarılan temizlik işçileri var. Ayrıca YÖK’ün çıkardığı kanuna dayanarak bölümlere 2 Araştırma Görevlisi üniversiteye alınmış fakat bu Araştırma Görevlileri de göreve başlamadan ücretsiz izne çıkarılmış.

EĞİTİM SEN’DEN ‘ÖZÜR DİLE’ ÇAĞRISI

Yapılmış olan hakaretin saygısızca olduğunu belirten Eğitim Sen İstanbul 7 No’lu Şube Başkanı Mehmet Emin durumu şöyle değerlendirdi: “Hocalarımız gayet saygılı bir şekilde hem de mail yoluyla taleplerini dile getirmişler. Aldıkları hakaret dolu cevabı asla kabul etmiyoruz ve Arel Üniversitesi’ni derhal akademisyenlerden özür dilemeye çağırıyoruz.”

‘AKADEMİSYENLERİN YANINDAYIZ’

Özel üniversitelerdeki çalışanlarının güvencesiz çalıştırılma koşullarının pandemi sürecinde daha da arttığını belirten Emin, “Eğitim emekçilerimizin hemen her yerde benzer şekilde güvencesiz çalıştırılarak mağdur edildiklerinin bilgisini alıyorduk. Bu koşullar pandemi sürecinde daha da kötüleşti. Burada özelleştirmeyle gelen bir sömürü düzeni de söz konusu. Biz akademisyenlerle dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. Böyle bir hakaretin yapılması hem saygısızca hem de hukuk dışıdır. Hocalarımızın her türlü hukuki mücadelelerinin yanındayız.”